Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos saugumo sekretorius suabejojo, kad proukrainietiška grupuotė susprogdino „Nord Stream“

JAV leidinio „The New York Times“ praėjusį antradienį paskelbta informacija, kad pernai ataką prieš „Nord Stream“ dujotiekį surengė Ukrainą remianti diversantų grupė, sukėlė tikrą ažiotažą tarptautinėje žiniasklaidoje. Tačiau Europos valstybių saugumo tarnybos linkusios palaukti vykdomo tyrimo rezultatų. Panašios pozicijos laikosi ir Maskva.
Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas
Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas / „AFP“/„Scanpix“

Vienas svarbiausių prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pirmadienį pareiškė, kad abejoja, jog „Nord Stream“ dujotiekį susprogdino proukrainietiška grupuotė, ir pridūrė, kad Maskva vis dar nežino, kas konkrečiai yra už tai atsakingas.

N.Patruševo nuomone, nelogiška, kad tokius veiksmus būtų atlikusi Ukraina, nes iš to nieko nelaimėjo.

Trečiadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, jog Maskvai nesuprantama, kaip JAV pareigūnai gali daryti kokias nors prielaidas apie atakas be tyrimo.

„Akivaizdu, kad atakos autoriai nori nukreipti dėmesį. Tai yra koordinuotas žiniasklaidos darbas“, – Rusijos valstybinei naujienų agentūrai RIA teigė D.Peskovas.

„Mums vis dar neleidžiama dalyvauti tyrime. Vos prieš kelias dienas gavome danų ir švedų notas apie tai, – pridūrė Kremliaus atstovas. – Tai ne tik keista. Tai kvepia monstrišku nusikaltimu“.

Praeitą savaitę Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paneigė bet kokį oficialių struktūrų dalyvavimą sprogdinant Rusijos dujotiekius Baltijos jūroje.

„Man tai gana keista istorija, ji neturi nieko bendra su mumis. Manau, kad visas detales aprašys atitinkamų institucijų atliekamas oficialus tyrimas. Tai būtų tam tikras komplimentas mūsų specialiosioms pajėgoms, tačiau tai nėra mūsų veikla“, – sakė Ukrainos gynybos ministerijos vadovas.

Tuo tarpu Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius teigė, kad „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių susprogdinimas galėjo būti inscenizuota „slaptoji operacija“, kuria vėliau buvo siekiama apkaltinti Kyjivą.

Lietuvos saugumo specialistai taip pat skeptiškai vertina paskelbtą informaciją, kad už dujotiekio sprogimą atsakinga proukrainietiška grupuotė.

„Jeigu mes turėtume kažkokių indikacijų arba informacijos, be jokios abejonės, tada būtų kiti vertinimai. Kol kas aš pats asmeniškai ir visa civilinės žvalgybos bendruomenė, matyt, esame linkę vertinti labai skeptiškai šitą pasirodžiusią informaciją ir, ko gero, turėtume vertinti ją labai atsargiai, ar tai nėra kokia eilinė informacinė operacija“, – ketvirtadienį sakė Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis.

Sprogimas prie Danijos krantų

Dujotiekis, jungiantys Rusiją su Vokietija, ilgą laiką buvo geopolitinės įtampos centre.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje dviejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose netoli Danijai priklausančios Bornholmo salos buvo pastebėti keturi dideli dujų nuotėkiai.

Švedijos tyrėjai netrukus po to patvirtino, kad tai įvyko dėl sabotažo aktų – įvykio vietoje aptikta sprogimo pėdsakų. Ukraina dėl sprogimų apkaltino Rusiją, o Maskva – tai pavadino teroristiniu išpuoliu ir kaltę dėl sprogimo priskyrė Didžiajai Britanijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas