Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija dėl kaltinimų valstybės išdavimu sulaikė kibernetinio saugumo firmos vadovą

Maskvos teismas nurodė dėl kaltinimų valstybės išdavimu suimti vieną iš Rusijos kibernetinio saugumo firmos „Group-IB“ įkūrėjų.
Rusijos pareigūnai
Rusijos pareigūnai / AP/„Scanpix“ nuotr.

2003 metais įkurta „Group-IB“ specializuojasi kibernetinių atakų aptikimo ir prevencijos srityse, bendradarbiauja su Interpolu ir keliomis kitomis pasaulinėmis institucijomis.

Maskvos Lefortovo rajono teismas nurodė firmos 35 metų įkūrėją ir direktorių Ilją Sačkovą suimti dviem mėnesiams, nurodė teismo spaudos tarnyba.

„Teismo 2021 metų rugsėjo 28-osios sprendimu Sačkovui skirta kardomoji priemonė – suėmimas iki 2021 metų lapkričio 27-osios“, – sakoma pranešime.

Detalių apie kaltinimus spaudos tarnyba nepateikė.

Valstybės išdavimo bylos Rusijoje, kur už tai skiriamos 12–20 metų įkalinimo bausmės, paprastai būna slaptos.

„Group-IB“ trečiadienį taip pat pranešė, kad jos būstinėje Maskvoje antradienio rytą buvo atlikta krata.

„Vadovybė ir teisininkai aiškinasi situaciją“, – sakoma kompanijos pareiškime.

Jame taip pat pabrėžiama, kad „klientai ir partneriai visuose regionuose, kur dirba „Group-IB“, aptarnaujami įprastu režimu“.

„Group-IB“ taip pat turi biurus Amsterdame, Dubajuje, Singapūre, Kvala Lumpūre ir Hanojuje, rašoma jos interneto svetainėje.

I. Sačkovas prie „Group-IB“ įkūrimo prisidėjo būdamas vos 17 metų. 2016-aisiais jis buvo įtrauktas į žurnalo „Forbes“ „30-ies jaunesnių nei 30-ies“ technologijų srities verslininkų sąrašą.

Po trejų metų I. Sačkovas iš prezidento Vladimiro Putino rankų atsiėmė „novatoriško proveržio“ apdovanojimą „už pasiekimus kibernetinių grėsmių identifikavimo ir prevencijos srityje“, nurodoma Kremliaus interneto svetainėje.

Maskva pastaraisiais metais buvo kaltinama virtine kibernetinių atakų prieš Vakarų valstybes ir dėl jų sulaukė sankcijų. Dėl to taip pat buvo išvaryta rusų diplomatų.

Tuo metu pačioje Rusijoje vis daugiau žmonių apkaltinama valstybės išdavimu ar valstybės paslapčių atskleidimu.

Rugpjūtį Rusijoje dėl įtariamo valstybės išdavimo buvo suimtas hipergarsinių technologijų mokslinių tyrimų instituto vadovas Aleksandras Kuranovas. Jis apkaltintas „užsienio piliečiui“ perdavęs su jo tyrimais susijusios „slaptos informacijos“.

Kitoje garsioje byloje pernai liepą buvo suimtas ir valstybės išdavimu apkaltintas buvęs žurnalistas Ivanas Safronovas, rašydavęs gynybos temomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas