Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
16:53 /17:15

Rusija kitais metais planuoja padidinti savo išlaidas gynybai maždaug 30 proc.

Rusija kitais metais planuoja padidinti savo išlaidas gynybai maždaug 30 proc., vis daugiau išteklių skirdama savo karui Ukrainoje finansuoti, matyti iš pirmadienį paskelbto biudžeto projekto.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maskva jau padidino savo karines išlaidas iki tokio lygio, kokio nebuvo matyti nuo Sovietų Sąjungos laikų, gamina raketas ir dronus Ukrainai apšaudyti ir moka didelius atlyginimus šimtams tūkstančių fronto linijose kovojančių karių.

Parlamento interneto svetainėje paskelbtame dokumente nurodoma, kad dėl naujausio planuojamo išlaidų padidinimo Rusijos gynybos biudžetas 2025 m. sieks 13,5 trln. rublių (129,8 mlrd. eurų).

Į šį skaičių neįtraukti kai kurie kiti karui skiriami ištekliai, pavyzdžiui, išlaidos, kurias Rusija įvardija kaip „vidaus saugumo“ reikmes, ir kai kurios įslaptintos eilutės.

Bendros išlaidos gynybai ir saugumui sudarys apie 40 proc. visų Rusijos valstybės išlaidų, kurios 2025 metais sieks 41,5 trln. rublių (400 mlrd. eurų).

Prieš išsiųsdama biudžeto projektą Rusijos parlamentui, Maskva skelbė, kad kartu su didesnėmis karinėmis išlaidomis augs investicijos ir socialinė apsauga.

Praėjusį antradienį finansų ministras Antonas Siluanovas per televiziją transliuotame vyriausybės posėdyje pareiškė, kad „svarbiausias biudžeto prioritetas yra socialinė parama piliečiams“.

„Antrasis – išlaidų gynybai ir saugumui užtikrinimas, lėšų specialiosios karinės operacijos vykdymui ir paramos specialiosios karinės operacijos dalyvių šeimoms teikimas“, – pridūrė jis, pavartodamas Rusijos terminą karui Ukrainoje pavadinti.

Tačiau skaičiai rodo, kad karinės išlaidos ryškiai užgožia lėšas, numatytas kitoms sritims.

Planuojamos išlaidos „nacionalinei gynybai“ yra daugiau nei dvigubai didesnės nei skiriamos sritims, kurias Maskva vadina „socialine politika“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas