Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos propaganda išsidavė: Sirijoje naudojamos kasetinės bombos

Kremliaus finansuojama televizija „Russia Today“ netikėtai sudavė smūgį Rusijos valdžios pozicijai. Savaitgalį paviešintame reportaže nebuvo nuslėpta, kad Rusijos karo lėktuvai gabena ir uždraustas kasetines bombas, kurios numetamos ant opozicijos taikinių.
Epizodas, kuriame užfiksuotos kasetinės bombos
Epizodas, kuriame užfiksuotos kasetinės bombos / youtube.com stopkadras

Į penkerius metus besitęsiantį karą Sirijoje įsikišusi Maskva neigė naudojanti kasetines bombas, tačiau birželio 18-osios reportažas pateikia vaizdinius įrodymus, kad Kremlius ir dar kartą melavo.

Vaizdo įrašus užfiksavę karinių veiksmų stebėtojai pagal bombų numerius atsekė, kad jos naudojamos ne Sirijos, o būtent Rusijos karinių pajėgų. Konfliktų žvalgybos komandos teigimu, vėliau „Russia Today“ bandė permontuoti reportažą, tačiau klaida jau buvo užfiksuota.

Žmogaus teisių gynėjai ir iki šiol kaltino Kremlių bombarduojant nuosaikios Sirijos opozicijos teritoriją kasetinėmis bombomis. Šių bombų pasekmes fiksavo ir žmogaus teisių gynėjai.

Šių itin pavojingų ir daug sužalojimų sukeliančių bombų naudojimas draudžiamas 118 valstybių, tačiau ne Sirijoje ir Rusijoje.

Bombos užfiksuotos „Russia Today“ reportaže, nušviečiančiame Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizitą į šiaurės Sirijoje esančią Hemeimemo karinę bazę. Ši bazė yra vienas iš atspirties taškų nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio vykdomiems Rusijos karinių lėktuvų antskrydžiams.

Viename iš epizodų aiškiai matoma kaip pergabenamas Su-34 karo lėktuvas turi pritvirtintas būtent tokias kasetines bombas. Jų kodiniai numeriai „RBK-500 ZAB 2.5SM“ rodo, kad jos priklauso būtent Rusijai.

Pakoreguotame reportaže šio epizodo jau neliko, o kadras tiesiai peršoka link ministro S.Šoigu.

Rusijos gynybos ministerija atsisakė komentuoti šį epizodą, o „Russia Today“ komanda tikino, kad vėlesnis vaizdo įrašas nebuvo cenzūruotas ir niekas iš jo neiškirpta.

Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas praėjusių metų gruodžio mėnesį tikino, kad Rusijos karinės oro pajėgos Sirijoje jokiu būdu neturi panašios ginkluotės.

VIDEO: Sirijoje – aviacijos smūgiai ligoninėms ir mokykloms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas