Sportas gyvai

Rusijos propagandininkai apkaltino Vokietijos kanclerį O.Scholzą nacizmu

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame Vokietijos Federacinės Respublikos kancleris Olafas Scholzas ištaria žodžius „Slava Ukraini“, kurie yra oficialus Ukrainos kariuomenės pasisveikinimas. Kai kurie tvirtina, kad tai yra ne kas kita, kaip nacistų šūkis. Tačiau tokiems teiginiams nėra pagrindo.
Gitanas Nausėda kartu su  Olafu Scholzu lankėsi Generolo Silvestro Žukausko poligone
Gitanas Nausėda kartu su Olafu Scholzu lankėsi Generolo Silvestro Žukausko poligone / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialistas O.Scholzas „tapo“ nacionalsocialistu

Socialiniuose tinkluose Iškart pasirodė beveik identiškos žinutės, lydinčios vaizdo įrašą, kuriame O.Scholzas sako sveikinimą „Slava Ukraini“.

„Ar O. Scholzas išvis supranta, ką šiandien pasakė?!
Štai dar vienas akivaizdus įrodymas, kad „Slava Ukraini“ yra nacionalsocialistinis šūkis, kurį reikėtų versti kaip „Heil Ukraine“.

Buvo atrasta ir nuotrauka, neva įrodanti, kad šie šūkiai yra tapatūs. Ji platinama su prierašu:

„Nuo Antrojo pasaulinio karo laikų matome plakatą, kurio viršuje vokiškai parašyta „Heil Hitler“, o apačioje kirilica – „Heil Hitler“ ir „Slava Ukraini“.

Ekrano nuotr. /Rusijos propagandininkų platinama nuotrauka
Ekrano nuotr. /Rusijos propagandininkų platinama nuotrauka

Tačiau tokia užrašų kaimynystė iš tiesų dar neįrodo ideologinės giminystės su Hitlerio nacionalsocializmu, nes nacių propaganda aktyviai naudojo įvairius simbolius, įskaitant ir tuos, kurie turi ilgą istoriją ir niekaip nesusiję su nacizmo idėjomis.

Tarp jų – sveikinimas „Slava Ukraini“. Yra įrodymų, kad šis šūkis ukrainiečių buvo naudojamas bent jau nuo 1917 m. ir neturi nieko bendro su nacizmu.

Jo panašumas į tradicinį Ukrainos graikų apeigų katalikų pasveikinimą: „Šlovė Jėzui Kristui!“ taip pat akivaizdus. Pažymėtina, kad žinomas Ukrainos graikų katalikų bažnyčios veikėjas metropolitas Andrijus Šeptickis šūkį „Šlovė Ukrainai!“ siejo su šūkiu „Šlovė Jėzui Kristui!“ (ukr. „Слава Ісусові Христу!“), todėl jį vertino neigiamai – nes, jo nuomone, taip patriotizmas buvo iškeliamas aukščiau už ištikimybę Kristui.

Tokia sveikinimo forma būdinga Romos katalikų bažnyčiai ir su ja susijusiems politiniams judėjimams. Pavyzdžiui, žodžiai „Viva Cristo Rey!“ („Šlovė Kristui Karaliui!“) buvo oficialus Meksikos katalikiškojo jaunimo asociacijos pasveikinimas XX a. trečiajame dešimtmetyje.

„Šlovė Ukrainai“ vietoje pasisveikinimo

Vėliau sveikinimas „Šlovė Ukrainai! – Šlovė didvyriams!“ (ukr. Слава Україні! Героям слава!) naudojo Ukrainos nacionalistų organizacija (OUN).

Tačiau Niurnbergo ar kitas tarptautinis tribunolas niekada nepasmerkė OUN kaip nacistinės organizacijos, todėl neturime jokio teisinio pagrindo ją tokia laikyti.

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad šūkis „Slava Ukraini!“ būtų kaip nors susijęs su Vokietijos nacių mėgdžiojimu.

2018 m. šis sveikinimas tapo oficialiu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sveikinimu, pakeitusiu buvusį sovietinį.

O. Scholzas: V. Putinas Ukrainoje nenugalės / Nadja Wohlleben / REUTERS
O. Scholzas: V. Putinas Ukrainoje nenugalės / Nadja Wohlleben / REUTERS

15min verdiktas: melas. Istoriniai faktai iškraipomi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius