Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija išsiuntė tankus į frontą su trenksmu: „Forbes“ atskleidė svarbių niuansų

Neseniai Rusija surengė griausmingą naujų tankų T-90M išsiuntimą į fronto liniją – tiesiogine prasme: valstybinė televizija parodė džiūgaujančią dviejų tūkstančių gamyklos darbuotojų minią, dainininko, tapusio politiku, Deniso Maidanovo ir roko grupės „Zemliane“ pasirodymus bei stačiatikių šventiko palaiminimą technikai.
Tankas „T-90M Proryv“
Tankas „T-90M Proryv“ / Imago / Scanpix nuotr.

Tai buvo didelė šventė, skirta kukliai atrodančiai naujai techninei įrangai. Atidžiau pažvelgus į tai, kas pristatyta, matyti, kad bandoma užglaistyti tikrąją Rusijos tankų gamybos būklę, rašo leidinys „Forbes“.

„Proveržis“

Didžiąją daugumą „naujos“ rusiškos ginkluotės, kuria ketinama pakeisti prarastus tankus, sudaro dešimtmečius naudoti seni tankai, ištraukti iš sandėlių. Juos remonto ir atnaujinimo gamyklose restauruoja ir teoriškai pritaiko šiuolaikiniams standartams. Rezultatai nėra labai įspūdingi ir neprilygsta dabartiniams modeliams, tokiems kaip „Abrams“ ir „Challenger 2“.

Tačiau yra viena Rusijos gamykla, galinti gaminti naujus tankus, – „UralVagonZavod“ („Uralo geležinkelio vagonų gamykla“) giriasi, kad gamina visiškai naują „T-90M Proryv“ („Proveržis“), esminę Rusijos karo mašiną.

„Šiandien galima sakyti, kad T-90M Proryv“ yra geriausias tankas pasaulyje“, – neseniai pasakytoje kalboje teigė prezidentas V.Putinas, kurį cituoja propagandinė agentūra TASS. „Kai tik jis priartėja prie pozicijų, niekam ir niekam nelieka jokių šansų. Jis šaudo didesniu atstumu ir tiksliau. Jis taip pat turi geresnę apsaugą“, – sakė jis.

Tikrovė yra kitokia. T-90M buvo sušaudytas artimoje kovoje su M2 „Bradley“ – smarkiai apginkluotas „Bradley“ greitai ir tiksliai apšaudė rusų tanką ir išvedė jį iš rikiuotės, rusams nespėjus nė šauti. Vėliau tanką T-90M sunaikino FPV dronas-kamikadzė.

Daug kitų T-90M tapo mažų dronų aukomis. Jo apsauga, nors V.Putinui ir atrodo puiki, yra nepakankama, todėl rusai griebėsi dar sudėtingesnės improvizuotos stogo apsaugos, kurios kulminacija buvo variantas su papildomais šarvais, primenančiais vestuvių tortą, tačiau tai neapsaugojo nuo minos, o paskui ir nuo drono, skelbia „Forbes“.

Nepriklausomai nuo to, ar T-90M yra netinkamas, ar ne, bet tai geriausia, ką Rusija turi, nes jo ugnies galia, šarvai, ryšiai ir jutikliai yra geresni nei bet ko kito. Kadangi „tankų kapinės“ (iš kurių galima prikelti „numirėlius“) tuštėja, Rusijai vis labiau reikės naujos produkcijos, kad galėtų tęsti karo veiksmus, pastebi leidinys.

Nors į gynybos sektorių, kuris dabar sudaro 7,5 proc. BVP, investuojama labai daug, jis ne visada duoda rezultatų.

V.Putino mėgstamiausia gamykla

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas tankų gamykloje „UralVagonZavod“
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas tankų gamykloje „UralVagonZavod“

Vasario mėnesį V.Putinas lankėsi UVZ, o iš nuotraukų, kuriose užfiksuotas šis įvykis, susidarė įspūdis, kad gamyklos salė perpildyta transporto priemonių. Tačiau, pažvelgus atidžiau, tai daugiausia buvo remontuojami seni T-72, o viename kadre – ne daugiau kaip penki T-90M.

Naujausias vaizdo įrašas – tai dėmesio vertas būdas parodyti, kad Rusija tikrai gamina naujus tankus. Tačiau kiek? Gali atrodyti, kad tankų yra daug, bet kai tankai ant platformų pravažiuoja pro Denisą Maidanovą, kamera nukrypsta, kai pravažiuoja tik trys. Kameros kampai kruopščiai parinkti, tačiau daugiausia viename kadre matoma vienuolika tankų.

Paskutinį kartą apie tankų pristatymą UVZ pranešė gruodžio mėnesį, kai TASS teigė, kad pristatė 15 naujų T-90M, tačiau tai patvirtinančių nuotraukų nebuvo. Atrodo, kad kroviniai pristatomi kas ketvirtį, kiekvienoje partijoje yra 10-15 transporto priemonių. Praėjusį rugsėjį prie siuntos pridėtame vaizdo įraše matyti tik trys T-90M. Vieno vieša informacija paremto „tankų skaitiklio“ duomenimis, 2023 m. Rusija pristatė 44 naujus T-90M. Kol kas 2024 m. pristatyta 11, neatrodo, kad šis skaičius didės, pastebi „Forbes“.

Tai vis dar daugiau nei prieš karą. Analitikas Sergio Milleris, rašantis žurnalui „Wavell Room“, pažymi, kad pirmoji 2017 m. sutartis buvo sudaryta tik dėl 30 T-90M, iš kurių tik 10 buvo naujai sukurti, o likusieji – modernizuoti iš ankstesnių T-90A. Per ketverius metus iki 2021 m. rugpjūčio jis suskaičiavo 56 patvirtintus tiekimus.

44 nauji tankai per metus yra geriau nei nieko, tačiau taip pat kyla klausimas, ar tai apskritai yra nauji tankai.

Rusija gamina tankus. Ar tik juos perkonstruoja?

Rusija anksčiau naudojo ankstesnę T-90 versiją, vadinamą T-90A. Teoriškai yra keli šimtai T-90A, tačiau vieša žvalgybos informacija besidominti OSINT bendruomenė, sekanti Rusijos nuostolius, pastebėjo, kad po pirmųjų invazijos dienų Ukrainoje beveik visiškai neliko T-90A. Kur dingo visi T-90A?

Viena iš populiarių teorijų yra ta, kad T-90A daugiausia buvo „išimti“ tam, kad būtų modernizuoti į T-90M. Pirmoji T-90M partija buvo pagaminta modernizuojant T-90A. UVZ gamykla teigia, kad juos gamina naujai, tačiau yra priežasčių tuo abejoti. Akylesni OSINT analitikai pastebėjo tanką T-90M su sena 2A46M patranka, o ne naujesniu 2A46M-5 ginklu ir be kitų įrangos elementų. Kiti pastebėjo, kad T-90M pasirodė be vėjo jutiklio, todėl jie vėlgi atrodo kaip iš dalies modernizuoti T-90A.

Tai tik sustiprina nuomonę, kad „nauji“ T-90M nėra tokie jau nauji.

Viena iš akivaizdžių priežasčių yra Rusijos plieno pramonės problema. Vykstant racionalizavimo procesui 2000-aisiais, Rusija uždarė daug plieno gamybos įmonių. 2018 m. ji uždarė paskutinę atviro degimo krosnį, kurios reikia aukštos kokybės specialiajam plienui gaminti. Ukrainos šaltiniai teigia, kad Rusija nebegali gaminti įrangos, kuriai reikalingas didelio stiprumo plienas.

Rusija gali turėti apie du šimtus tankų T-90A, kurie gali būti perdirbti į T-90M standartą. Tačiau iki šiol praradus beveik 2 800 tankų, to neužteks, kad būtų galima kompensuoti nuostolius. Kol UVZ siunčia transporto priemones, Rusija „nepritrūks“ tankų, tačiau jų skaičius fronte tikriausiai nuolat mažės. Ir joks triukšmingas ažiotažas su dainomis ir šokiais to nepaslėps, apibendrina „Forbes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito