Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijoje vyras stojo prieš teismą dėl kritiško interviu apie Ukrainą

Rusijoje trečiadienį prieš teismą stojo vyras, kuris interviu užsienio žiniasklaidai kritikavo Maskvos puolimą Ukrainoje, valdžiai tęsiant susidorojimą su kitaminčiais. 
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Vieša rusų puolimo Ukrainoje kritika uždrausta, o už atvirą Rusijos kariuomenės smerkimą socialiniuose tinkluose ir kitur keli žinomi ir paprasti rusai buvo nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Kovą valdžia pradėjo baudžiamąjį tyrimą prieš vyrą, kuris užsienio žiniasklaidai duotame gatvės interviu kritikavo puolimą Ukrainoje – tai pirmas toks atvejis po to, kai 2022 metais prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į kaimyninę šalį.

37 metų Jurijus Kochovecas davė interviu „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) prie centrinės Maskvos metro stoties 2022-ųjų liepą.

J. Kochovecas buvo apkaltintas melagingos informacijos apie kariuomenę skleidimu bei „politinės neapykantos“ motyvais ir dabar jam gresia iki 10 metų kalėjimo.

Jo teismas prasidėjo liepą.

„Mūsų vyriausybė mums sako, kad nori kovoti su nacionalistais, bet bombarduoja prekybos centrus“, – pernai kalbėjo jis užsienio žiniasklaidai.

Jis taip pat teigė, kad Rusijos kariuomenė be jokios priežasties nužudė taikius žmones Bučoje, esančioje netoli Kyjivo, kur buvo aptikti civilių lavonai po to, kai puolimo pradžioje Rusijos pajėgos pasitraukė iš miestelio.

„Tai sukėlė mūsų vyriausybė: Putinas ir jo aukščiausi žmonės, – sakė maskvietis. – Tik vienas žmogus gali tai sustabdyti.“

Protestus stebinčios grupės „OVD-Info“ duomenimis, kovą J. Kochovecas buvo sulaikytas 48 valandas ir paleistas su 500 rublių (apie 5 eurų) bauda už chuliganizmą.

Tačiau vėliau kaltinimai jam buvo sugriežtinti.

Rusija imasi precedento neturinčių represijų prieš kritiškai nusiteikusius asmenis, savo puolimą Ukrainoje vaizduodama išimtinai teigiamai.

Beveik visi Rusijos opozicijos veikėjai yra užsienyje arba kalėjime.

„OVD-Info“ duomenimis, nuo 2022 metų vasario visoje Rusijoje sulaikyta apie 20 tūkst. žmonių.

Vien šią savaitę Rusijos teismai nagrinėja 59 politines bylas, teigė grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas