Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ruošiasi dideliam puolimui Slovjansko-Siversko-Bachmuto linijoje

Juntinėse Amerikos Valstijose veikiantis Karo studijų institutas naujausioje vakar dienos apžvalgoje rašo, kad Rusija tęsė operatyvinę pauzę – vyko ribotos Rusijos sausumos pajėgų atakos palei Slovjansko-Siversko-Bachmuto iškyšulį. Visoje fronto linijoje vykdyti intensyvūs apšaudymai, raketų atakos ir antskrydžiai.
Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos kariai Ukrainoje / Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

„Tikėtina, kad rusai netrukus pradės didesnio masto ir ryžtingesnį puolimą palei Slovjansko-Siversko-Bachmuto liniją, tačiau kol kas nėra jokių požymių, kaip greitai tas puolimas prasidės ir kur tiksliai jis bus sutelktas“, – teigia ekspertai.

Anot jų, vakarykštis Rusijos raketų smūgis Vinyciai buvo sistemingos Rusijos atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampanijos dalis. Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylas Tymošenko pranešė, kad Rusijos pajėgos iš povandeninio laivo į Vinycios miesto centrą paleido raketas „Kalibr“.

Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad per šį smūgį žuvo mažiausiai 22 civiliai gyventojai, apie 100 sužeista, o 39 žmonės dingo be žinios. Rusijos pajėgos taip pat paleido raketas į viešbutį, švietimo įstaigas, prekybos centrą ir transporto infrastruktūrą Mykolajivo mieste.

Pagrindinės Karo studijų instituto ekspertų išvados:

  • Rusija tęsė sistemingų atakų prieš Ukrainos miestų gyvenamuosius rajonus kampaniją – smogė Vinyciai, Charkivo ir Mykolajivo miestams.
  • Rusijos pajėgos toliau stengėsi žengti į Siverską, tačiau jų pažanga neaiški.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotus antžeminius puolimus Bachmuto ir Slovjansko apylinkėse, tačiau jokių laimėjimų nepasiekė.
  • Čečėnijos lyderis Ramazanas Kadyrovas teigė, kad vienas iš keturių jo formuojamų naujų batalionų dislokuotas Ukrainoje.

Apžvalgoje taip pat rašoma, kad Rusijos pajėgos nesėkmingai bandė pagerinti taktines pozicijas į šiaurės vakarus nuo Slovjansko. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad priešas nesėkmingai puolė Kurulką (maždaug 27 km į šiaurės vakarus nuo Slovjansko). Toliau apšaudytos gyvenvietės į pietvakarius ir pietryčius nuo Iziumo, surengtas antskrydis Majakyje, maždaug 10 km į šiaurės rytus nuo Slovjansko.

Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas į vakarus nuo Lysyčansko srities, siekdamos žengti į Siverską. Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad priešas pradėjo puolimą Verchnokamjanske (maždaug 8 km į rytus nuo Siversko), tačiau Ukrainos kariai atrėmė Rusijos puolimą šiame rajone.

„Liepos 14 d. Rusijos pajėgos toliau atakavo gyvenvietes į pietryčius nuo Bachmuto. Ukrainos generalinis štabas pažymėjo, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos pajėgų puolimą prieš Vuhlehirsko šiluminę elektrinę, Kodemą ir Veršiną 20 km atstumu į pietryčius nuo Bachmuto. Donecko srities administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko pranešė, kad Rusijos pajėgos apšaudė Bachmutą iš daugkartinių raketų paleidimo sistemų (MLRS) ir apšaudė Časiv Jarą (į vakarus nuo Bachmuto), greičiausiai siekdamos sutrikdyti Ukrainos logistiką palei liniją Bachmutas-Kramatorskas-Slovianskas“, – teigia Karo studijų institutas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

Apžvalgoje pastebima, kad Rusijos pajėgos atnaujino puolamąsias operacijas į šiaurės rytus nuo Avdijivkos, greičiausiai siekdamos apeiti Ukrainos įtvirtinimus šiame rajone. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos pajėgos sustabdė Rusijos pajėgų puolimą Kamiankoje, maždaug už 6 km į šiaurės rytus nuo Avdijivkos, po to, kai Rusijos pajėgoms anksčiau tą pačią dieną iš dalies pavyko užimti šį rajoną. Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) teritorinė gynyba teigė, kad Rusijos pajėgos užėmė Kamianką, tačiau nepateikė jokių šį teiginį patvirtinančių įrodymų, rašoma toliau.

Charkivo kryptimi daugiausiai dėmesio Rusija skyrė užimtų pozicijų išlaikymui.

„Rusijos pajėgos toliau ėmėsi gynybos priemonių, kad užkirstų kelią ukrainiečių kontrpuolimams palei pietinę ašį. Ukrainos vyriausioji karinė valdyba pranešė, kad Rusijos pajėgos liepos 11-12 d. įrengė šaudmenų sandėlį Chersono miesto dramos teatre“, – rašoma toliau. Apie civiliniuose objektuose, pavyzdžiui, gyvenamuosiuose pastatuose, slepiamą Rusijos karinę įrangą yra kalbėjęs ir Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas. Jis taip pat patvirtino, kad Ukrainos pajėgos liepos 13 d. smogė dviem Rusijos vadavietėms ir vienai sraigtasparnių aikštelei Naujojoje Kachovkoje.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

Karo studijų instituto apžvalgoje taip pat rašoma, kad Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas teigė, esą į Ukrainą išvyko dar viena neįvardyta savanorių grupė. Tikėtina, kad ši savanorių grupė priklauso vienam iš keturių „Achmat“ savanorių batalionų, apie kuriuos R.Kadyrovas skelbė birželio 26 d.

„Rusijos okupacinės valdžios institucijos ir toliau susiduria su personalo ir darbo jėgos trūkumu okupuotose Ukrainos teritorijose. Ukrainos pasipriešinimo centras pranešė, kad Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai į Mariupolį atvežė elektrikus iš Krymo ir Rusijos, kad šie atkurtų elektros energijos tiekimą, greičiausiai dėl to, kad mieste trūksta kvalifikuotų darbuotojų“, – teigiama toliau.

Ukrainos pasipriešinimo centras taip pat nustatė, kad Rusijos pajėgos ieško žmogaus, galinčio užimti Melitopolio informacijos saugumo departamento vadovo vietą. Be to, laukiama atvykstant politinio personalo, kuris organizuos „referendumo“ procedūras Chersone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas