Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija toliau slapukauja: nesidalina ginčytinais duomenimis apie koronaviruso vakciną

Rusijos mokslininkai, dirbantys Gamalėjos institute, kuris sukūrė prieštaringą koronaviruso vakciną „Sputnik V“, nesidalina abejonių keliančiais klinikinių tyrimų rezultatais, prieš mėnesį paskelbtais medicinos mokslo žurnale „The Lancet“. Klaustukų dėl rusiškos vakcinos patikimumo dabar dar daugiau, rašo „The Moscow Times“.
Savanoriui leidžiama rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
Savanoriui leidžiama rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

37 mokslininkai iš 12 valstybių dar rugsėjo 21-ąją pasirašė atvirą laišką, kuriame abejoja paskelbta informacija apie neva efektyvią vakciną „Sputnik V“. Jų teigimu, duomenys apie susiformavusius antikūnus kartojasi, nors savanoriams buvo suleistos skirtingos vakcinos formulės.

Anot tyrėjų, tokie duomenų dublikatai yra „beveik neįmanomi“ – esą visiškai įmanoma, kad Gamalėjos institute manipuliuojama be galo svarbia informacija.

Institutas neigia kaltinimus ir dabar jau teigia, kad pasidalintų „žalia“ medžiaga, jei kiti tyrėjai formaliai jos paprašytų. Tačiau Rusijos pusė taip, regis, tik sako – tie patys viešas abejones paskelbę mokslininkai tvirtina, kad jų prašymai ir toliau ignoruojami.

Nereaguoja į prašymus

„The Moscow Times“ žurnalistai skelbia susipažinę su Italijos Turino universiteto bioinformatikos ir genomikos skyriaus profesoriaus Raffaele Calogero oficialiu laišku Gamalėjos instituto tyrimų skyriaus direktoriaus pavaduotojui Denisui Logunovui.

Italas kolegos rugsėjo pabaigoje du kartus prašė „pirminių anoniminių duomenų“.

E.Bucci: į daugelį klausimų neatsakyta, duomenys nepateikti. Situacija tokia pati, kaip ir anksčiau.

„Duomenis aš ir kiti atviro laiško autoriai panaudosime atkurdami bendrą informaciją, kurią aprašote savo dokumente, ir patikslindami savo nuogąstavimus“, – laiške rašė R.Calogero.

Tačiau D.Logunovas į laiškus neatsakė. Iki šiol jis nereaguoja ir į žurnalistų užklausas, o pirmasis apie dublikatus prabilęs JAV Templio universiteto biologijos profesorius Enrico Bucci mano, kad tai liudija, jog Rusija elgiasi neskaidriai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

„Vieši jų atsakymai iš esmės yra tai, kas rašoma pačiame originaliajame dokumente. Net žodžių tvarka tokia pati, – teigė E.Bucci „The Moscow Times“. – Į daugelį klausimų neatsakyta, duomenys nepateikti. Situacija tokia pati, kaip ir anksčiau.“

„Nežinome, ar jie atsakys. Anksčiau neatsakydavo, o dabar sako, kad pasilieka sau teisę galutinai nuspręsti, kas gali susipažinti su duomenimis. Tai irgi labai keista ir prieštarauja mokslo standartams – juk turime būti atviri“, – pridūrė mokslininkas.

Skubėjo, kad galėtų girtis

Vienas atviro tyrėjų laiško autorių, JAV Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkas Konstantinas Andrejevas „Meduza“ teigė, kad tikimybė, jog Gamalėjos institute sugebėta pasiekti tokį vakcinos efektyvumą, apie kurį rašoma „The Lancet“, tesiekia 1,4 proc.

O E.Bucci tvirtina, kad niekaip nesugebėtų atkurti Rusijos pateiktų duomenų įprastais statistiniais modeliais: „Reikia į tai įsigilinti. Bet negalime, nes mums neperduoda duomenų.“

Rusijos tiesioginių investicijų fondo, finansuojančio vakciną „Sputnik V“, vadovas Kirilas Dmitrijevas paskelbė: „Ši studija – paskutinis atsakymas į visus klausimus Rusijai.“

Nuo šio mokslininko kliuvo ir prestižiniam mokslo leidiniui „The Lancet“: „Jis išspausdino dokumentą, prie kurio duomenų neįmanoma prieiti.“

Pirmosios ir antrosios fazės klinikinių rusiškos vakcinos „Sputnik V“ tyrimų rezultatai „The Lancet“ buvo paskelbti rugsėjo 4 dieną. Studijoje dalyvavo 76 savanoriai, kuriems visiems esą susiformavo imuninis atsakas be rimtų šalutinių efektų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

Rusijos vyriausybė, žinoma, garsiai pasidžiaugė šios studijos rezultatais, o Rusijos tiesioginių investicijų fondo, finansuojančio vakciną „Sputnik V“, vadovas Kirilas Dmitrijevas paskelbė: „Ši studija – paskutinis atsakymas į visus klausimus Rusijai.“

Fondas dar ir pranešė, kad „Sputnik V“ sėkmingai suveiks visu 100 proc. atvejų, kad ji – efektyvesnė nei kitos kuriamos vakcinos, kurios, be kita ko, neva vystomos netinkamai.

Ypač Rusijai užkliuvo pasauline favorite laikoma „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto mokslininkų kuriama vakcina. Ją jau užsakė daugybė valstybių, tad Maskvos aiškinimai prilygintini propagandai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vakciną patvirtino dar nė nepaskelbus pirmosios ir antrosios fazės klinikinių tyrimų rezultatų – ką jau kalbėti apie kur kas masiškesnius 3-osios fazės tyrimus, kurie būtini norint gauti leidimą platinti vakciną.

„Mūsų abejonės nebūtinai reiškia, kad ši vakcina neveiks. Bet tokie procesai moksle negalimi“, – pabrėžė E.Bucci.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas