Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Rusija į atakas mūšio lauke siunčia net sunkiai sužeistus karius, verčia pulti su ramentais

Sužeisti Rusijos kariai siunčiami atgal į fronto liniją taip vadinamoms „mėsos atakoms“. Ukrainos pajėgos pažymėjo, kad tokie nelaimėliai itin dažnai atsiduria nelaisvėje, rašo britų leidinys „The Telegraph“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Novaya Gazeta“

Pasak straipsnio, sužeistiems Rusijos kovotojams dažnai suteikiama tik minimali medicininė pagalba ir jie siunčiami atgal į tranšėjas. Tokia taktika rodo aiškų Rusijos nesiskaitymą su savo karių gyvybėmis.

Pastebima, kad kai kurie rusai į mūšio lauką buvo išsiųsti su ramentais. Kiti sužeisti kariškiai įrašinėjo vaizdo įrašus, kuriuose maldavo karinės vadovybės suteikti tinkamą gydymą.

Šaltiniai „The Telegraph“ pasakojo susidūrę su vienu į Ukrainos nelaisvę paimtu rusų kariu, vairavusiu šarvuotąją transporto priemonę su kruvinais skudurais ant sužeistos akies.

„Šauktinių dalinius dažnai sudaro pėstininkai, kaliniai ir invalidai“, – rašo „The Telegraph“.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Britų karinės žvalgybos duomenimis, per pastaruosius du mėnesius Rusijos pajėgos patyrė apie 70 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį, tiek karių žuvo arba buvo sužeisti mūšio lauke.

Ukrainos kariškiai žurnalistams atviravo, kad jie ne tik matė sužeistus karius, kurie buvo sužeisti mūšyje, bet ir ukrainiečių karo belaisvius, rusų naguose tampančius gyvaisiais skydais.

„Mes neturime jėgų“

Nurodoma, kad rusų kariai kreipiasi į savo karinę vadovybę, prokuratūrą ir prezidentą Vladimirą Putiną, maldaudami nesiųsti į puolimą sužeistųjų.

„Kodėl jie siunčia sužeistus ir išsekusius karius į mūšį? Tai tas pats, kaip siųsti žmones į mirtį“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše sakė du Rusijos pajėgų 1009-ojo pulko kariai.

„Vadas sako, kad rytoj turime eiti ir vėl šturmuoti šį pastatą. Bet kaip mes tai padarysime, jei esame sužeisti ir paprasčiausiai neturime jėgų?“ – skundėsi rusai.

Anot jų, vienintelė jiems dėl žaizdų suteikta medicininė pagalba buvo ta, kurią suteikė vieni kitiems iš išteklių pirmosios pagalbos rinkiniuose.

Kitame vaizdo įraše, kurį peržiūrėjo „The Telegraph“ žurnalistai, grupė sužeistų karių pasakojo, kad kai kurie iš jų puolė naudodamiesi ramentais. Jie sakė į kamerą: „Prašome išgirsti mus, prašome išgirsti mus, prašome išgirsti mus. Tai mūsų paskutinė galimybė. Mes neturime jokių kitų galimybių.“

Naujausi Rusijos karių nuostoliai, tęsiantis kovoms naujai atsivėrusiame fronte Charkivo srityje ir kovoms kitose Rytų ir Šiaurės rytų Ukrainos vietose, tik auga.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

„Nors šis naujas metodas padidino spaudimą fronto linijai, veiksminga Ukrainos gynyba ir rusų apmokymų trūkumas kariams mažina Rusijos galimybes pasinaudoti bet kokiais taktiniais laimėjimais, nepaisant bandymų dar labiau išplėsti fronto liniją“, – vienoje iš ataskaitų anksčiau pažymėjo britų žvalgyba.

Ukrainiečių karys slapyvardžiu „Medžiotojas“ atskleidė, kad rusų kariai „tiesiog paliekami savo pozicijose mirti“.

„Tai įprasta situacija, kai sužeisti rusų kariai patenka į nelaisvę. Jie sako, kad jų bendražygiai paliko juos mirti be maisto ir vandens“, – kalbėjo jis.

Anot „Medžiotojo“, jis taip pat matė, kaip ukrainiečių belaisviai buvo verčiami eiti priešais besiartinančius rusų karius, verčiami veikti kaip gyvieji skydai.

Kulkosvaidininkas Jurijus patvirtino „Medžiotojo“ pasakojimą: „Žinoma, mačiau karo belaisvius, tai piktina ir drasko mus iš vidaus, toks elgesys su karo belaisviais yra nepriimtinas ir draudžiamas konvencijų.“

Ukrainos kariškiai taip pat pasidalijo istorija, kai Donecko srityje į nelaisvę pateko rusų kareivis, kurio koja tiesiog pūva nuo skeveldros žaizdos.

„Dėl kažkokių priežasčių jis nebuvo evakuotas. Vėliau Dnipro mieste mūsų gydytojai turėjo amputuoti jam koją, kad išgelbėtų gyvybę“, – sakė Vladas iš „Kraken“ padalinio.

Kareivis nurodė, kad į nelaisvę paimti rusai jam pasakojo, jog jų vadas „Ryba“ įsakė jiems nieko neevakuoti, kol jie neįsitvirtins Kupjansko silikatų gamyklos apylinkėse.

Savo šaukinio ir vardo nenurodęs kariškis „The Telegraph“ pasakojo, kad „daug kilometrų nešėme sužeistą rusą ant šono, kad išgelbėtume jo gyvybę, nes jis buvo paliktas mirti vienas“.

„Medžiotojas“ patikino kad daugeliui dalinių – įskaitant prastai apmokytus, menkai aprūpintus šturmo dalinius „Storm-Z“ – buvo „uždrausta“ palikti savo pozicijas.

„Šturmo“ kariai yra tiesiog mėsa“

Vasario mėnesį Ukrainos Hortycios operatyvinės ir strateginės grupės atstovas spaudai Ilja Jevlašas sakė, kad Rusijos vadai naudoja žmonių bangų atakos taktiką, kuriose dalyvauja „Storm-Z“ ir „Storm-V“ daliniai.

„Šturmo kariai yra tiesiog mėsa“, – kalbėjo ir vieno padalinio karys.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

„Jei šie daliniai atsitraukia, juos gali sunaikinti jų užkardos daliniai. Rusijos ginkluotosios pajėgos mobilizuoja žmones, sergančius sunkiomis ligomis, pavyzdžiui, tuberkulioze ar ŽIV, ir su tokiais elgiamasi kitaip“, – pridūrė „Medžiotojas“.

Nors Rusijos gynybos ministerijoje įsisiūbavo pokyčiai, tokios savižudiškos atakos bangos nesumažėjo. Daugelis ukrainiečių karių sakė, kad jie nedvejodami gelbėtų rusus dėl jų nepalaužiamo ryžto tęsti kovą net patekus į nelaisvę.

Jurijus aiškino, kad kai kurie sužeisti kariai norėjo greitai pasiduoti, tačiau matė, kaip kiti „šaudė iki paskutiniųjų“, net bandė susprogdinti granatas, kai jiems buvo teikiama medicininė pagalba.

„Atrodo, kad ilgai lauktas Rusijos vasaros puolimas iš esmės žlugo, o abi pusės vėl kariauja palei įšąlusias fronto linijas, kurios apytikriai skiria Ukrainą iš šiaurės į pietus“, – apibendrino „The Telegraph“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams