Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija neigia, kad S.Kisliakas palieka JAV, nors atsisveikinimo vakarienė jau suplanuota

JAV ir Rusijos verslo taryba jau patvirtino, kad netrukus įvyks atsisveikinimo su Sergejumi Kisliaku – rusų ambasadoriumi Vašingtone – vakarienė. Tačiau Kremlius pranešimus apie diplomato išvykimą iš Amerikos neigia ir pabrėžia, kad viską spręs Vladimiras Putinas, skelbia „The Guardian“.
Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas
Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV ir Rusijos verslo taryba Vašingtone, kuri organizuoja atsisveikinimo vakarienę, pirmadienį patvirtino, kad renginys įvyks liepos 11-ąją.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova feisbuke paskelbė, kad tik šalies prezidentas V.Putinas nuspręs, ar atšaukti S.Kisliaką į Maskvą ir paskirti jo įpėdinį. Esą procesas gali užtrukti kelis mėnesius.

„Žmona nori grįžti namo“

„O jei bus priimtas sprendimas paskirti naują ambasadorių JAV, tuomet Sergejus Ivanovičius Kisliakas, Jungtinėse Valstijose dirbęs 9 metus, į dvišalių santykių istoriją įeis kaip asmuo, kuris padarė viską, kad juos gerintų net pačiomis sudėtingiausiomis aplinkybėmis“, – rašė M.Zacharova.

Diplomatai Vašingtone apie S.Kisliako išvykimą kužda jau kuris laikas. Manyta, kad jam bus skirtos svarbios pareigos Jungtinėse Tautose – kovos su terorizmu vadovo postas. Tačiau pareigos atiteko kitam Rusijos diplomatui Vladimirui Voronkovui.

„Twitter“ nuotr./Vladimiras Voronkovas
„Twitter“ nuotr./Vladimiras Voronkovas

Svarbiausia, kad pats S.Kisliakas „Los Angeles Times“ praėjusią savaitę nė neslėpė manantis, kad grįš į Maskvą.

„Praėjo jau 17 metų, – apie savo darbą Vašingtone ir Niujorke, kur jis 8 metus dirbo Rusijos misijoje Jungtinėse Tautose, prabilo S.Kisliakas. – Mano žmona nori grįžti namo.“

S.Kisliakas: „Praėjo jau 17 metų. Mano žmona nori grįžti namo.“

S.Kisliaką Rusijos ambasadoriaus JAV poste greičiausiai pakeis šalies diplomatijos veteranas Anatolijus Antonovas – dabartinis užsienio reikalų viceministras, anksčiau ėjęs gynybos viceministro pareigas.

Anot „Sputnik“, A.Antonovas į JAV gali atvykti jau liepą, po pirmojo V.Putino ir D.Trumpo pokalbio akis į akį per Didžiojo dvidešimtuko susitikimą Hamburge liepos 7–8 dienomis.

FTB tyrimo įkarštyje

Manoma, kad Rusija nusprendė, jog S.Kisliakas, atsidūręs pačiame JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) vykdomo tyrimo dėl Kremliaus kišimosi į Amerikos prezidento rinkimus ir galimų ryšių su Donaldo Trumpo kampanijos nariais epicentre, nebegali likti pareigose.

S.Kisliako susitikimai ir pokalbiai su pirmuoju D.Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Michaelu Flynnu galiausiai privertė pastarąjį atsistatydinti. Kritikos kruša buvo užgriuvusi ir susitikimų su S.Kisliaku fakto neatskleidusį JAV generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Pranešama, kad su S.Kisliaku pernai gruodį buvo susitikęs ir D.Trumpo žentas bei vyresnysis patarėjas Jaredas Kushneris. Jie esą aptarė slaptą komunikacijos tarp Vašingtono ir Maskvos kanalą.

O po susitikimo „Trump Tower“ Niujorke Rusijos ambasadorius suorganizavo J.Kushneriui pokalbį su V.Putinui artimu bankininku Sergejumi Gorkovu.

S.Kisliako reputacija – daugiasluoksnė. 66-erių diplomatas JAV pareigūnų vadinamas „šnipų vadu“, bet Vašingtone turi ir daug draugų įvairiuose tyrimų centruose, o kitų šalių atstovybių JAV sostinėje vadovai rusą gerbia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas