Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija keršija: štai ką uždraudė po Kazachstano prezidento atsisakymo prisijungti prie BRICS

„Rosselchoznadzor“ nustatė apribojimus pomidorų, paprikų, šviežių melionų, kviečių, linų sėklų ir lęšių importui iš Kazachstano. Sprendimas priimtas siekiant užtikrinti „fitosanitarinį saugumą“, pranešė institucija, kurios sprendimą skelbia „The Moscow Times“.
Vladimiro Putino atvaizdas
Vladimiro Putino atvaizdas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Rusija Kazachstanas

Institucija patikslino, kad nuo 2024 m. pradžios nustatyta 215 šių produktų užsikrėtimo „karantino objektais“ – tokiais kaip vabzdžiai, patogenai ar augalų parazitai – atvejų. Priežiūros institucija pažymėjo, kad šis rodiklis yra 4 kartus didesnis nei per tą patį 2023 m. laikotarpį.

„Rosselchoznadzor“ pridūrė, kad apie visus pažeidimų atvejus informavo Kazachstano žemės ūkio ministerijos agropramoninio komplekso valstybinės kontrolės komitetą ir paprašė imtis priemonių, kad būtų laikomasi Eurazijos ekonominės sąjungos reikalavimų, tačiau, nepaisant to, šalis neva ir toliau išduoda sertifikatus užkrėstiems produktams. Institucija taip pat pažymėjo, kad Kazachstanas nepateikė tyrimo dėl karantino objektų aptikimo rezultatų.

Tuo pat metu kviečių, linų sėmenų ir lęšių tranzitui apribojimai netaikomi. Tačiau Kazachstanas turės išduoti fitosanitarinius sertifikatus tiesiogiai galutinės paskirties šaliai ir perkrauti grūdus iš geležinkelio vagonų tiesiai į laivų triumus.

Kerštas po Kazachstano atsisakymo prisijungti prie BRICS

Draudimas buvo įvestas gavus informacijos apie Kazachstano prezidento Kasymo Žomarto Tokajevo atsisakymą prisijungti prie BRICS. Valstybės vadovas gavo tokį pasiūlymą ir apsvarstė jį „nacionalinių interesų“ požiūriu, tačiau vis dėlto nusprendė susilaikyti nuo paraiškos dėl narystės, praėjusią dieną sakė jo patarėjas ir atstovas spaudai Berikas Uali.

Kol kas K.Ž.Tokajevas pirmenybę teikia JT, „kaip visuotinei ir ne alternatyviai organizacijai, kurioje galima ir reikia aptarti visas aktualias tarptautines problemas“, sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito