Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija ėmėsi naujos gudrybės: taip nustato, kur yra Ukrainos priešlėktuvinė gynyba

Rusija į tolimojo nuotolio atakas prieš Ukrainą pradėjo įtraukti naujus, pigius bepiločius orlaivius, kuriais bandoma nustatyti, kurioje vietoje yra priešlėktuvinė gynyba, nufilmuoti padarytą žalą ir kurie gali veikti kaip apgaulės priemonė, sakė Ukrainos karinės žvalgybos pareigūnas.
Rusijos dronų ataka Ukrainoje
Rusijos dronų ataka Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Du naujo tipo dronai, kuriuos Rusija per pastarąsias dvi-tris savaites panaudojo penkiose atakose, įskaitant ketvirtadienio naktinį smūgį, gaminami iš tokių medžiagų kaip putplastis ir fanera, sakė pareigūnas agentūrai „Reuters“.

Viename iš jų yra fotoaparatas ir ukrainietiško mobiliojo telefono SIM kortelė, kad būtų galima siųsti vaizdus atgal Rusijos kariuomenei.

„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Jie nustato, kur dislokuotos mūsų mobiliosios grupės, kur yra kulkosvaidžiai, galintys jas sunaikinti. Jie bando ... susidaryti vaizdą, kur yra visos mūsų priešlėktuvinės gynybos priemonės“, – sakė karinės žvalgybos agentūros atstovas Andrijus Černiakas.

Anksčiau neskelbta A.Černiako informacija yra dar vienas įrodymas, kad Rusija siekia pritaikyti savo taktiką ir išbandyti naujas technologijas, kad įgytų pranašumą per kasdienius raketų ir dronų smūgius Ukrainos miestams ir infrastruktūrai.

Irano sukurti atakos dronai „Shahed“, kurie skrenda į taikinį ir susprogdinami smūgio metu, tapo pagrindine Rusijos oro atakų priemone nuo tada, kai buvo pradėti naudoti pirmaisiais Rusijos plataus maisto invazijos, pradėtos 2022 m. vasario mėn., metais.

Ukraina, kuri nuo kovo mėn. kreipiasi į Vakarus prašydama suteikti daugiau oro gynybos priemonių, kad atremtų padažnėjusius Rusijos oro smūgius į jos energetikos objektus, labai stengiasi nuslėpti savo oro gynybos sistemų buvimo vietas.

Kaip tai veikia

Naujieji rusiški dronai su kameromis neturi sprogmenų, bet yra labai panašūs į įprastus „Shahed“ dronus ir skraido kartu su jų grupėmis, sakė A.Černiakas.

Antrasis naujo tipo dronas neturi sprogstamojo užtaiso arba turi tik nedidelį užtaisą ir yra naudojamas kaip masalas, pridūrė A.Černiakas.

Kadangi iš žemės jis beveik nesiskiria nuo įprasto atakos drono, jį vis tiek reikia numušti, atskleidžiant, kur yra Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Pasak jo, naujieji dronai kainuoja vos 10 000 JAV dolerių už vienetą, todėl jų gamyba yra daug pigesnė nei oro gynybos raketų.

Be to, dronai gali skristi 1 000 m aukštyje, todėl yra nepasiekiami iš kulkosvaidžių ir automatinių šautuvų, sakė A.Černiakas.

Rusijos invazija į Ukrainą tapo dronų technologijų bandymų poligonu, nes abi pusės mūšio lauke plačiai naudoja atakos ir žvalgybos dronus. Kyjivas, siekdamas sumažinti atotrūkį tarp savo ir Maskvos smogiamųjų pajėgų, sutelkė jėgas į vietinę dronų gamybą, rengdamas tolimojo nuotolio dronų atakas prieš Rusijos taikinius, įskaitant naftos perdirbimo gamyklas.

Rusija teigia, kad jos tolimojo nuotolio oro atakos naudojamos siekiant kariniu požiūriu pažeminti Ukrainą. Ukraina teigia, kad Rusijos atakos smogė civiliams pastatams ir padarė didelę žalą civiliniams energetikos objektams bei nusinešė civilių gyvybių.

Kaip skelbia „Reuters“, Rusijos kariai užima apie 18 proc. Ukrainos teritorijos ir pastaraisiais mėnesiais vis labiau įsitvirtina rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi