Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija sako pašalinusi Arkties upėje išsiliejusius degalus

Rusija baigė valyti upės paviršių užteršusius degalus nuo didžiulio dyzelino išsiliejimo nukentėjusiame Arkties regione, nors kiti valymo darbai gali užtrukti dar ne vienus metus, trečiadienį informavo pareigūnai. Pasak jų, per valymo operaciją, kurioje dalyvavo daugiau kaip 700 žmonių, buvo pašalinti pagrindiniai teršalai labiausiai užterštame vietos vandens kelyje – Ambarnajos upėje.
Arkties vandenynas
Arkties vandenynas / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Šalies Jūrų gelbėjimo tarnyba naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė: „Baigėme aktyvų naftos produktų rinkimo etapą.“

Tuo metu Krasnojarsko krašto gubernatorius Aleksandras Usas pranešė, kad šeštadienį bus panaikinta nacionaliniu lygiu paskelbta nepaprastoji padėtis ir kad situacijos valdymą perima vietos pareigūnai.

„Įsivaizduoju, kad tai gali užtrukti kelerius metus, tačiau visiškai atkurti teritoriją tikrai yra įmanoma užduotis“, – patikino jis.

Gegužės 19 dieną daugiau nei 21 tūkst. t degalų nutekėjo į vietos upę, pratrūkus dyzelino rezervuarui Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK šiluminėje elektrinėje, įsikūrusios už Šiaurės poliaračio esančiame Norilske.

Metalurgijos milžinė teigia, kad avariją galėjo sukelti klimato kaita, dėl kurios esą ištirpo amžinasis įšalas po degalų rezervuaru.

Žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyrius nurodo, kad šis išsiliejimas yra pirmasis tokio plataus masto už Šiaurės poliaračio esančiame regione.

Senstančios infrastruktūros pavojus

Prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė regione nepaprastąją padėtį, o „Nornikel“ vadovas oligarchas Vladimiras Potaninas pareiškė valstybės vadovui, kad jo bendrovė apmokės aplinkos valymo darbus, galinčius atsieiti apie 130 mln. eurų.

Operacijos metu dyzelinas buvo sulaikomas plūduriuojančiomis užtvaromis.

Vykdant operaciją buvo pašalinta apie 31 tūkst. kubinių metrų degalų užteršto vandens, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Toliau tęsiami mažesnių telkinių valymo darbai, per kuriuos, be kita ko, naudojami sorbentai – medžiagos, skirtos sugerti kurą palei upės krantus ir pašalinti naftos likučius nuo paviršių.

Antradienį įvykio vietoje apsilankė Rusijos aplinkosaugos tarnybos ir Gamtos išteklių ministerijos vadovai.

Gamtos išteklių ministras Dmitrijus Kobylkinas pareiškė, kad valymo operacija Ambarnajos upėje užkirto kelią dyzelino nutekėjimui į ežerą, kur jis galėjo pasklisti į kitus telkinius, o „trapi ekosistema būtų buvusi sunaikinta“.

Regiono gubernatorius A.Usas teigė, kad per operaciją „pavyko iki minimumo sumažinti į Piasino ežerą patekusį degalų kiekį“. Šis ežeras yra svarbus vandens šaltinis regione.

Gamtos išteklių ministras savo ruožtu perspėjo, kad katastrofa gali pasikartoti, pabrėždamas, jog įmonės ignoruoja oficialius įspėjimus ir kad „prieš 30 ar 40 metų pastatyta infrastruktūra tikrai gali nulemti pakartotinį incidentą“.

Anot jo, padaryta žala „yra neišmatuojama pinigais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas