Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija ėmė rodyti kaprizus Arktyje: paleido įspėjamąjį šūvį į Norvegijos laivą

Rugsėjo pradžioje Arkties vandenyne Rusijos karo laivas susidūrė su Norvegijos žvejybiniu laivu ir paleido įspėjamąjį šūvį, kuris pastarąjį privertė trauktis, skelbia naujienų svetainė „Politico“.
Rusijos karinis laivas „Admirolas Levčenko“
Rusijos karinis laivas „Admirolas Levčenko“ / „The Moscow Times“

Teigiama, kad šis incidentas įvyko rugsėjo 12 d. Barenco jūroje, prie Norvegijos šiaurinės pakrantės. Rusijos priešlaivinis eskadrinis minininkas „Admiral Levčenko“, su kuriuo susidūrė norvegų žvejai, dalyvavo karinėse pratybose.

„Man paskambino per radiją: „Tai Rusijos karo laivas, turite palikti šią sritį, – vietos žiniasklaidai pasakojo Norvegijos laivo kapitonas Oysteinas Ortenas. – Atsakiau, kad apie jokį mūsų judėjimą negali būti nė kalbos“.

O.Ortenas ir jo penkių asmenų įgula tvirtino, kad tada 163 metrų ilgio karinis laivas ėmė grėsmingai artėti prie jų 15 metrų ilgio žvejybinio laivo, įjungė garsinį signalą ir paleido įspėjamąjį šūvį. Sprogimas nubildėjo netoli jų laivo.

„Tai buvo galingas sprogimas, mūsų laivas drebėjo“, – pažymėjo kapitonas ir pridūrė, kad tada jie greitai nuplaukė saugiu atstumu.

Norvegijos jungtinio štabo atstovas vietos žiniasklaidai patvirtino, kad tarp Rusijos karo laivo ir Norvegijos žvejybos laivo vyko radijo pokalbis, tačiau nurodė, kad įspėjamojo šūvio negali patvirtinti.

Pulkininkas leitenantas Vegardas Finbergas, kalbėdamas telefonu su „The Barents Observer“ žurnalistais, pabrėžė, kad „žvejai galėjo kitaip suvokti situaciją“.

Jis taip pat paaiškino, kad Rusijos laivams leidžiama rengti pratybas neutraliuose vandenyse, tačiau jie turi iš anksto apie tai pranešti.

Tuo tarpu laivo kapitonas O.Ortenas pažymėjo, kad daugelis Norvegijos žvejų nežinojo apie pratybas. Jis patikslino, kad vienu radijo kanalu nuskambėjo pakrančių apsaugos tarnybos navigacinis įspėjimas, tačiau, pasak jo, tokie pranešimai pasigirsta nuolat ir taikomi visai Norvegijos pakrantei.

„Norvegijos valdžios institucijos mūsų tiesiogiai neįspėjo“, – tikino O.Ortenas.

Pasak naujienų svetainės „Agentstvo“, Norvegijos jūrininkų asociacijos vadovas Rusijos veiksmus pavadino „nepriimtinu sabotažu prieš Norvegijos jūrininkus“.

Leidinio „The Barents Observer“ redaktorius Thomas Nielsenas incidentą taip pat pavadino „sabotažu prieš Norvegijos žvejybą“ ir „chuliganišku elgesiu“.

„Politico“ atkreipė dėmesį, kad incidentas įvyko Norvegijos išskirtinėje ekonominėje zonoje Barenco jūroje, kuri yra padalinta tarp Norvegijos ir Rusijos.

Pastaraisiais metais Kremlius vykdė karines pratybas ir raketų paleidimus Norvegijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, piktindamas Norvegijos žvejus šiame rajone.

Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas grėsmingai įspėjo, kad Maskva yra „visiškai pasirengusi ginti savo interesus“ Arktyje.

„Matome, kad NATO didina pratybų, susijusias su galimomis krizėmis Arktyje, skaičių. Mūsų šalis yra visiškai pasirengusi ginti savo interesus kariniu, politiniu ir kariniu-techniniu požiūriu“, – kalbėjo ministras.

Arktis yra šiauriausias Žemės regionas, kurio teritoriją yra pasidalijusios aštuonios šalys: Norvegija, Švedija, Suomija, Danija, Kanada, JAV, Islandija ir Rusija. Visos šios šalys, išskyrus Rusiją, yra NATO narės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas