Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos teismas nepaleido I.Girkino iš kardomojo kalinimo

Rusijos teismas antradienį atmetė buvusio separatistų vado Ukrainoje ir nacionalistų tinklaraštininko Igorio Girkino prašymą paleisti jį iš kardomojo kalinimo Maskvoje.
Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas / „IMAGO“/„Scanpix“

I.Girkinas, garsus Kremliaus karinės strategijos Ukrainoje kritikas, buvo sulaikytas liepą ir įkalintas dėl kaltinimų ekstremizmu. Jam gresia įkalinimas iki penkerių metų.

Maskvos miesto teisme teisėja Julija Komleva pareiškė, kad ankstesnis Maskvos teismo sprendimas suimti 52 metų I.Girkiną lieka nepakeistas.

Teismo posėdyje I.Girkinas, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, teigė, kad neketina bėgti.

Jis atkreipė dėmesį į Nyderlandų teismo sprendimą už akių įkalinti jį iki gyvos galvos ir skundėsi prasta sveikata.

2022 metų lapkritį Hagos teismas už akių pripažino I.Girkiną ir du jo numanomus bendrininkus kaltais dėl reisu MH17 skridusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais ir skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

„Neturiu jokio pagrindo slėptis nuo teismo ir tyrimo“, – sakė jis.

Jo advokatas Gadži Alijevas pavadino sprendimą neteisėtu ir pareiškė, kad pateiks apeliaciją.

I.Girkino žmona Miroslava Reginskaja sakė, kad teisėjas atmetė jo skundus dėl sveikatos, ir pridūrė, kad ji kreipsis pagalbos į Rusijos žmogaus teisių komisarę Tatjaną Moskalkovą.

Teismo posėdis įvyko po to, kai praėjusią savaitę lėktuvo katastrofoje žuvo samdinių vadas ir aršus Rusijos karinės vadovybės kritikas Jevgenijus Prigožinas. Kremlius atmetė teiginius, kad jis su tuo susijęs.

Rusija sulaikė tūkstančius protestuotojų, kurie praėjusiais metais surengė demonstracijas prieš Kremliaus sprendimą pradėti plataus masto karo veiksmus Ukrainoje.

Tačiau dabar pareigūnai taip pat susidoroja su griežtosios linijos nacionalistais, besipiktinančiais Rusijos kariuomenės strategija Ukrainoje.

Ši įtampa sustiprėjo birželį, kai J.Prigožinas įsakė savo kariuomenei žygiuoti į Maskvą ir nušalinti Rusijos karinę vadovybę.

I.Girkinas buvo suimtas, kai paskelbė kelis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kritikuojančius pranešimus.

Jis buvo pagrindinis prorusiškų pajėgų lyderis, kai 2014 metais šalies rytuose prasidėjo kovos tarp separatistų ir Ukrainos pajėgų.

Rusijos puolimo prieš Ukrainą kritika uždrausta, o visi svarbiausi liberalios opozicijos veikėjai yra už grotų arba tremtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento