Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Rusijos karo laivai prieš karines pratybas Karibų jūros regione pasiekė Kubos vandenis

Į Karibų jūros regioną trečiadienį įplaukė ir Kubą pasiekė Rusijos karo laivų flotilė, kurios atsiuntimas, kai kurių analitikų manymu, yra bandymas demonstruoti jėgą didėjant įtampai dėl Vakarų paramos Ukrainai.
Rusijos karo laivai prieš karines pratybas Karibų jūros regione pasiekė Kubos vandenis / ADALBERTO ROQUE / AFP
Rusijos karo laivai prieš karines pratybas Karibų jūros regione pasiekė Kubos vandenis / ADALBERTO ROQUE / AFP

Trys laivai lėtai kirto Havanos įlankos žiotis; tikimasi, kad po jų atplauks ir atominis povandeninis laivas.

Anot Jungtinių Valstijų kariuomenės, pratybose turėtų dalyvauti keli Rusijos laivai ir pagalbiniai laivai, kurie taip pat gali sustoti Venesueloje.

Rusija yra ilgametė Venesuelos ir Kubos sąjungininkė, o jos karo laivai ir lėktuvai periodiškai užsuka į Karibų jūros regioną.

Tačiau dabartinė misija vyksta praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) leido Ukrainai naudoti Vašingtono suteiktus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, siekiant apsaugoti antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą. Tai paskatino rusų prezidentą Vladimirą Putiną užsiminti, kad jo kariuomenės „atsakas gali būti asimetrinis“ kitose pasaulio vietose.

„Labiausiai šie karo laivai Vašingtonui primena, kad nemalonu, kai priešininkas kišasi į tavo artimojo užsienio reikalus“, – sakė Benjaminas Gedanas (Bendžaminas Gedanas), Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „Wilson Center“ Lotynų Amerikos programos direktorius, turėdamas omenyje Vakarų paramą su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai.

„Tai taip pat primena Rusijos draugams regione, įskaitant JAV priešininkes Kubą ir Venesuelą, kad Maskva yra jų pusėje“, – teigė jis.

Vienas anonimiškai kalbėjęs aukšto rango JAV administracijos pareigūnas naujienų agentūrai AP teigė, jog nėra nustatyta, kad kuris nors laivas turėtų branduolinių ginklų, ir nurodė, kad tiesioginės grėsmės JAV nėra.

Kitas pareigūnas, Valstybės departamento atstovas spaudai, AP sakė, kad Rusijos laivų atplaukimai į Kubą yra įprasti, tačiau pripažino, kad Rusijos karinės pratybos „suintensyvėjo dėl JAV paramos Ukrainai ir pratybų, kuriomis remiami mūsų sąjungininkai NATO“.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas priėmė savo kolegą iš Kubos Bruno Rodriguezą (Bruną Rodrigesą) deryboms Maskvoje. Po derybų kalbėdamas su žurnalistais S. Lavrovas padėkojo Kubos valdžiai už jų „absoliučiai teisingą“ poziciją dėl Ukrainos ir dėl to, „ką daugelį metų rengė Vakarai“.

Ryanas Bergas (Ryanas Bergas) iš Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) sakė, jog šia provokacija Maskva „siunčia žinią, kad Rusija, padedama sąjungininkių, gali projektuoti savo galią į Vakarų pusrutulį, ir neabejotinai privers JAV kariuomenę būti aukšto laipsnio parengties“, kol regione bus rusų laivai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius