Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
11:36

Rusija ketina užsieniečius bausti už „rusofobiją“: ką tai reikš lietuviams?

Rusijoje netrukus ketinama priimti įstatymo projektą, kuriuo būtų įvedamas naujas Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnis, leisiantis užsieniečius patraukti atsakomybėn už „rusofobiją“. 15min kalbinti ekspertai teigia, kad šis įstatymas turi savo potekstę, kuri yra svarbi ir lietuviams.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Įstatymo projektu siūloma įvesti BK straipsnį 136.1 „Rusofobija“, kuris numatytų atsakomybę už diskriminacinius veiksmus prieš Rusijos piliečius ir tautiečius užsienyje bei už viešus raginimus tokiems veiksmams.

Taip pat bus pakeistas BK 12 straipsnis, praplečiant jo taikymą užsieniečiams, kurie nenuolat gyvena Rusijoje ir įvykdė nusikaltimus prieš tautiečius be Rusijos pilietybės. Be to, bus pakeista BK 247 straipsnio dalis, leidžianti kai kuriais atvejais nagrinėti bylas dėl nedidelio ir vidutinio sunkumo nusikaltimų be kaltinamojo dalyvavimo.

Asmeninio archyvo nuotr. /Dmitrijus Savinas
Asmeninio archyvo nuotr. /Dmitrijus Savinas

Isterija ir kerštas

Rusijos politikos ekspertas, istorikas Dmitrijus Savinas teigia, kad šią teisinę iniciatyvą galėjo paskatinti Baltijos šalių veiksmai, tarp jų – Rusijos namų nacionalizavimas Rygoje, kuris sukėlė itin neadekvačią isterinę Rusijos užsienio reikalų ministerijos reakciją.

„Jie taip bando parodyti, kad Rusijos specialiųjų tarnybų įtakos laukas išaugo, kad jie dabar galės terorizuoti ir užsieniečius, tačiau visa tai yra tiesiog miglos pūtimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas