Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ragina Vakarus atšaukti sankcijas Afganistanui

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį paragino Vakarus panaikinti sankcijas Talibano valdomam Afganistanui ir prisiimti atsakomybę už šalies atstatymo pastangas.
Rusija ragina Vakarus atšaukti sankcijas Afganistanui / IMAGO/Kristina Kormilitsyna / IMAGO/SNA
Rusija ragina Vakarus atšaukti sankcijas Afganistanui / IMAGO/Kristina Kormilitsyna / IMAGO/SNA

Maskva siekia panaikinti Talibano priskyrimą teroristinei organizacijai. Toks žingsnis galėtų padidinti Maskvos ir Kabulo bendradarbiavimą.

„Raginame Vakarų šalis pripažinti savo atsakomybę už Afganistano atstatymą po konflikto, panaikinti sankcijų apribojimus ir grąžinti Kabului nusavintą turtą“, – sakė S. Lavrovas.

Talibanui jau daugiau kaip du dešimtmečius taikomos Vakarų sankcijos, kurios visų pirma buvo įvestos siekiant apriboti „al Qaeda“ ir kitų teroristinėmis pripažintų organizacijų finansavimą.

Kremliaus pasiuntinys Afganistane Zamiras Kabulovas teigė, kad tikisi, jog galutinis sprendimas dėl grupuotės išbraukimo iš Rusijos teroristų juodojo sąrašo „bus paskelbtas artimiausiu metu“, pranešė valstybinės naujienų agentūros.

Pareigūnai kalbėjo Rusijoje vykstant kasmetiniam Afganistano diplomatiniam forumui, kuriame dalyvauja Talibano ir kaimyninių Vidurinių Rytų bei Vidurinės Azijos šalių pasiuntiniai.

Maskva puoselėja santykius su Talibanu nuo tada, kai 2021 metais, JAV pasitraukus iš karo nuniokotos šalies, jis grįžo į valdžią.

Devintajame dešimtmetyje Sovietų Sąjunga įsiveržė į Afganistaną ir apie dešimtmetį, padedama prosovietinės vyriausybės, kariavo su mudžahedais. Daugelis pasipriešinimo kovotojų mudžahedų tapo Talibano lyderiais. Istorikai taip pat mano, kad šis karas prisidėjo prie Sovietų Sąjungos žlugimo.

Rusijos saugumo agentūros FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas penktadienį pareiškė, kad norėtų „abipusiai naudingo“ bendradarbiavimo su Afganistano specialiosiomis tarnybomis, pranešė valstybinės naujienų agentūros.

Derybose Maskvoje dalyvavo Afganistano užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi (Amiras Chanas Mutakis).

S. Lavrovas taip pat sakė, kad Rusija nesutiks, kad „trečiosios šalys“ įrengtų karines bazes Afganistane arba steigtų naujus karinius objektus kaimyninėse šalyse „bet kokia dingstimi“.

Rusija savo sąjungininkėje Tadžikistane, kuris ribojasi su Afganistanu, turi didelę karinę bazę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas