Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Rusija pradėjo bananų karą: juos dabar tikisi auginti Krasnodare

Vasario pradžioje prasidėjusio Maskvos prekybos karo su Ekvadoru rezultatai paaiškėjo jau po savaitės. Olegas Kniazkovas, valstybinio banko „Rosselchozbank“ Pramonės ekspertizės centro vadovas, sakė, kad po mėnesio Rusijoje pradės trūkti bananų, o neva protingiausia šioje situacijoje būtų pradėti bananų auginimą Rusijoje, pavyzdžiui, Krasnodaro krašte.
Ekvadoro bananai
Ekvadoro bananai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viskas prasidėjo nuo to, kad sausio mėnesį Ekvadoro vyriausybė nusprendė perduoti savo seną sovietinę įrangą Jungtinėms Valstijoms Ukrainai ir mainais gauti naują amerikietišką įrangą. Rusijos reakcijos ilgai laukti nereikėjo: vasario pradžioje „Rosselchoznadzor“ Ekvadoro bananuose aptiko muselių ir nuo vasario 5 d. sustabdė jų importą, skelbia nepriklausomas portalas „Agenstvo“.

Maskva jau ne kartą panašiai elgėsi su įvairiais produktais iš įvairių šalių, su kuriomis ją siejo įtempti santykiai. Esmė ta, kad Rusijos priešininkas finansiškai pajustų Kremliaus pasipiktinimo mastą. Tikriausiai tai turėjo suveikti ir šį kartą. Ekvadoras per metus gali prarasti iki 754 mln. JAV dolerių, nes apribojimai paveiks daugiau kaip 30 proc. šios šalies tiekimo Rusijai, pranešė „RIA Novosti“.

Maždaug savaitę Rusijos propaganda skelbė, kad pakeisti bananus iš Ekvadoro nebus didelė problema. Vasario 6 d. agentūra TASS rašė, kad nereikėtų tikėtis jokių sunkumų dėl bananų tiekimo į Rusiją. ACORT prezidiumo pirmininkas Igoris Karavajevas valstybinei agentūrai aiškino, kad draudimas taikomas tik keliems eksportuotojams iš Ekvadoro, o Rusijos įmonės gali efektyviai pertvarkyti logistiką. Be to, Ekvadoras nėra vienintelis bananų augintojas pasaulyje: kitos rinkos lyderės yra Indija ir Kinija, sakė ekspertas. Beveik iš karto iš Indijos buvo pristatyta pirmoji bananų partija, kuri pakeitė Ekvadoro bananus, pranešė Pirmasis kanalas.

Tačiau, nepaisant visų propagandinių patikinimų, bananai beveik iš karto dingo iš Čeliabinsko parduotuvių lentynų.

Dabar „Rosselchozbank“ teigia, kad po mėnesio bananų trūkumas apims visą šalį. Olegas Kniazkovas, valstybinio banko „Rosselchozbank“ Pramonės ekspertizės centro vadovas, portalui Gazeta.ru sakė, kad apčiuopiamas bananų trūkumas prasidės maždaug po mėnesio. Ekspertas tai aiškino tuo, kad anksčiau išsiųstos partijos dar turės laiko pasiekti Rusijos parduotuves.

Vėliau bananai iš Indijos turėtų pasiekti Rusiją, tačiau kol kas jų pristatymas vėluoja dėl logistinių sunkumų, sakė ekspertas. Jis taip pat sakė, kad vyksta derybos su Ekvadoru dėl tiekimo atnaujinimo.

Iki to laiko, pasak O.Kniazkovo, laikiną trūkumą neva galima kompensuoti auginant bananus Rusijoje. „Krasnodaro krašte jau atlikti sėkmingi tropinių augalų aklimatizacijos eksperimentai“, – patikslino Gazeta.ru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius