Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija galimai siekia suardyti Ukrainos elektros tiekimo infrastruktūrą

Šeštadienį ryte priešo raketų banga atakavo civilinę infrastruktūrą, karinius objektus. JAV įsikūrusio Karo studijų instituto ekspertai spėja, jog Rusija gali turėti planą pažeisti Ukrainos atominių elektrinių energijos sistemą. Tokį spėjimą patvirtina bendrovės „Energoatom“ pranešimas apie „pavojingai arti“ atominės elektrinės praskridusias raketas.
Karas Ukrainoje. Zaporižia
Karas Ukrainoje. Zaporižia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvi šeštadienį paleistos Rusijos raketos praskriejo „pavojingai arti“ atominės elektrinės pietų Ukrainoje, pranešė šią teritoriją valdanti valstybinė įstaiga.

Šalies branduolines jėgaines valdanti „Energoatom“ paskelbė, kad 8.25 val. ir 8.27 val. vietos laiku buvo užfiksuoti dviejų sparnuotųjų raketų skrydžiai pro pietų Ukrainos atominę elektrinę.

Jėgainė yra Mykolajivo regione, maždaug už 129 km į šiaurę nuo Ukrainos Juodosios jūros pakrantės.

Šeštadienį ryte Ukrainos kariuomenės pareigūnai pranešė, kad iš Juodosios jūros buvo paleistos keturios raketos „Kalibr“ ir kad dvi iš jų perėmė oro gynybos sistemos.

„Grėsmė pataikyti į reaktorių su galimomis pasekmėmis – branduoline katastrofa – vėl buvo didelė“, – sakė „Energoatom“ atstovai.

„Tai dar vienas Rusijos Federacijos branduolinio terorizmo aktas, keliantis grėsmę viso pasaulio saugumui!“

Įstaiga taip pat kreipėsi į Tarptautinę atominės energijos instituciją (TATENA), prašydama imtis „visų įmanomų priemonių Rusijos branduoliniam terorizmui sustabdyti“ ir nustatyti „neskraidymo zoną virš visų Ukrainos branduolinių objektų“.

Kremlius raginamas taikytis į atominių elektrinių elektros infrastruktūrą

Kasdienėje karo apžvalgoje JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) paskelbė, kad kai kurie Rusijos naujienų portalai ragina Rusiją vykdyti „atsakomuosius smūgius“, kuriais būtų sistemingai atakuojama Ukrainos atominių elektrinių (AE) elektros infrastruktūra, siekiant priversti Ukrainą avariniu būdu jas išjungti.

Žinoma Rusijos naujienų svetainė „Readovka“ savo beveik 1,7 mln. prenumeratorių auditorijai pranešė, kad Rusijos pajėgos turi teikti pirmenybę AE išorinės elektros infrastruktūros „išvedimui iš eksploatacijos“, tikėdamosi, kad tai privers skubiai sustabdyti Ukrainos AE veiklą.

ISW apžvalgoje pažymėta, kad „Readovka“ nepropagavo, kad Rusijos pajėgos tiesiogiai smogtų atominėms elektrinėms ar bandytų sukelti branduolinės reikšmės įvykius, bet veikiau siūlė taikyti į atskiras pastotes, kurios nutrauktų elektros energijos tiekimą, būtiną saugiam elektrinių veikimui, taip priversdamos Ukrainos pareigūnus išjungti elektrines taip, kad jas būtų labai sunku vėl paleisti.

„Readovka“ svetainės teigimu, sunaikinus tokius taikinius trijose Ukrainos AE, esančiose už Rusijos okupuotų teritorijų ribų, „bus padaryta daug kartų didesnė žala nei per pastaruosius kelis masinius raketų smūgius.“

Naujienų svetainės autoriai taip pat darė prielaidą, kad šeštadienį įvykdyti raketų smūgiai Chmelnyckio miestui galėjo būti nukreipti į vieną iš tokių pastočių, palaikančių Chmelnyckio AE, nors Ukrainos pareigūnai teigė, kad Rusijos pajėgos pataikė į karinį objektą ir civilinę infrastruktūrą.

„Readovka“ ir anksčiau atviru tekstu pasisakė už tokius smūgius, pažymėdama, kad masiniai Rusijos raketų smūgiai nesukėlė norimo efekto – nepaskatino Ukrainos vyriausybės kapituliuoti, atkreipė dėmesį Karo studijų instituto analitikai.

Nors pabrėžta, kad ISW neturi įrodymų, kad Rusija siekia ar svarsto galimybę imtis tokių veiksmų, tačiau pastebėta, kad anksčiau Rusijos įvykdytas Zaporižios AE militarizavimas, Zaporižios AE teritorijos panaudojimas Ukrainos pozicijų apšaudymui ir pranešimai apie Rusijos smūgius Zaporižios AE perdavimo linijoms leidžia manyti, kad Kremlius gali imtis veiksmų, kuriais siekiama priversti avariniu būdu sustabdyti Ukrainos branduolinius reaktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito