Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijoje įkalinto JAV žurnalisto laiškas: „Neprarandu vilties. Galbūt pagaliau parašysiu ką nors gero“

JAV leidinio „Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichas savo pirmajame laiške šeimai po to, kai buvo suimtas Rusijoje dėl įtarimų šnipinėjimu, teigė, kad išlieka optimistas, laukia susitikimo su jais ir juokauja apie kalėjimo maistą.
Sulaikytas žurnalistas Evanas Gershkovichas
Sulaikytas žurnalistas Evanas Gershkovichas / „Reuters“/„Scanpix“

„Noriu pasakyti, kad neprarandu vilties, – rašė jis trumpame dviejų puslapių laiške, kurį jo šeima Filadelfijoje gavo penktadienį. – Aš skaitau. Aš sportuoju. Ir bandau rašyti. Galbūt pagaliau parašysiu ką nors gero“.

Balandžio 5 d. datuotas ranka rašytas laiškas yra pirmasis tiesioginis E.Gershkovicho kontaktas su šeima nuo jo sulaikymo Rusijoje prieš daugiau nei dvi savaites. Jį šeštadienį paskelbė „Wall Street Journal“.

Laiškas parašytas rusų kalba, kuria jis kalba namuose su savo tėvais, abiem sovietų emigrantais. Jo motina Ella Milman sakė, kad E.Gershkovichas laiške švelniai erzino savo tėvus, akivaizdžiai siekdamas palaikyti šeimos nuotaiką.

„Mama, tu, deja, gerai mane paruošei kalėjimo maistui, – rašė jis. – Rytais pusryčiams mums duoda karštų trintų kviečių, avižinių dribsnių arba kvietinės putros. Prisimenu savo vaikystę.“

31 metų E.Gershkovichą Rusijos saugumo tarnybos sulaikė kovo 29 d., kai jis buvo išvykęs daryti reportažo Rusijos Jekaterinburgo mieste. Jis kaltinamas šnipinėjimu užsienio valstybės interesais.

JAV leidinys ir šalies vyriausybė griežtai neigia šį kaltinimą. Valstybės departamentas nurodė, kad E.Gershkovichas „sulaikytas neteisėtai“. Šiuo pareiškimu JAV pradėjo plačias pastangas daryti spaudimą Rusijai.

Rusijos teisinės sistemos specialistų teigimu, E.Gershkovicho dabar laukia ilgas teismo procesas, kuriame viltis būti išteisintam yra menka.

E.Gershkovichas laišką adresavo savo „brangiai šeimai“ – motinai, tėvui Michailui ir seseriai Danielle, kurią jis vadino šeimyniniu slapyvardžiu Duščia.

66 metų ponia E.Milman sakė, kad gavusi laišką pajuto „didžiulį džiaugsmą“, nes pagaliau iš pirmų lūpų išgirdo, kaip jam sekasi. „Tai mano sūnaus žodžiai, o ne kažkieno kito man pasakyti, – sakė ji. – Ir jo dvasia spindi.“

Kadangi jam pareikšti įtarimai šnipinėjimu, visus E.Gershkovicho susitikimus kalėjime ir susirašinėjimą stebės Rusijos saugumo tarnybos, o teismo procesas vyks pas teisėją už uždarų durų, teigia Rusijos teisės specialistai.

Kol kas E.Gershkovichui buvo leidžiami tik jo rusų advokatų pasimatymai. Jam dar neleista susitikti su draugais ar JAV ambasados Maskvoje pareigūnais, nors ne kartą buvo prašoma leisti susitikti.

Laiške E.Gershkovichas patvirtino, kad gavo draugo parūpintą siuntinį, kuriame buvo tokie daiktai kaip tualeto reikmenys, šlepetės, drabužiai ir rašikliai, palengvinantys jo gyvenimą Maskvos liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime, kuriam vadovauja Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB, KGB įpėdinė).

„Manau, kad dabar turiu daugiau drabužių ir daiktų nei mama ir tėtis namuose“, – rašė jis.

Lefortovo kalėjime tradiciškai buvo laikomi aukšto rango kaliniai, įskaitant sovietų rašytoją Aleksandrą Solženicyną, kelis 1991 m. perversmo prieš Sovietų Sąjungos prezidentą Michailą Gorbačiovą sąmokslininkus ir buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną, kuris laikomas nuo 2018 m. E.Gershkovichas yra pirmasis užsienio žurnalistas, kurį Rusija apkaltino šnipinėjimu nuo Šaltojo karo laikų.

Primindamas, kad jo įkalinimas emociškai veikia jo šeimos narius, jis pripažino, kad jie tikriausiai norėtų jam trinktelėti.

„Nesijaudinkite. Turėsite progą tai padaryti“, – rašė jis.

Laišką jis pasirašė savo slapyvardžiu: „Iki greito susitikimo. Parašyk man. -Vania.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas