Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 23 /16:39

Rusija iš J.Bideno administracijos nesitiki „nieko gera“

Likus mažiau nei mėnesiui iki Joe Bideno darbo prie Baltųjų rūmų vairo pradžios, Maskva trečiadienį apkaltino būsimą JAV administraciją skleidžiant „rusofobiją“, išrinktajam prezidentui pažadėjus nubausti Rusiją už neseniai įvykdytą didelio masto kibernetinio ataką.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Manoma, kad J.Bidenas laikysis griežtesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu nei dabartinis valstybės vadovas Donaldas Trumpas, kurio atėjimas į valdžią 2016-aisiais buvo aptemdytas kaltinimų, kad Rusija rėmė jo rinkimų kampanijos štabą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tapo vienu paskutinių lyderių, pasveikinusių J.Bideną su pergale rinkimuose. Savo sveikinimo laiške, išsiųstame praėjus šešioms savaitėms po lapkričio 3 dieną įvykusių rinkimų, V.Putinas pabrėžė esąs pasiruošęs „bendradarbiauti“.

Jo atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį bendraudamas su žurnalistais pareiškė, jog Kremlius nelaukia „nieko teigiama“ kalbant apie ryšius su Vašingtonu.

Rusų užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas padarė panašų pareiškimą, komentuodamas Maskvos lūkesčius būsimos JAV administracijos atžvilgiu.

„Tikrai nesitikime nieko gera“, – interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė S.Riabkovas.

„Būtų keista tikėtis gerų dalykų iš žmonių, kurių daugelis padarė karjerą, pasitelkdami rusofobiją ir drabstydami purvu mano šalį“, – pridūrė viceministras.

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas

Vašingtonas neseniai apkaltino Rusiją surengus didelę kibernetinę ataką prieš amerikiečių valstybės institucijas. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

J.Bidenas antradienį pareiškė, kad šis puolimas negali „likti be atsako“, ir pažadėjo į jį sureaguoti, kai bus prisaikdintas sausio 20 dieną.

Išrinktasis JAV prezidentas taip pat apkaltino D.Trumpą menkinant atakos rimtumą.

Branduolinės sutartys

Keičiantis valdžiai Vašingtone, lieka marios neišspręstų Rusijos ir Jungtinių Valstijų ginčų.

Dvišaliuose santykiuose jau ne vieną mėnesį tvyro įtampa dėl naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties likimo. Šiuo susitarimu, kurio galiojimas baigsis ateinančių metų vasarį, ribojami abiejų galybių branduoliniai arsenalai.

Derybose dėl paskutinio išlikusio Rusijos ir JAV atominių ginklų kontrolės pakto pratęsimo kol kas nepasiekta proveržio.

Daugiašalis susitarimas dėl Irano branduolinės programos taip pat atsidūrė ant žlugimo slenksčio, D.Trumpui užpernai iš jo išvedus Jungtines Valstijas ir sugrąžinus skaudžias ekonomines sankcijas Teheranui.

S.Riabkovo nuomone, Maskvai dabar reikėtų vadovautis „visiško suvaržymo“ požiūriu santykiuose su Vašingtonu ir toliau palaikyti „selektyvų dialogą“ temomis, kurios domina Rusiją.

Tiek D.Peskovas, tiek S.Riabkovas pažymėjo, jog Maskva nesiruošia užmegzti jokių ryšių su J.Bideno valdžios perėmimo komanda.

„Dar blogesnė“ padėtis

Kalbėdamas apie naujas JAV sankcijas, šią savaitę paskelbtas 45 rusų organizacijoms dėl jų karinių ryšių, S.Riabkovas pareiškė, jog kadencija baigianti amerikiečių administracija mėgina „kuo garsiau trinktelėti durimis“.

„Nuo blogos padėties pereiname prie dar blogesnės“, – pabrėžė diplomatas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pažadėjo atsakyti į naujas sankcijas. Jo teigimu, JAV „jau ilgą laiką vykdo priešišką politiką“ Rusijos atžvilgiu.

Tuo metu V.Putinas pareiškė nemanąs, kad pasikeitus JAV administracijai Vašingtono ir Maskvos santykiai dar labiau pablogės.

„Kalbant apie tai, kad keičiasi JAV vadovybė ir kad mums bus sunkiau – [aš taip] nemanau. Bus kaip įprasta“, – trečiadienį jis sakė per susitikimą su aukšto rango pareigūnais.

„Neturime į tai orientuotis, privalome suprasti, kur mūsų laukia kokie nors sunkumai, o juolab grėsmės, iš anksto tai numatyti ir atitinkamai planuoti savo darbus ekonomikoje, gynybos pajėgumų stiprinimo srityje“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Nors iš pradžių būta vilčių, kad Maskvos ir Vašingtono ryšiai galėtų pagerėti prezidentaujant D.Trumpui, dvišaliai santykiai ir toliau prastėjo, o šiuo metu jie yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo pabaigos.

D.Trumpo administracija įvedė sankcijų Rusijai ir pasitraukė iš Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės pakto – Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties – taigi, abiem šalims gresia naujos ginklavimosi varžybos.

Neseniai Vašingtonas paskelbė uždarantis du likusius savo konsulatus Rusijoje – taigi, ambasada Maskvoje liks paskutinė amerikiečių diplomatinė atstovybė šalyje.

Nepaisant tvyrančios įtampos, V.Putinas išreiškė viltį, kad atėjus į valdžią J.Bidenui atsiras progų pagerinti dvišalius ryšius.

Praėjusią savaitę kalbėdamas per savo metinę spaudos konferenciją, V.Putinas pareiškė besitikįs, jog tam tikri turimi nesutarimai „bus išspręstos vadovaujant naujai administracijai“.

Tačiau rusų lyderis taip pat pasmerkė Vakarų „agresyvumą“ ir pridūrė, jog Rusija, palyginti su tomis valstybėmis, yra „balta ir pūkuota“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas