Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Kinija blokavo JT rezoliuciją dėl susidorojimo su protestuotojais Sirijoje

Rusija ir Kinija antradienį pareiškė veto balsuojant dėl Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijos, pasiūlytos Europos šalių, kurioje grasinama imtis veiksmų, jeigu Sirijos lyderis nenutrauks kruvinų represijų prieš demokratijos siekiančius demonstrantus.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Devynios šalys, įskaitant Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją ir Portugaliją, balsavo už šį dokumentą. Rusija ir Kinija balsavo prieš, taip sužlugdydamos balsavimą, nes šios nuolatinės Saugumo Tarybos narės turi veto teisę.

Pietų Afrikos Respublika (PAR), Indija, Brazilija ir Libanas susilaikė, nors Vakarų šalys kelias savaites jas įtikinėjo palaikyti pastangas pasmerkti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo vykdomą susidorojimą, per kurį, kaip nurodo JT, žuvo jau bent 2 700 žmonių.

Pastarasis veto parodė „panieką teisėtiems interesams“, dėl kurių protestuotojai Sirijoje kovoja nuo kovo vidurio, sakė Prancūzijos ambasadorius prie JT Gerard’as Araud.

„Buvo dedamos visos pastangos užsitikrinti vieningą atsaką“, – pridūrė pasiuntinys, smerkdamas šį veto. Pasak jo, dėl Rusijos, Kinijos ir susilaikiusių šalių buvo padaryta „daug nuolaidų“.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas sakė, kad Europos pasiūlyta rezoliucija „grindžiama konfrontacijos filosofija“. Grasinimai skelbti sankcijas, kurios rezoliucijos projekte vadinamos „tikslinėmis priemonėmis“, yra „nepriimtinos“, pabrėžė jis.

V.Čiurkinas aiškino, jog turėjo būti labiau akcentuojamas opozicijos vykdomas smurtas. „Šios dramos priežastis – ne vien griežti valdžios veiksmai“, – tvirtino jis.

Rusijos diplomatas griežtai kritikavo NATO kampaniją Libijoje, reikšdamas nuogąstavimus, kad šis scenarijus gali pasikartoti Sirijoje, nors Vakarų šalių vyriausybės neigė, kad yra planuojami kokie nors kariniai veiksmai.

Kinijos ambasadorius prie JT Li Baodongas palankiai atsiliepė apie Rusijos pasiūlytą rezoliucijos versiją ir sakė, kad Sirijos krizė turi būti išspręsta dialogu.

Rusija ir Kinija pirmąkart kartu vetavo balsavimą Saugumo Taryboje nuo 2008 metų liepos, kai buvo užkirstas kelias JT sankcijoms prieš Zimbabvės prezidentą Robertą Mugabe.

Visos 15 Saugumo Tarybos narių tarėsi dėl įvairių rezoliucijos variantų ilgiau nei tris mėnesius. Europiečių reikalavimų nedelsiant skelbti sankcijas B.al Assadui ir jo aplinkai jau anksčiau buvo atsisakyta, siekiant, kad šis dokumentas būtų priimtas.

Kol kas Saugumo Taryba susitarė tik dėl dviejų pranešimų dėl smurto Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai