Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija svaidosi grasinimais Suomijai: „Jūs nukentėsite pirmieji“

Nuo pat ilgai neutralumo statusą išlaikiusios Suomijos pareiškimo, kad kartu su Švedija nori prisijungti prie NATO bloko, Kremlius tęsia bauginimo retoriką prieš Helsinkį, kuris šią vasarą tapo Šiaurės Atlanto aljanso dalimi. Trečiadienį Rusijos nuolatinis atstovas tarptautinėms organizacijoms Vienoje Michailas Uljanovas pareiškė, kad konfrontacijos su NATO atveju ši šalis gali nukentėti pirmoji, skelbia Rusijos valstybinė žiniasklaida.
Suomija
Suomija / 123RF.com nuotr.

Aukšto rango Rusijos diplomatas teigė, kad tokios „siaubo istorijos“ visų pirma grindžiamos Suomijos, kurios siena ribojasi su Rusija, geografiniu artumu.

Pokalbyje su Rusijos valstybinės žiniasklaidos „RIA Novosti“ žurnalistais jis išsakė nuomonę, kad šiais metais Suomijai suteikta narystė NATO Helsinkį, kuris dešimtmečius išlaikė neutralų statusą, pavertė Maskvai priešiška sostine.

„Suomija gyveno taikiai ir ramiai ir staiga atsidūrė tarp Rusijos ir NATO kaip šio Aljanso narė. Bet kadangi jie yra mūsų kaimynai, tai, neduok Dieve, jei įvyks kokia nors eskalacija, jie nukentės pirmieji“, – pareiškė M.Uljanovas.

Dislokuos haubicas

Rusija netrukus dislokuos savo naujausias haubicas Šiaurės karinėje apygardoje, kuri ribojasi su Suomija ir Norvegija, trečiadienį sakė valstybinės korporacijos „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Anot jo, naujųjų savaeigių artilerijos sistemų „Koalicija-SV“ bandymai baigti, o jų masinė gamyba jau prasidėjo. S.Čemezovas pažymėjo, kad pirmoji bandomoji partija bus pristatyta iki 2023 m. pabaigos.

„Manau, kad jos ten (Šiaurės karinėje apygardoje) pasirodys artimiausiu metu, nes šios klasės haubicos reikalingos tam, kad suteiktų pranašumą prieš vakarietiškus artilerijos modelius nuotolio atžvilgiu“, – aiškino korporacijos vadovas.

2021 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakeitė Rusijos Šiaurės laivyno, kurio atsakomybės zona daugiausia buvo Rusijos Arktis, statusą į Šiaurės karinę apygardą, į kurią įeina ir Murmansko regionas, besiribojantis su Suomija ir Norvegija.

Nuo plataus nasto invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį Maskva apkaltino „kolektyvinius Vakarus“ vedant su Rusija tarpinį karą ir pareiškė, kad Suomijai įstojus į NATO, Maskva stiprins pajėgas prie savo vakarinių sienų.

Šiose haubicose, kurių veikimo nuotolis siekia iki 70 km, įrengta 152 mm 2A88 patranka, kurios šaudymo greitis yra daugiau kaip 10 šovinių per minutę, taip pat automatizuota šaudymo sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas