Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 22 /13:18

Rusijoje iškeltos bylos žurnalistams dėl reportažų iš Kursko srities

Rusijos FSB saugumo tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad iškėlė baudžiamąsias bylas žurnalistams, įskaitant CNN korespondentą, kurie rengė reportažus iš Ukrainos kontroliuojamų Rusijos Kursko srities dalių, dėl „neteisėto sienos kirtimo“.
Kursko sritis
Kursko sritis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

FSB teigė, kad pradėjo bylas prieš CNN, Italijos transliuotojo RAI reporterius ir dvi Ukrainos žurnalistes ir netrukus juos įtrauks į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą.

Už jiems inkriminuojamą nusikaltimą gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

FSB teigimu, žurnalistai filmavo Ukrainos kontroliuojamo Sudžos miesto rajone.

FSB įvardijo CNN reporterį kaip Nicką Patoną Walshą (Nika Petoną Volšą), vyriausiąjį kanalo tarptautinio saugumo korespondentą, kuris rugpjūčio 16 dieną rengė reportažą iš Sudžos.

N. Patonas Walshas yra britų žurnalistas, anksčiau rengęs reportažus „Channel 4 News“ ir laikraščiui „The Guardian“ iš Maskvos.

FSB taip pat įvardijo baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Ukrainos žurnalistes. Tai – Diana Bucko, kuri rengė reportažus iš Sudžos naujienų portalui „Hromadske“, ir Olesia Borovik, kuri rengė reportažus televizijai „My-Ukraina“.

FSB teigė, kad šiems žurnalistams iškelta baudžiamoji byla pagal tą patį kaltinimą, kuris anksčiau buvo iškeltas dviem Italijos visuomeninio transliuotojo RAI žurnalistėms Simone Traini (Simonei Traini) ir Stefaniai Battistini (Stefanijai Batistini), praėjusią savaitę rengusioms reportažus iš Sudžos.

Praėjusią savaitę Rusija dėl jų reportažų iškvietė Italijos ambasadorių, o šeštadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą.

Antradienį Rusija pareiškė iškvietusi JAV diplomatę dėl neva provokacinio žiniasklaidos reportažo iš Ukrainos pajėgų kontroliuojamos Kursko srities dalies.

Pastarosiomis dienomis kelios JAV žiniasklaidos priemonės paskelbė reportažus iš Sudžos – pagrindinio ukrainiečių užimto miesto.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad tokie veiksmai rodo, esą JAV yra tiesioginė konflikto su Kyjivu dalyvė. Šį argumentą Maskva jau seniai naudoja vaizduodama Ukrainą kaip šalį, kuri pati nepriima sprendimų.

Rusiją sukrėtė rugpjūčio 6-ąją prasidėjęs Ukrainos įsiveržimas į Kursko regioną.

Per daugiau nei dvejus metus trunkantį Maskvos puolimą Ukrainoje Rusijos karo korespondentai rengia reportažus iš Maskvos užimtų miestų ir miestelių.

Kremlius neleidžia rengti nepriklausomų ar kritiškų reportažų apie savo veiksmus Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai