Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 23 /21:18

Įkaitų drama Rusijos kolonijoje: snaiperiai ir spec. pajėgos atakavo kalėjimą, kaliniai nužudė mažiausiai tris prižiūrėtojus

Rusijos Volgogrado srityje grupė kalinčių radikalų paėmė įkaitais įkalinimo kolonijos administracijos darbuotojų ir reikalavo sraigtasparnio. Skelbiama, kad po specialiųjų pajėgų šturmo, visi įkaitai išlaisvinti. Apie užgrobėjus skelbiama informacija prieštaringa, minima, kad jie neutralizuoti snaiperių.

Rusijos žiniasklaidos duomenimis, incidentas įvyko Surovikino pataisos kolonijoje, esančioje, apie 140 km nuo Rusijos europinės dalies pietuose esančio Volgogrado.

Per drausminės komisijos posėdį keturi įkalinti radikalai išsitraukė peilius.

Kaliniai paskelbė žiaurų vaizdo įrašą, kuriame matyti kruvini kolonijos administracijos darbuotojų kūnai. Balsas už kadro tvirtino, kad grupuotė yra susijusi su teroristine grupuote „Islamo valstybė“.

VIDEO: Užpuolikai paskelbė vaizdo įrašą iš kruvinos dramos Rusijos kolonijoje

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad kolonijos viršininkas Andrejus Deviatovas taip pat buvo sunkiai sužeistas ir paimtas įkaitu. Vėliau pagrobėjai jį atidavė ir pareigūnas buvo išgabentas į reanimaciją.

„Mash“ skelbia, kad skerdynes surengę nuteistieji pareikalavo sraigtasparnio ir dviejų milijonų dolerių.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Per įkaitų dramą Rusijos kolonijoje kaliniai nužudė mažiausiai tris prižiūrėtojus

21:18

Vienoje Rusijos kolonijoje darbuotojus įkaitais penktadienį paėmę kaliniai nužudė mažiausiai tris kalėjimo prižiūrėtojus, pranešė pareigūnai ir nurodė, kad įkaitų pagrobėjai aiškiai buvo susiję su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė" (IS).

„Keturi nusikaltėliai paėmė įkaitais aštuonis kolonijos darbuotojus ir keturis nuteistuosius“, – penktadienį pranešė Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnyba (FSIN).

Užpuolikai peiliu subadė darbuotojus, įskaitant kelis, kurie bandė priešintis.

Žuvo mažiausiai trys kalėjimo prižiūrėtojai, o dėl ketvirtojo prižiūrėtojo likimo pareigūnai pateikė prieštaringų pranešimų.

Rusijos nacionalinė gvardija pranešė, kad jos snaiperiai per „specialią operaciją“ nušovė įkaitų pagrobėjus.

Dar mažiausiai keturi kalėjimo prižiūrėtojai buvo hospitalizuoti, o dar keturi kaliniai buvo sužeisti.

Keturiais tiksliais šūviais neutralizavo keturis kalinius

17:58

Stopkadras/Drama Surovikino kolonijoje
Stopkadras/Drama Surovikino kolonijoje

Rusijos nacionalinė gvardija penktadienį pranešė, kad pajėgos neutralizavo kalėjime darbuotojus įkaitais paėmusius keturis kalinius.

„Specialieji Nacionalinės gvardijos snaiperių daliniai keturiais tiksliais šūviais neutralizavo keturis kalinius, paėmusius įkaitais kolonijos darbuotojus. Įkaitai buvo paleisti“, – sakoma „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Tai buvo jau antras toks incidentas Rusijos kalėjime nuo birželio.

Remiantis nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ pranešimu, šturmas Surovikino kolonijoje IK-19, apie 140 km nuo Rusijos europinės dalies pietuose esančio Volgogrado, truko apie pusvalandį.

Pranešama, kad per incidentą žuvo du Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) darbuotojai. Dar penki patyrė sužalojimų. Trys iš jų atsidūrė ligoninėje.

Volgogrado gubernatorius Andrejus Bočarovas nekomentavo įkaitų pagrobėjų tapatybės, tačiau užsiminė apie pranešimus, kad jie nėra Rusijos piliečiai.

„Kiekvienas mūsų teritorijoje esantis asmuo privalo gerbti ir laikytis Rusijos įstatymų. Neleisime, kad kas nors bandytų kurstyti etninę nesantaiką“, – sakoma regiono administracijos paskelbtame pareiškime.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad situacija bus aptarta eiliniame Saugumo tarybos posėdyje.

Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti įkaitais paimti kalėjimo prižiūrėtojai, kai kurie iš jų – kruvini.

Juose taip pat matyti, kad įkaitų pagrobėjai laikė su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) susijusias vėliavas.

Tačiau naujienų agentūra AFP negalėjo patikrinti šių vaizdų autentiškumo.

Iš viso kolonijoje laikoma daugiau kaip 1,2 tūkst. kalinių.

FSIN teigimu, incidentas įvyko per kalėjimo drausmės komisijos posėdį. 

Birželį su IS susiję kaliniai surengė išpuolį kalėjime pietinėje Rostovo srityje.

Tąkart po kelias valandas trukusio susirėmimo Rusijos specialiosios pajėgos nukovė užpuolikus ir išlaisvino įkaitus paimtus sargybinius.

Šie incidentai įvyko po to, kai kovo mėnesį IS kovotojai Pamaskvės koncertų salėje surengė teroristinį išpuolį ir nužudė 145 žmones. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs teroro aktas Rusijoje per pastaruosius du dešimtmečius. 

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė IS padalinys Vidurinėje Azijoje, o keturi įtariamieji šauliai, kurie šiuo metu yra suimti, yra Tadžikistano piliečiai.

Milijonai žmonių iš Vidurinės Azijos, kuri kadaise priklausė Sovietų Sąjungai, gyvena Rusijoje, daugelis jų dirba žemos kvalifikacijos darbus, kad galėtų siųsti pinigus šeimoms.

IS ne kartą žadėjo atakuoti Rusiją dėl jos paramos Sirijos lyderiui Basharui al Assadui.

Padirbėjo snaiperiai ir specialiosios kalėjimų tarnybos pajėgos

17:19 Atnaujinta 17:54

Stopkadras/Drama Surovikino kolonijoje
Stopkadras/Drama Surovikino kolonijoje

Įkaitų paėmėjai buvo likviduoti per pirmąsias puolimo minutes. Pasak kanalo „Mash“,  į juos nusitaikė „Rosgvardijos“ specialiojo greitojo reagavimo padalinio snaiperiai.

Po to į koloniją įžengė FSIN specialiosios pajėgos, išlaisvino įkaitus ir „išvalė“ teritoriją.

Teigiama, kad vienas iš užgrobėjų per ataką bandė susisprogdinti - jis vilkėjo liemenę su savadarbiais sprogmenimis. Tačiau detonatorius nesprogo ir užpuoliką nukovė specialiosios pajėgos.

VIDEO: Įkaitų drama Rusijos kolonijoje: snaiperiai ir spec. pajėgos atakavo kalėjimą, įkaitai išlaisvinti

 

Per įkaitų paėmimą žuvo vienas žmogus, teigia Tyrimų komitetas

17:16

Preliminariais duomenimis, vienas žmogus žuvo per įkaitų paėmimą kolonijoje Nr.19 Volgogrado srityje, agentūrai „RIA Novosti“ sakė Rusijos tyrimų komiteto atstovas šiame regione.

„Preliminariais duomenimis, vienas žuvęs. Informacija tikslinama“, – sakė jis.

Pasak Volgogrado srities gubernatoriaus Andrejaus Bočarovo, keturi Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) darbuotojai buvo sužeisti ir paguldyti į Surovikino centrinę regioninę ligoninę.

Susitikime su nuolatiniais Saugumo tarybos nariais prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad FSIN direktorius Arkadijus Gostevas jam pranešė apie įkaitų paėmimą Volgogrado srities kolonijoje. Jis pridūrė, kad planuoja išklausyti vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo, FSB direktoriaus Aleksandro Bortnikovo ir „Rosgvardijos“ vadovo Viktoro Zolotovo svarstymus ir situacijos vertinimus.

Spec. pajėgos šturmavo kalėjimą, įkaitai išlaisvinti

17:04

Žiniasklaida ir „Telegram“ kanalai teigia, kad Volgogrado srityje 5vyko kolonijos Nr.19 šturmas, kur šią popietę buvo paimti įkaitai. Pirminiais duomenimis, vienas iš teroristų sužeistas į petį, rašoma „Telegram“ kanale „Baza“.

„Mash“ kanalas skelbė, kad du įkaitų pagrobėjai sužeisti. Vėliau paskelbta, kad visi likviduoti.

Preliminariais duomenimis, šturmo metu visi įkaitai buvo paleisti.

Oficialios informacijos apie incidentą kol kas nėra.

Dėl išpuolio įsteigtas operatyvinis štabas, V.Putinas žada aptarti klausimą Saugumo taryboje

16:06

Stopkadras/Įkaitų drama Surovikino kolonijoje
Stopkadras/Įkaitų drama Surovikino kolonijoje

Rusijos Volgogrado regione esančios kolonijos kaliniai penktadienį įkaitais paėmė darbuotojus, pranešė vietos žiniasklaida.

Tai jau antras toks incidentas Rusijos kalėjime nuo birželio.

Naujausias incidentas įvyko Surovikino kolonijoje, apie 140 km nuo Rusijos europinės dalies pietuose esančio Volgogrado.

„Nuteistieji paėmė įkaitais pataisos įstaigos (IK-19) darbuotojus. Šiuo metu imamasi priemonių įkaitams išlaisvinti. Yra nukentėjusiųjų“, – sakoma Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) išplatintame pranešime. 

Pasak Rusijos tyrimų komiteto, su šiuo incidentu yra susiję keli kaliniai. 

Volgogrado gubernatorius Andrejus Bočarovas sakė, kad keturi darbuotojai pateko į ligoninę.

„Buvo įsteigtas operatyvinis štabas, kuris koordinuoja įkaitų išlaisvinimo darbus. Teisėsaugos ir saugumo tarnybos vykdo operatyvinę veiklą. Civiliams gyventojams pavojaus nėra“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad situacija bus aptarta penktadienį vyksiančiame eiliniame Saugumo tarybos posėdyje.

Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti įkaitais paimti kalėjimo prižiūrėtojai, kai kurie iš jų – kruvini.

Juose taip pat matyti, kad įkaitų pagrobėjai laikė su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) susijusias vėliavas.

Tačiau naujienų agentūra AFP negalėjo patikrinti šių vaizdų autentiškumo.

Valstybinė naujienų agentūra TASS skelbė, kad žuvo vienas FSIN darbuotojas.

Ne pirmas toks incidentas

Gubernatorius A.Bočarovas nekomentavo įkaitų pagrobėjų tapatybės, tačiau užsiminė apie pranešimus, kad jie nėra Rusijos piliečiai.

„Kiekvienas mūsų teritorijoje esantis asmuo privalo gerbti ir laikytis Rusijos įstatymų. Neleisime, kad kas nors bandytų kurstyti etninę nesantaiką“, – sakoma regiono administracijos paskelbtame pareiškime.

Iš viso kolonijoje laikoma per 1,2 tūkst. kalinių.

FSIN teigimu, incidentas įvyko per kalėjimo drausmės komisijos posėdį. 

Birželį su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) susiję kaliniai surengė išpuolį kalėjime pietinėje Rostovo srityje.

Tąkart po kelias valandas trukusio susirėmimo Rusijos specialiosios pajėgos nukovė užpuolikus ir išlaisvino įkaitus paimtus sargybinius. 

Pareigūnai nepateikė jokios papildomos informacijos apie penktadienio incidentą, nenurodė, kas tokie įkaitų pagrobėjai ir kokius reikalavimus jie kelia.

Šie incidentai įvyko po to, kai kovo mėnesį IS kovotojai Pamaskvės koncertų salėje surengė teroristinį išpuolį ir nužudė 145 žmones. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs teroro aktas Rusijoje per pastaruosius du dešimtmečius. 

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė IS padalinys Vidurinėje Azijoje, o keturi įtariamieji šauliai, kurie šiuo metu yra suimti, yra Tadžikistano piliečiai.

Milijonai žmonių iš Vidurinės Azijos, kuri kadaise priklausė Sovietų Sąjungai, gyvena Rusijoje, daugelis jų dirba žemos kvalifikacijos darbus, kad galėtų siųsti pinigus šeimoms.

IS ne kartą žadėjo atakuoti Rusiją dėl jos paramos Sirijos lyderiui Basharui al Assadui.

Svarbu žinoti: kas vyksta

15:50 Atnaujinta 15:57

„Mash“ nuotr./Drama Surovikino kolonijoje
„Mash“ nuotr./Drama Surovikino kolonijoje
  • Neramumai įvyko drausminės komisijos posėdžio metu apie 12 val. vietos laiku
  • Keturi kaliniai: vadovas Nazirchonas T., Temuras H., Ramzidinas T. ir Rustamchonas N. užpuolė pareigūnus ir paėmė įkaitų
  • Nusikaltėliai patvirtino, kad yra susiję su grupuote „Islamo valstybė“ (ISIS), ir sakė, kad „keršija už savo brolius“, kurie esą buvo neteisėtai įkalinti
  • Teroristai sužeidė penkis žmones: keturis kolonijos darbuotojus (tarp jų viršininką Andrejų Deviatovą) ir kalinį
  • Žuvo mažiausiai du darbuotojai: būrio viršininkas ir operatyvinio skyriaus viršininkas, abu keturiasdešimtmečiai
  • Įkaitų pagrobėjai teisėsaugininkams perdavė viršininką Deviatovą – vyras yra reanimacijoje;
  • Ordžonikidzės gatvėje stovi specialiosios pajėgos, teisėsaugininkai ruošiasi išlaisvinti įkaitus, į įvykio vietą atskrido sraigtasparnis
  • Mažiausiai penki kaliniai yra įkaitai
  • Pagrobėjai reikalauja sraigtasparnio ir 2 mln. JAV dolerių, o persekiojimo atveju žada nužudyti įkaitus
  • Buvęs kolonijos vadovo pavaduotojas Grigorijus Belenkovas anksčiau buvo teisiamas už kyšius
  • Federalinė bausmių vykdymo tarnyba tikrins kolonijos darbuotojus, kurie, kaip įtariama, kaliniams pardavė ginklų (peilių) ir uždraustos IS simbolikos;
  • Spėjamos neramumų priežastys: kolonijos vadovybė visus radikalus nukirpo ir nuskuto plikai, taip pat esą uždraudė jiems skaityti religinę literatūrą ir naudotis maldos kilimėliais
  • Pagrobėjai susipažino kolonijoje ir anksčiau nebuvo pažįstami.

Pasirodė filmuoti vaizdai iš kolonijos

15:33

„Mash“ nuotr./Įkaitų drama Surovikino kolonijoje
„Mash“ nuotr./Įkaitų drama Surovikino kolonijoje

Paskelbtas vaizdo įrašas iš kolonijos Nr.19. Jame matyti trys nejudantys Federalinės bausmių vykdymo tarnybos pareigūnų kūnai.

  • Vietos televizijos kanalas „Volgograd“ paskelbė vaizdo įrašą iš 19-osios pataisos kolonijos, kurį nufilmavo įkaitus paėmę kaliniai.
  • Jame matyti trys uniformuotų pareigūnų kūnai be judesių. Dar vienas darbuotojas kraujuoja, tikriausiai sužeistas į kaklą.
  • Vaizdo įrašą filmuoja vienas iš įkaitų pagrobėjų. Užkadrinis balsas kalba rusų ir arabų kalbomis ir mini „Islamo valstybę“
  • Filmuotoje medžiagoje matyti trys užgrobėjai, kitas filmuoja.
  • Vienas iš užgrobėjų laiko peilį.
VIDEO: Užpuolikai paskelbė vaizdo įrašą iš kruvinos dramos Rusijos kolonijoje

 

Šturmuos specialiosios pajėgos

15:21

Google Maps/Surovikinas
Google Maps/Surovikinas

Incidentas įvyko Surovikino kolonijoje, apie 140 km nuo Rusijos europinės dalies pietuose esančio Volgogrado.

Į koloniją atvyko specialiosios pajėgos ir ruošiamasi šturmui. Iš viso kolonijoje laikoma daugiau kaip 1,2 tūkst. kalinių.

 

Jau antras kolonijos užgrobimas šią vasarą

15:18

Volgograde keli asmenys užėmė 19-ąją pataisos darbų koloniją, rašo agentūra „RIA Novosti“. Tai jau antrasis užgrobimas per vasarą: birželį kaliniai užėmė koloniją Rostove prie Dono.

Įkaitų paėmimas, pasak „RIA Novosti“, įvyko per drausminės komisijos posėdį. „Telegram“ kanale „Shot“ rašoma apie vieną žuvusį kalėjimo darbuotoją ir tris sunkiai sužeistus. „Baza“ praneša apie tris žuvusiuosius. Be to, kanalo duomenimis, dviem pavyko pabėgti.

Paskutinis įkaitų paėmimas įvyko birželio 16 d. Rostovo prie Dono kolonijoje. Įkaitų pagrobėjai įrašė kelis vaizdo įrašus, kuriuose teigė esantys grupuotės „Islamo valstybė“ nariai. Jie taip pat turėjo teroristinės organizacijos simbolių. Šis įvykis neturėjo precedento šiuolaikinėje Rusijos istorijoje. Po specialiųjų pajėgų šturmo penki teroristai buvo nukauti, vienas buvo sužeistas į galvą ir jį ištiko koma.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi