Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 26 /08:57

Vašingtonas inicijavo Rusijos ir JAV gynybos ministrų pokalbį telefonu: aptarė karą Ukrainoje

Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas su kolega iš JAV Lloydu Austinu antradienį telefonu aptarė karą Ukrainoje, pranešė gynybos ministerija Maskvoje.
JAV gynybos sekretorius LLoydas Austinas
JAV gynybos sekretorius LLoydas Austinas / „AFP“/„Scanpix“

Jungtinės Valstijos yra viena iš ištikimiausių Ukrainos karinių rėmėjų, teikianti milijardų dolerių (eurų) vertės pagalbą ir sulaukianti Rusijos, kaltinančios Vašingtoną tiesiogiai dalyvaujant karo veiksmuose, pasmerkimo.

Rusijos gynybos ministerija pareiškime nurodė, kad A.Belousovas ir L.Austinas pasikeitė nuomonėmis apie padėtį Ukrainoje, ir pažymėjo, kad pokalbis įvyko JAV iniciatyva.

„Andrejus Belousovas atkreipė dėmesį į tolesnio situacijos eskalavimo pavojų, susijusį su tebevykstančiu JAV ginklų tiekimu Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, – rašoma pareiškime, kuriame priduriama, kad buvo aptarti ir kiti klausimai.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Belousovas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Belousovas

Pentagono atstovas generolas majoras Patas Ryderis taip pat pranešė apie įvykusį pokalbį ir pareiškime nurodė, kad L.Austinas „pabrėžė, kaip svarbu palaikyti ryšius vykstant Rusijos karui prieš Ukrainą“.

Jis pridūrė, kad tai buvo pirmasis L.Austino pokalbis su gegužę paskirtu A.Belousovu.

Rusija kaltina Jungtines Valstijas dėl nuolatinės karinės paramos Ukrainai, o Vašingtonas neseniai leido Kyjivui panaudoti ilgojo nuotolio JAV ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, atsakant į Charkivo miesto puolimą.

Kremlius pirmadienį perspėjo JAV dėl tam tikrų pasekmių ir iškvietė šios šalies ambasadorių po to, kai Maskva pareiškė, kad per Ukrainos smūgį amerikietiška raketa Rusijos okupuotame Kryme žuvo keturi žmonės.

Tuo metu P.Ryderis sakė, kad ukrainiečiai patys priima sprendimus.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris kaltino Rusiją dėl susirėmimų ir pakartojo daugumos pasaulio šalių poziciją, kad 2014 metais Maskvos vienašališkai aneksuotas Krymas vis dar yra Ukrainos dalis.

Vakarų šalių ginklų siuntos Ukrainai vis dažniau kelia Maskvos susirūpinimą.

Šį mėnesį susitikime su tarptautinėmis naujienų agentūromis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kėlė klausimą, kodėl Maskva negali imtis panašių veiksmų, kovojant su Vakarų šalių priešininkais.

„Kodėl mes neturime teisės tiekti savo tos pačios klasės ginklų į tuos pasaulio regionus, kuriuose bus smogta jautriems objektams tų šalių, kurios tai daro prieš Rusiją?“ – sakė V.Putinas.

Praėjusią savaitę jis pareiškė, kad neatmeta galimybės nusiųsti ginklų į Šiaurės Korėją, po to, kai apsilankė šioje atsiskyrėliškoje šalyje ir pasirašė abipusės gynybos paktą.

V.Putinas taip pat perspėjo Pietų Korėją neginkluoti Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius