Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija siūlo Ukrainos paaugliams lengvą būdą užsidirbti: žada 10 tūkst. grivinų už užduotį

Per Ukrainos regionus nuvilnijo pranešimų banga apie masinius karinių transporto priemonių padegimus. Teigiama, kad dauguma šių nusikaltimų vykdytojų – paaugliai. Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) duomenimis, juos verbuoja Rusijos specialiosios tarnybos, siekdamos pakenkti padėčiai šalies viduje, skelba BBC Ukrainos naujienų tarnybos žurnalistė Oksana Torop.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AFP“/„Scanpix“

Ji papasakojo 28 metų Olenos (vardas pakeistas) istoriją, kuri, norėdama greitų pinigų, internete ir socialiniuose tinkluose pradėjo darbo ne pilnai darbo dienai paieškas. Taip ji užklydo į susirašinėjimo platformos „Telegram“ bendruomenę, kurioje buvo siūlomi įvairūs darbo pasiūlymai. Ji prisijungė ir vėliau gavo užduotį, dėl kurios atsidūrė teisiamųjų suole.

Karinių automobilių padeginėjimas pasiekė tokį lygį, kad kariškiai ėmėsi maskuoti savo transporto priemones kaip civilines, klijuoti ant jų perspėjančius užrašus.

Automobilio padegimas – 10 tūkst. grivinų

Olena yra bedarbė Oleksandrijos miesto, esančio centrinėje Ukrainoje, gyventoja. Pradėjus ieškoti darbo 2023 m. rudenį, birželį, su ja susisiekė nepažįstamas vyras ir pateikė „įdomų“ pasiūlymą. Moteriai buvo pasiūlyta už 10 tūkst. grivinų (223,4 euro) sudeginti automobilį su kariniais numeriais. Jai taip pat buvo atsiųstos visos instrukcijos – kaip sudeginti, ką naudoti ir kaip apie tai pranešti.

Moteris teisinasi, kad jai reikėjo pinigų, todėl ji sutiko.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės

Pirmiausia ji nuvyko nurodytu adresu ir nufotografavo chaki spalvos automobilį „Mitsubishi L200“ bei užfiksavo karinius numerius. Nuotrauką ji nusiuntė užsakovui per „Telegram“. Jis patikrino, ar automobilis tikrai priklauso kariškiams, ir tada davė sutikimą.

Po kelių dienų Olena nuvyko į degalinę ir nusipirko daugiau kaip 2 litrus A-95 benzino kanistre. Ji palaukė nakties ir nuėjo ta kryptimi, kur stovėjo karinis automobilis. Apipylė jį benzinu ir padegė.

Moteris filmavo liepsnas, kad galėtų pranešti apie savo darbą.

Birželio 30 d. naktį pranešta apie Oleksandrijoje sudegintą Nacionalinės gvardijos kariškio Serhijaus (vardas pakeistas) automobilį. Vyras priklauso specialiųjų pajėgų padaliniui „Omega“, kurio pagrindinė užduotis – kovoti su terorizmu, instruktorius. Nuo pat plataus masto invazijos pradžios šio konkretaus padalinio kariai mūšio lauke atlieka sudėtingas užduotis. Jie dalyvavo išlaisvinant Charkivo sritį ir užkirto kelią rusų desantui Odesoje.

Liepos 5 d. teisėsaugos pareigūnai moterį sulaikė. Byla buvo iškelta pagal du baudžiamuosius straipsnius – trukdymą kariuomenei ir tyčinį turto sunaikinimą. Teisme ji visiškai pripažino savo kaltę, gailėjosi ir davė visus parodymus.

Spalio 4 d. Kirovohrado srities Oleksandrijos miesto teismas pripažino ją kalta ir nuteisė kalėti 6 metus. Olenos nuosprendis yra vienas pirmųjų tarp visų karinės technikos padegimo bylų Ukrainoje.

Kas ir kodėl užsako padegimus

Tokių padegimų atvejų visoje šalyje fiksuojami šimtai. Incidentai nėra neįprasti ir Kyjive.

Pasak BBC, vieną spalio šeštadienio naktį Obolono rajone esančio namo gyventojus pažadino duslus sprogimo garsas, kuris nebuvo panašus į įprastą priešlėktuvinės gynybos operaciją. Pažvelgę pro langą, jie pamatė degantį automobilį – tamsoje buvo sunku suprasti, kuris automobilis dega. Gyvenamųjų namų komplekso apsauga sureagavo nedelsdama ir iškvietė ugniagesius. Automobilis buvo užgesintas labai greitai, o tai išgelbėjo šalia stovėjusius kaimyninius automobilius.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Po Rusijos atakos Chersone – sudegęs automobilis ir du negyvi žmonės

Paaiškėjo, kad sudegęs automobilis buvo karinė transporto priemonė – ją buvo lengva atpažinti pagal išskirtinę dažų spalvą ir lipdukus. Tai buvo evakuacijai skirtas automobilis. Jau keletą savaičių sumaitotas automobilis stovi toje pačioje vietoje. Aplink jį ir toliau parkuojasi įprasti pastato gyventojai.

SBU kontržvalgybos padalinio pareigūnas žurnalistei atskleidė, kad masiniai karinių transporto priemonių padegimai Ukrainoje prasidėjo 2024 m. gegužę. Prieš tai būta tik pavienių atvejų.

Pasak pareigūno, tai organizuoja Rusijos specialiosios tarnybos, jų tikslas – pakenkti socialinei ir politinei padėčiai Ukrainoje ir užkirsti kelią mobilizacijai. Jie verbuoja žmones, kurie nori greitai užsidirbti pinigų. Ypač taikosi į paauglius.

„Karinių transporto priemonių padegimai yra Rusijos diversinių tarnybų darbas siekiant pakenkti padėčiai Ukrainoje“, – pasakojo Ukrainos kontržvalgybos pareigūnas.

„Rusijos specialiosioms tarnyboms taip pat pavesta užkirsti kelią mobilizacijai. Ir mes matome, kaip jos tai daro. Be padegimų, jie taip pat organizuoja pasikėsinimus į verbavimo į karinę tarnybą darbuotojus, o jų turime dešimtis.“

Pasak jo, siekiama išjudinti gyventojus, tačiau iš tikrųjų taip pat pakertami gynybiniai pajėgumai.

„Karinės transporto priemonės negali laiku atvykti į savo misijas. Dėl to sulėtėja jų veiksmai. Taip įbauginami ir patys kariškiai. Tai tikrai plačiai paplitęs reiškinys“, – pabrėžė SBU tarnybos atstovai.

Jo teigimu, rusai sukūrė vadinamųjų skambučių centrų tinklą, įdarbina jaunus žmones, kurie moka gražiai kalbėti ir įtikinti. Visi jie per įvairias darbo paieškos bendruomenes socialiniuose tinkluose pasiekia tuos, kurie ieško greitų pinigų. Iš pradžių jie siūlo kokią nors lengvą užduotį, pavyzdžiui, išklijuoti lankstinukus ar fotografuoti. O paskui, įgiję jų pasitikėjimą, skiria rimtesnę užduotį – už pinigus sunaikinti karinę transporto priemonę.

Nusikaltėliai turi nufilmuoti padegimą ir nusiųsti jį užsakovui. Tada, pasak SBU, šis vaizdo įrašas siunčiamas Rusijos žiniasklaidai ir pateikiamas auditorijai prisidengiant „antikariniu“ judėjimu Ukrainoje.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Rusijos žiniasklaida iš tiesų reguliariai praneša apie karinių transporto priemonių padegimus Ukrainoje ir išpuolius prieš karinės įskaitos biurus. Jos it užsuktos aiškina, kad taip ukrainiečiai neva išreiškia savo protestą.

Pavyzdžiui, naujienų agentūra „Tass" apie šiuos įvykius pranešė taip: „Vis dažniau pasitaiko masinių verbuotojų į karinę tarnybą ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų transporto priemonių padegimų atvejų, o tai rodo šalies gyventojų pasipriešinimą dabartiniam režimui“.

Kitaip tariant, naratyvas, kad ukrainiečiai degina automobilius dėl antikarinių nuotaikų, iš tiesų stumiamas Rusijoje.

Nuo 2024 m. gegužės mėnesio, kai buvo užfiksuotas ženkliai išaugęs padegimų skaičius, buvo sulaikyta daugiau kaip 160 tokių skambučių centrų užverbuotų asmenų. O padegimų bylų jau iškelta daugiau nei du šimtai. Teisėsaugos pareigūnai išanalizavo visus šiuos atvejus ir nustatė, kad žmonės tai daro ne dėl ideologinių sumetimų – už atliktą darbą jiems pažadama iki 1 500 JAV dolerių.

Dažnai nusikaltėliai nesupranta, kad tai yra Rusijos specialiųjų tarnybų darbas. Jiems pažadami pinigai ir nežadama jokia atsakomybė. Ir nors pirmasis pažadas gali būti įvykdytas (nors pasitaiko nemažai atvejų, kai atlygis nemokamas dėl „prastai atlikto darbo“), antrasis – priešingai, tikina SBU.

Ukrainos teisėsaugos pareigūnai visus padegėjus sulaiko arba iš karto „karštomis pėdomis“, arba po kurio laiko. O kai kurie, sako Ukrainos žvalgyba, yra demaskuojami nusikaltimo rengimo stadijoje.

Jei SBU ištiria bylą, priklausomai nuo nusikaltimo kvalifikavimo, bausmė gali siekti nuo 5 metų kalėjimo iki įkalinimo iki gyvos galvos.

Jei tai turto sugadinimo ar chuliganizmo atvejis, jį tirs Nacionalinė policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai