Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos provokacijos dėl „nešvarios bombos“ tikėtasi seniai: propaganda – pagal scenarijų

Rusijai vienu iš pretekstų užpulti Ukrainą buvo ten esą kuriamas biologinis ginklas. Jau karo metu propaganda „atrado“ tariamai kovai ruošiamus karius-mutantus. Minint 8 mėnesius nuo plataus masto invazijos pradžios, paskelbta apie dar vieną grėsmę – Kyjivo esą ruošiamą „nešvarios“ bombos sprogimą. Šį pareiškimą paneigė ne tik prezidentas Volodymyras Zelenskis, bet ir JAV bei Jungtinė Karalystė. Tai yra propaganda – Ukraina neturi branduolinio, cheminio ar biologinio ginklo programos.
Tečios upės pakrantė
Tečios upės pakrantė. Radiacija užkrėsta zona / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Diversija prieš dujotiekį – repeticija?

„Nešvarūs planai. Kas žinoma apie radiacinės bombos sukūrimą Ukrainoje“, „Kyjivo režimas ruošia provokaciją Ukrainoje su „nešvaria bomba“, „Maskvoje ragina ruoštis, kad nešvariosios atominės bombos panaudojimui“ – tokios ir panašios antraštės savaitgalį mirgėjo Rusijos žiniasklaidoje.

Kaip žinoma, šios šalies gynybos ministras Sergejus Šoigu sekmadienį telefonu kalbėjosi su kolegomis Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Turkijoje. Pokalbių metu, aptardamas padėtį Ukrainoje, jis išreiškė susirūpinimą dėl galimų Ukrainos provokacijų panaudojant „nešvarią bombą“, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Pranešimus apie šiuos pokalbius Rusijos žiniasklaidoje palydėjo išsamesni straipsniai ne tik apie patį ginklą, kuriame tradiciniai sprogmenys naudojami radioaktyvioms medžiagoms išsklaidyti, bet ir tariamus Ukrainos planus jį panaudoti.

„Apie „nešvarios bombos“ sukūrimą pradėta kalbėti dar prieš specialiąją karinę operaciją, – remdamasis „RIA Novosti“, priminė „Argumenty i fakty“. – Ukraina ruošiasi sukurti ir panaudoti „nešvarią bombą“, kad diskredituotų Rusiją. (…) Tokiu būdu Kyjivas nori parodyti, kad Rusijos valdžia naudoja masinio naikinimo ginklus, ir atstumti galimus rėmėjus.“

Karo ekspertas Aleksandras Artamonovas portalui aiškino, esą ginklo kūrimą prižiūrėjo tik angliškai kalbantys specialistai, o tariamai tai patvirtina versiją, kad prie to prisidėjo britai: „Tai paaiškinama tuo, kad Ukraina – pirmiausia MI6 projektas, susijęs su karinėmis operacijomis. Strategiškai Ukrainą koordinuoja CŽA, bet, kaip sakoma, vietoje – MI6.“

Ekrano nuotr. iš ria.ru/Propagandiniuose pranešimuose net nurodyta įvairių detalių apie „nešvarios bombos“ gamybą
Ekrano nuotr. iš ria.ru/Propagandiniuose pranešimuose net nurodyta įvairių detalių apie „nešvarios bombos“ gamybą

Pašnekovo žodžiais, labiausiai tikėtini du scenarijai: „sprogimas Ukrainos teritorijoje arba smūgis Rusijai siekiant išprovokuoti atsakomąją reakciją“. Jis net paminėjo, kad gali būti atakuotas Rostovas prie Dono.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ nurodė informaciją gavusi iš kelių „patikimų šaltinių, taip pat Ukrainoje“. Ši šalis tariamai rengia provokaciją, „kurios metu jo teritorijoje bus susprogdinta vadinamoji „nešvari bomba“ arba mažo galingumo branduolinis ginklas.“

Rytų kalnakasybos ir perdirbimo kombinato Geltonųjų vandenų mieste (Dnipropetrovsko sritis) bei Branduolinių tyrimų instituto Kyjive vadovybei esą buvo nurodyta pagaminti tokį ginklą. Pagrindinės jos sudedamosios dalys turinčios būti paslapčia atgabentos iš Jungtinės Karalystės. Darbai, tariamai vadovaujama Vakarų lyderių, esą jau baigiami.

Taip pat skaitykite: Kremliaus melui apie „Nord Stream“ padėjo plisti ir Lenkijos politiko padėka JAV

Apie bombos gamybą pranešė ir prokremliškas tinklalapis „Politnavigator“. Anot jo, diversija prieš tris dujotiekio „Nord Stream“ atšakas, dėl kurios Rusija kaltina Vakarus, buvusi tik bandymas.

Ekrano nuotr. iš aif.ru/Propagandiniuose pranešimuose net nurodyta įvairių detalių apie „nešvarios bombos“ gamybą
Ekrano nuotr. iš aif.ru/Propagandiniuose pranešimuose net nurodyta įvairių detalių apie „nešvarios bombos“ gamybą

Šis tinklalapis rėmėsi TV kanalo „Rossija 1“ laidoje nuskambėjusiais politologo Dmitrijaus Jevstafjevo žodžiais, esą „nešvarios bombos panaudojimas – kelių savaičių klausimas.

Ne atominė bomba

Vadinamoji „nešvari bomba“ yra sprogmenų, pavyzdžiui, dinamito, mišinys su radioaktyviaisiais milteliais arba granulėmis. Sprogimo banga pastarąsias paskleidžia aplink.

Tai nėra atominė bomba, kokios buvo numestos ant Hirošimos ir Nagasakio. Ši susijusi su atomų skilimu ir didžiuliu energijos išsiskyrimu, dėl kurio susidaro atominis grybo formos debesis.

„Nešvari bomba“ veikia kitaip, ji negali sukelti atominio sprogimo. Sprogmenys tiesiog išsklaido radioaktyvias dulkes, dūmus ar kitas medžiagas, kad sukeltų radioaktyviąją taršą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dujokaukė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dujokaukė

Pagrindinį pavojų tokiu atveju sukelia pats sprogimas, kuris gali rimtai sužaloti ir ar padaryti materialinės žalos. Tikėtina, kad radioaktyviosios medžiagos neturėtų tokio poveikio, kad iš karto sukeltų sunkias ligas, išskyrus žmones, kurie būtų labai arti sprogimo vietos.

Bet toliau pasklidusios radioaktyvios dulkės ir dūmai gali būti pavojingi sveikatai jų įkvėpus. Kadangi žmonės negali matyti, užuosti, pajusti ar paragauti radiacijos, tokiu atveju reikėtų nedelsiant imtis veiksmų sau ir artimiesiems apsaugoti.

Šis ginklas laikomas labiau ne valstybių, o ne valstybinio lygio veikėjų, pavyzdžiui, teroristinių grupuočių kovos priemone.

„Nešvarių dalykų šaltinis aiškus“

Į S.Šoigu pareiškimą iškart sureagavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jo komentaras oficialiame kanale „Telegram“ ukrainiečių ir anglų kalbomis jau perskaitytas daugiau nei 2,7 mln. kartų.

„Kai šiandien Rusijos gynybos ministras surengia pokalbių telefonu karuselę ir skambina užsienio reikalų ministrams su istorijomis apie vadinamąją „nešvarią atominę bombą“, visi viską gerai supranta. Jie supranta, kas yra visų nešvarių dalykų, kuriuos galima įsivaizduoti šiame kare, šaltinis.

(…) kur eina Rusija, ten lieka masinės kapavietės, kankinimų kambariai, sugriauti miestai ir kaimai, užminuota žemė, sunaikinta infrastruktūra ir stichinės nelaimės. Ir jei kas nors gali panaudoti branduolinius ginklus mūsų Europos dalyje, yra tik vienas subjektas – ir šis subjektas tiesiog įsakė draugui Šoigu kažkur ten paskambinti.

Manau, dabar pasaulis turėtų reaguoti kuo griežčiau. Jei Rusija paruošė dar vieną statymų kėlimo raundą ir dar vieną eskalaciją, ji turi matyti, kad pasaulis dabar to nenurys, iš anksto ir dar prieš bet kokį naują „purvą“.“

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo kreipimesi V.Zelenskis apibendrino, kad, jei Rusija skambina ir sako, kad Ukraina esą kažką ruošia, tai reiškia tik viena: Rusija visa tai jau paruošė.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija savo ruožtu sekmadienį paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame atmetė „akivaizdžiai melagingus“ Rusijos teiginius.

S.Šoigu padėtį Ukrainoje aptarė ir su Pentagono vadovu Lloydu Austinu. Tai buvo jų antras pokalbis nuo praėjusio penktadienio, tačiau tuomet Rusijos pusė neminėjo jokios „nešvarios bombos“ provokacijos. Pentagono teigimu, gynybos sekretorius „atmetė bet kokį pretekstą Rusijai eskaluoti situaciją“.

Tą patį padarė ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Uraną pardavė už 250 mln. dolerių

Propaganda jau ne pirmą kartą skelbia panašią žinią. „RIA Novosti“ antrą karo dieną pranešė, esą Ukraina ruošianti „nešvarią bombą“. Tai esą buvęs vienas iš pretekstų ją užpulti. Panaši žinia buvo skleidžiama ir paneigta dar prieš plataus masto invaziją.

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

„Rusijos propaganda nuvažiavo nuo bėgių“, – tuomet sarkastiškai pakomentavo užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir pridėjo, kad tai yra „nesveika melagiena“.

„Ukraina neturi branduolinio ginklo, nekuria jo ir nesikalba dėl įsigijimo. Esame atsakingi Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties nariai“, – patikino jis.

Apie tai dar kovo pradžioje rašė Kovos su dezinformacija centras: „Rusijos propaganda pradėjo melagienų kampaniją, kuria siekiama Ukrainą pozicionuoti kaip branduolinį arsenalą kuriančią šalį.“

Jo ekspertai išskyrė ne vieną propagandos naudojamą melagingą tezę, pavyzdžiui, „Kyjivas pastaraisiais metais aktyviai domėjosi urano gavyba“, „panaudojo Černobylio atominės elektrinės zoną plutonio gavybai ir „nešvarios bombos“ – paprasčiausio radiologinio ginklo, susidedančio iš radioaktyvios medžiagos ir sprogmens – gamybai“, „JAV padėjo Ukrainai jos branduolinėje programoje“, „Branduolinis įrenginys buvo surinktas Charkivo fizikos institute“.

Ekrano nuotr. iš armyinform.com.ua/Dezinformacijos ekspertai jau seniai įspėjo laukti panašios provokacijos apie „nešvarią bombą“
Ekrano nuotr. iš armyinform.com.ua/Dezinformacijos ekspertai jau seniai įspėjo laukti panašios provokacijos apie „nešvarią bombą“

Centras paneigė šiuos teiginius. Urano kasyba Ukrainoje prasidėjo vienuolikoje telkinių dar 1945 m. Keturi išseko dar iki 8-ojo deš., trys dabar yra saugomos būklės.

„JAV nepadėjo Ukrainai ir branduoline programa, priešingai – 2010 metais (tuometis prezidentas) Viktoras Janukovyčius pardavė Barackui Obamai paskutinius 90 kg sodrinto ukrainietiško urano už 250 mln. JAV dolerių“, – priminė ekspertai.

Po to Charkivo fizikos institute urano nebeliko net įprastiniam įrangos kalibravimui.

Išvogė radioaktyvius izotopus

Plutonį Ukrainoje gamino tik Černobylio jėgainės reaktoriai, kuriuose, TATENA duomenimis, beveik ketvirtį amžiaus nebuvo atliekami panašūs darbai.

Ukrainos nacionalinės radiacinės saugos komisijos nariai Anatolijus Nosovskis ir Viktoras Dolinas kovo pabaigoje žurnalui „Science“ nurodė, kad, Rusijos kariams užėmus Černobylio atominę elektrinę, buvo išplėšta radiacijos stebėjimo laboratorija „Ecocenter“.

Kelionė į Černobylio zoną.
Kelionė į Černobylio zoną.

Jų spėjimu, okupantai galėjo iš laboratorijos paimti radioaktyvių izotopų, naudojamų prietaisams ir radioaktyviosioms atliekoms kalibruoti. Šias medžiagas sumaišius su įprastais sprogmenimis ir būtų pagaminta „nešvari bomba“.

Taip pat skaitykite: Černobylyje suniokojo ir pavogė už 135 mln. dolerių – kai kam pasirodė per daug

Ukraina neturi branduolinių, cheminių ar biologinių ginklų programų. Kovo vidury Jungtinių Tautų vyriausioji įgaliotinė nusiginklavimo klausimais Izumi Nakamitsu patvirtino, kad neturima informacijos apie jokias biologinio ginklo programas šioje šalyje.

Kyjivas nuosekliai skelbia neketinantis įsigyti branduolinių ginklų ir remia įvairius tarptautinius jų neplatinimo režimo elementus: Branduolinių tiekėjų grupę, Zanggerio komitetą, Wassenaaro susitarimą, Raketų technologijų kontrolės režimą. Ukraina yra pasirašiusi ir ratifikavusi Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartį.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus