Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija po V.Putino: ekspertai nubrėžė scenarijus, kaip pasikeis režimas ir kas perims Kremlių

Valdžia Rusijoje pasikeis mirus arba susirgus Vladimirui Putinui, o premjeras Michailas Mišustinas galėtų jį pakeisti jau dabar – tai labiausiai tikėtinas režimo Rusijoje pasikeitimo scenarijus, atskleidė „Laisvės Radijo“ atliktos ekspertų apklausos.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Naujienų svetainės „Laisvės radijas“ tyrimų projektas „Sistemos“, kuriame dalyvauja „Amerikos balso“, televizijos kanalo „Naša vremia“ ir „Laisvės radijo“ žurnalistai, įvykdė daugiau nei 40 politologų, sociologų ir politikos žurnalistų iš Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos apklausą, įvertino įvairių valdžios pasikeitimo Rusijoje scenarijų tikimybę ir įvardijo labiausiai tikėtinus V.Putino įpėdinius.

Istorikas: Kas, tarkim, prieš metus būtų pagalvojęs, kad Jevgenijus Prigožinas surengs smurtinę demonstraciją prieš vidaus valdžią? Joks ekspertas nebūtų galėjęs to numatyti.

Apklausos rezultatai nepretenduoja būti nei politinėmis prognozėmis, nei sociologiniais tyrimais. Jos tik atspindi „Laisvės radijo“ apklaustų ekspertų nuomonę apie Rusijos valdžios ateitį, pažymima straipsnyje.

Kaip pasitrauks V.Putinas

Realiausias valdžios pasikeitimo Rusijoje scenarijus, pasak daugumos apklausos dalyvių, yra V.Putino mirtis: šį variantą paminėjo beveik visi kalbinti ekspertai.

Aštuoni iš 42 apklaustų ekspertų V.Putino mirtį įvardijo kaip vienintelį galimą valdžios pasikeitimo variantą.

Tarp mažiau akivaizdžių scenarijų respondentai įvardijo „rūmų/vidinio elito perversmą“: 23 žinovai jį paminėjo kaip tikėtiną scenarijų, o kai kurie iš jų teigė, kad tai vienintelis galimas scenarijus.

Tačiau politiniu perversmu tiki tik mažuma: vos penki kalbinti ekspertai nurodė, kad Rusijoje galima revoliucija arba pilietinis karas. Kiek daugiau žmonių mano, kad V.Putino karinis pralaimėjimas gali lemti valdžios pasikeitimą.

Kanadiečių istorikas Ianas Garneris išsakė nuomonę, kad valdžios pasikeitimas Rusijoje jėga yra mažai tikėtinas.

„Gaila laiko įvardyti konkretų asmenį, kuris galėtų įvykdyti tokį bandymą. Jei kas nors ir bandys įvykdyti perversmą, tai bus visiškai netikėtas asmuo. Kas, tarkim, prieš metus būtų pagalvojęs, kad Jevgenijus Prigožinas surengs smurtinę demonstraciją prieš vidaus valdžią? Joks ekspertas nebūtų galėjęs to numatyti“, – priminė jis.

Į klausimą apie valdžios pasikeitimo būdus respondentams buvo pasiūlyta keletas atsakymo variantų ir taip pat suteikta galimybė pridėti savąjį.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas

Vienas iš ekspertų, politologas, pageidavęs likti anonimu, pasiūlė vieno asmens režimo žlugimo scenarijų dėl nenumatytų įvykių, pavyzdžiui, atominės elektrinės katastrofos ar Kinijos ekonomikos žlugimo. Tuo tarpu kitas apklausos dalyvis pasiūlė, kad dėl V.Putino ligos jis galėtų atsistatydinti arba įvykdyti „švelnų“ perversmą.

Pažymėtina, kad nė vienas ekspertas nepažymėjo, kad valdžia Rusijoje galėtų pasikeisti „dėl sąžiningų ir konkurencingų rinkimų“.

Kas galėtų tapti jo įpėdiniu?

Tyrėjai taip pat paprašė ekspertų įvertinti, kas galėtų pakeisti V.Putiną jo poste. Klausimai buvo užduodami atsižvelgiant į dabartines aplinkybes: jei prezidento pasikeitimas įvyktų dabar, 2024 m. vasarą, po Michailo Mišustino vyriausybės pertvarkos. Akivaizdu, kad po dvejų, penkerių ir dešimties metų asmenybės ir galių pasiskirstymas vyriausybėje gali būti visiškai kitokie.

Ekspertai įvardijo pavardes pagal du įsivaizduojamus scenarijus.

Pirmasis scenarijus – Rusijoje keičiasi valdžia ir V.Putinas dalyvauja renkant kitą prezidentą, t.y. pats paskiria įpėdinį.

Žinovų nuomone, pagal tokį scenarijų labiausiai tikėtina, kad V.Putinas pasirinktų ministrą pirmininką M.Mišustiną (jį paminėjo 19 iš 41 eksperto) arba savo buvusį asmens sargybinį ir dabartinį prezidento padėjėją Aleksejų Diuminą (jį paminėjo 18 ekspertų). Maskvos meras Sergejus Sobjaninas ekspertų vertinimu, tarp V.Putino favoritų atsidūrė trečioje vietoje (paminėjo 13 asmenų).

Rusijos ministras pirmininkas M.Mišustinas ir šalies prezidentas V.Putinas
Rusijos ministras pirmininkas M.Mišustinas ir šalies prezidentas V.Putinas

Du ekspertai pažymėjo, kad V.Putinas įpėdine galėtų pasirinkti savo dukterį Jekateriną Tichonovą, o vienas kaip galimą įpėdinę įvardijo kitą V.Putino dukterį Mariją Voroncovą.

Pagal antrąjį scenarijų – Rusijoje įvyksta staigus valdžios pasikeitimas, o V.Putinas nedalyvauja renkant įpėdinį (nes, pavyzdžiui, yra miręs).

Šiuo atveju didžioji dauguma ekspertų taip pat sutarė dėl M.Mišustino kandidatūros: jį paminėjo 35 iš 42 ekspertų. S.Sobianinas liko antras su 27 balsais.

Balsai už kitus kandidatus pasiskirstė netolygiai: septyni ekspertai tiki, kad postą galėtų perimti ilgametis prezidento padėjėjas Nikolajus Patruševas, po penkis pasisakė už buvusį prezidentą Dmitrijų Medvedevą, gynybos ministrą Andrejų Belousovą, A.Diuminą ir ministro pirmininko pavaduotoją Dmitrijų Patruševą.

Politologas: Tai bus jaunas žmogus, užsienio politikoje – „žvalgas“, ekonomikoje – liberalas.

Pagal abu scenarijus ekspertai iš viso paminėjo 34 galimų V.Putino įpėdinių pavardes. Vyriausiajai iš jų jau 75 metai: Rusijos diplomatei, politikei Valentinai Matvijenko. O jauniausioji – V.Putino dukra J.Tichonova, kuriai šiuo metu 37 metai.

Ekspertai netikėtai paminėjo ir Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą (dar neseniai žiniasklaida atkreipė dėmesį į sunkią, beveik mirtiną jo sveikatos būklę) ir Belgorodo srities gubernatorių Viačeslavą Gladkovą.

Istorikas, pageidavęs likti anonimu, kaip galimą būsimąjį prezidentą, jei V.Putinui nereikės rinktis, įvardijo vienintelį „nesisteminį“ politiką – Rusijos oligarchą, buvusį naftos koncerno „Jukos“ savininką Michailą Chodorkovskį.

Pažymėtina, kad net Rusijos politikos ekspertai šiuo metu vengia prognozuoti V.Putino vyriausybės ateitį, ypač kalbėdami apie asmenybes.

„Sistemų" žurnalistai išsiuntė tris klausimus daugiau nei 150 viešai pasisakančių ekspertų. Į juos atsakė mažiau nei trečdalis.
Tačiau net ir tie ekspertai, kurie išdrįso įvardyti pavardes, pabrėžė, kad tai tik spėjimas, o įpėdinio įvardyti beveik neįmanoma. Kai kurie nurodė, kad V.Putinas šiuo metu neruošia nieko, kas galėtų jį pakeisti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michailas Chodorkovskis

Pačios prognozės gali būti susijusios su gana tolima ateitimi. Sergejus Sanovičius, politologas ir Huverio instituto Stanforde mokslo darbuotojas, „Laisvės Radijui“ sakė, kad valdžios pasikeitimas vargu ar įvyks iki 2036 metų. Tačiau jei taip nutiktų, V.Putinas pasitrauks tokiu pat būdu, kaip ir atėjo: jis paskirs įpėdinį, bet šį kartą tikrą, o ne tokį, kaip buvo su D.Medvedevu.

Tai bus jaunas žmogus, užsienio politikoje – „žvalgas“, ekonomikoje – liberalas, mano S.Sanovičius.

„Jei tai įvyktų dabar, aš statyčiau už Patruševą jaunesnįjį. Bet... Dmitrijui Patruševui (2036 m.) bus mažiau nei 60 metų, todėl turės laimėti kas nors jaunesnis“.

Ukrainos politologas Volodymyras Fesenka įsitikinęs, kad V.Putino režimo silpnėjimas ir krizė gali įvykti dėl paties prezidento natūralaus senėjimo proceso.

„Režimas pasens ir nuskęs kartu su savo lyderiu“, – padarė išvadą ekspertas.

2024 m. spalį V.Putinui sukaks 72 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus