Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos karių paliktuose Ukrainos miestuose veriasi pragaro ir žudynių vaizdai

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas pademonstravo šiurpias nuotraukas, liudijančias Rusijos okupantų žiaurumus Kyjivo regione, ir griežtai pasisakė prieš Europos partnerius, kurie nedrįsta ryžtingai pasipriešinti Rusijai.
Ukrainos atkovotų Irpinės, Hostomelio ir Bučos vaizdai
Ukrainos atkovotų Irpinės, Hostomelio ir Bučos vaizdai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

M.Podoliakas: tai pragaras XXI amžiuje

„Svarbiausia, anot mūsų Europos partnerių, neprovokuoti rusų, tiesa? Svarbiausia – nepradėti Trečiojo pasaulinio karo? Svarbiausia, kad rusai neįsižeistų ir nenaudotų... Ką naudoti? Raketos, aviacinės bombos, tankai, civilių žudynės, gyvenamųjų rajonų bombardavimas, masiniai šaudymai kaip koncentracijos stovyklose? Ko dar jie nenaudojo?

Dėl to pasaulis išvydo neapsakomą antihumaniškumo siaubą Bučoje, Irpinėje ir Hostomelyje. Šimtai, tūkstančiai nužudytų, išniekintų, išprievartautų, surištų, vėl išprievartautų ir vėl nužudytų. Šimtai, tūkstančiai Ukrainos civilių. Nužudytų itin žiauriai.

VIDEO: Буча после освобождения. Убитые мирные жители на улицах

Dar kartą atidžiai pažvelkite į tūkstančius sudraskytų, išprievartautų, sudegintų ukrainiečių. XXI amžiuje.

Labai šaunūs ir viską žinantys vakarykščiai ir šiandieniniai „Europos lyderiai“, šimtai veikiančių Europos politikų, kurie dabar sočiai valgo ir ramiai miega savo lovose, ar neturite noro atidžiau pažvelgti į šį Kyjivo srities rusų surengtą pragaro XXI amžiuje nuotraukų archyvą? Ar norėjote XXI a. Srebrenicos? Ar turite jį? Patenkinti? Ar norėjote reinkarnuoti Treblinką, paskatinti „rusų pasaulį“? Norite prisiminti pragaro siaubą, kai veikiantys krematoriumai degino gyvus žmones, nes jie buvo ukrainiečiai? Vėl bandote atsukti nugarą? Surengti dar vieną aukščiausiojo lygio susitikimą, kad susirūpintumėte ir purtytumėte galvą?

Negalima uždrausti rusų literatūros Europos universitetuose – tai taip nehumaniška?

Dar kartą atidžiai pažvelkite į tūkstančius sudraskytų, išprievartautų, sudegintų ukrainiečių. XXI amžiuje. „Specialios operacijos“ rėmuose. Išdraskytų RUSŲ. Dabar dar kartą pasakykite pasauliui, kad RF yra gerai, tai verslas, Rachmaninovo uždrausti negalima. Pasižiūrėkite ir pasakykite tai. Arba nusigręžkite. Svarbiausia juk neprovokuoti. O jie tegul masiškai pjauna ukrainiečius...“, – savo paskyroje „Telegram“ paskelbė M.Podoliakas.

Lavonai gatvėse, masinė kapavietė

Rusijos pajėgų palikto Bučos miesto meras Anatolijus Fedorukas sakė, kad mieste aptikta masinė kapavietė, kurioje palaidota apie 300 žmonių, o dešimtys lavonų gulėjo gatvėse, kai kurie iš jų buvo surištomis rankomis.

Nužudytų civilių nuotraukas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas, kuris rašė: „Gatvėse guli surištomis rankomis žmonių kūnai, kuriuos nušovė rusų kariai. Šie žmonės nebuvo kariškiai. Jie neturėjo ginklų. Jie nekėlė grėsmės. Kiek dar tokių atvejų šiuo metu vyksta okupuotose teritorijose?“

Fotografas Mychailo Palinčakas pranešė, kad trijų žmonių – vyro ir dviejų ar trijų nuogų moterų – kūnai buvo rasti už 20 km nuo Kijevo. Jis pridūrė, kad kūnus norėta sudeginti pakelėje. Įvyko vietoje buvęs fotografas paskelbė nuotraukų.

Prancūzijos naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad vien vienoje iš Bučos gatvių matė mažiausiai 20 kūnų. Žurnalistai pažymėjo, kad jų mirties priežastis buvo neaiški, bent vienas iš žuvusiųjų buvo sunkiai sužeistas į galvą. Jie teigė, kad kūnai ten gulėjo kelias dienas.

AFP duomenimis, 16 žuvusiųjų gulėjo ant šaligatvio arba netoli šaligatvio bortelio, dar trys – viduryje kelio, o vienas – daugiabučio namo kieme. Šalia vieno iš žuvusiųjų, kurio rankos buvo surištos baltu audeklu, žurnalistai rado atverstą Ukrainos pasą. Pasak „Reuters“ kalbintos Bučos gyventojos, Rusijos kariškiai liepė gyventojams ant rankovių nešioti baltas juosteles. Šalia kelių kūnų taip pat gulėjo dviračiai.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Buča
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Buča

Bučos meras A.Fedorukas AFP sakė, kad sugriautas miestas „nusėtas lavonais“; pasak jo, žmonės buvo šaudomi į pakaušį. Jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos valdžia, atgavusi teritorijų kontrolę, Bučoje masinėje kapavietėje palaidojo 280 žmonių. Interviu agentūrai „Reuters“ jis nurodė, kad žuvusiųjų skaičius viršija 300. A.Fedorukas sakė, kad palaikus bus galima išvežti „tik po trijų ar keturių dienų“, kai išminuotojai baigs darbą mieste.

Ukrainos žiniasklaida ir „Telegram“ kanalai taip pat paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuoti žuvusieji, nufilmuoti Kijevo srities Bučanų rajono Motižino kaime. Viename iš jų matyti masinėje kapavietėje rasti kūnai, pranešė naujienų agentūra UNIAN. Pranešama, kad kai kurių žuvusiųjų rankos buvo surištos.

Tarp žuvusiųjų šioje masinėje kapavietėje yra Motižino merės Olhos Suchenko šeimos nariai, sakė Ukrainos žurnalistė Kateryna Malafejeva. Informaciją, kad tai kaimo vadovės ir jos šeimos narių kūnai, patvirtino Makarovo meras Vadimas Tokaras. Jis nenurodė, kur jie buvo rasti.

Pranešama, kad Suchenko šeimą – Olgą, Igorį ir jų sūnų Aleksandrą – kovo pabaigoje pagrobė Rusijos kariškiai. Balandžio 2 d. Aleksandro draugė pranešė, kad jis, kaip ir jo tėvai, rastas negyvas.

Dar vieną nuotrauką, kurioje, matyti kelių nuogų moterų kūnai, rasti prie greitkelio Kyjvo srityje, paskelbė ukrainiečių fotografas Mychailo Palinčakas. Vėliau jo nuotrauką paskelbė Ukrainos gynybos ministerija. Pasak M.Palinčako, nuotrauka daryta už 20 kilometrų nuo Kyjivo, o žuvusiųjų kūnus bandyta sudeginti.

Britų ministrė priblokšta

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrė Liz Truss savo paskyroje „Twitter“ paskelbė esanti priblokšta Rusijos okupantų žiaurumų Bučoje ir kituose Ukrainos miestuose:

„Sukrėtė žiaurumai Bučoje ir kituose Ukrainos miestuose. Pranešimai apie Rusijos karius, kurie puola nekaltus civilius gyventojus, kelia pasibjaurėjimą.

Jungtinė Karalystė kartu su kitomis šalimis renka įrodymus ir remia tarptautinio baudžiamojo teismo atliekamą karo nusikaltimų tyrimą. Nusikaltėliai bus patraukti atsakomybėn“.

Bučą užėmė vasario 25-ąją

Rusijos pajėgos į Bučą įžengė antrąją karo dieną – vasario 25-ąją. Nuo to buvo nuolat pranešama apie įnirtingus mūšius Bučoje bei aplinkinėse teritorijose. Ukrainos kariuomenė ne kartą skelbė Bučoje ir šalia jos sunaikintos Rusijos karinės technikos nuotraukų.

Kovo 31 d. Bučos meras A.Fedorukas pranešė apie miesto išlaisvinimą. Rusijos pajėgos pasitraukė iš miesto, kai Maskva paskelbė nebeturinti ketinimų užimti Kyjivo.

Žurnalistų paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose iš Bučos buvo matyti daug sugriautų namų, sunaikintų civilių automobilių bei suniokotos karinės technikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne