Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Rusijos manevras sukeltų Kinijos pasipiktinimą: fronte gali pasirodyti nauji kariai

Rusijos karo su Ukraina fronte gali pasirodyti kariai, kurie sukeltų Kinijos pasipiktinimą. Apie tai rašo karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo apžvalgoje.
Kim Jong Unas ir Vladimiras Putinas
Kim Jong Unas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Yra viena aplinkybė, kuri dar neseniai atrodė juokingai maža – nenustebčiau, jeigu po kiek laiko Ukrainos fronte pasirodytų pirmi Šiaurės Korėjos „savanoriai“. Jų skaičius neturėtų būti didelis, o Šiaurės Korėja neigtų tokį faktą. Tačiau taip pat yra viltis, kad tokiam kariniam turizmui kategoriškai prieštarautų Kinija, į kurios nuomonę korėjiečiai būtų priversti atsižvelgti“, – pastebi karo analitikas.

Vladimiras Putinas užbaigė savo vizitą Šiaurės Korėjoje, pasirašytos kelios sutartys. Pasak apžvalgininko, kol kas jų turinys nėra aiškus ir, nors abu diktatoriai kalbėjo labai pakiliai, minėdami jau į karinę sąjungą panašų bendradarbiavimą, jų santykiai gali ir toliau likti toli gražu ne sąjunginiai, o tik „diktuojami trumpalaikio išskaičiavimo“.

„Abi šalys turi labai pragmatinius tikslus. Rusijai reikia ginklų ir šaudmenų čia ir dabar, ir kiek galima didesniais kiekiais. Šiaurės Korėjai reikia technologijų, neatsisakytų ir barterio maistu, tačiau tuo pačiu reikalauja iš Rusijos didesnio palaikymo tarptautinėje arenoje siekiant sumažinti taikomas sankcijas.

Tai, kad V.Putinas buvo priverstas leistis į šią žeminančią kelionę ir kankintis bendraudamas su Kim Jong Unu, rodo nemažėjančią aprūpinimo artilerijos amunicija ir raketomis problemą“, – sako karybos ekspertas.

Kaip ukrainiečiai galėtų panaudoti naikintuvus F-16

dpa/Scanpix/Naikintuvai F-16
dpa/Scanpix/Naikintuvai F-16

Rusijos pajėgos toliau didina spaudimą fronte, pagrindiniai karšti taškai išlieka Časiv Jaras ir į vakarus nuo Avdijivkos, kur rusai ir toliau išnaudoja savo ankstesnį pasisekimą prie Očeretynės, dabar leidžiantį puldinėti ukrainiečius net keliomis kryptimis. Rusai teigia, kad turi kiek didesnių nei anksčiau taktinių pasiekimų, tačiau kol kas kritinės grėsmės kol kas dar nesimato.

Pasak eksperto, kaip visada rusai išnaudoja savo aviacijos pranašumą. Silpnokai jį išnaudoja, bet koreguojamos sklandančios bombos kol kas suteikia taktinį pranašumą, kurį ukrainiečiai neturi kaip neutralizuoti.

„Dabar belieka spėlioti, ar amerikietiški naikintuvai F-16, kurie jau tuoj tuoj turėtų pasirodyti, bus panaudoti pasaloms prieš rusų lėktuvus, mėtančius KAB bombas. Jeigu jau būtų gauti abu švedų pažadėti ankstyvojo aptikimo ir kontrolės lėktuvai SAAB, tai F-16 su raketomis AIM-120 AMRAAM turėtų neblogą šansą sėkmingai pašaudyti iš tolo, bent jau pagrindinėse kryptyse, priversdami rusus sumažinti bombardavimų intensyvumą.

Tačiau greičiausiai F-16 bus panaudoti tolimojo nuotolio raketomis apšaudyti taikinius Rusijos užnugaryje, kurios padidins įtampą ir rusų oro gynybos apkrovimą. Ypač jeigu būtų koordinuojamos bepiločių, antžeminių raketų ir F-16 atakos. Tikriausiai tokiu atveju ukrainiečiams reikėtų pagalvoti, kaip efektyviau jas panaudoti kartu, nes raketos valdomos skirtingų kariuomenės pajėgų, o bepiločiai – Ukrainos saugumo tarnybos“, – pastebi E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius