Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos žiaurumas mūšio lauke – ne vienintelė Ukrainos gynėjų moterų problema

Be įprastų karo baisumų Ukrainoje kariaujančioms moterims dažnai gresia didesnis pavojus nei vyrams dėl tinkamos kariams skirtos įrangos ir priemonių trūkumo, įskaitant netinkamas uniformas, batus, neperšaunamas liemenes ir priemones, padedančias mūšio lauke rūpintis higiena, paskelbė amerikiečių naujienų portalas „Daily Beast“.
Ukrainos karė fronto linijoje
Ukrainos karė fronto linijoje / „AFP“/„Scanpix“

Anot portalo pašnekovių, Ukrainos ginkluotosiose pajėgose tarnauja apie 60 000 moterų. Jų teigimu, moterims kariuomenėje yra sudėtingiau nei vyrams, nes jos susiduria su tokiomis problemomis, kurios vyrų dažnai lieka net nepastebėtos.

Didelė dalis moterų, kurios drąsiai išėjo į mūšio lauką kovoti kartu su vyrais, šalį gina vilkėdamos keliais dydžiais per dideles uniformas ir neperšaunamas liemenes, klupinėja apsiavusios „milžiniškais“ vyriškais batais, kenčia dėl higieninių įklotų trūkumo ir susiduria su sveikatos problemomis dėl negalėjimo tinkamai nusiprausti mūšio lauke.

„Pabandykite nueiti į tualetą miške, esant 4 laipsniams šalčio, – pasakojo 24 metų kariškė, prisistačiusi kaip Julija. – Mes visos susirgome cistitu arba kiaušidžių uždegimu, o tai sukėlė nugaros skausmus. Po metų karo turime puokštę įvairiausių sveikatos problemų“.

Tačiau Julija ir jos 28 metų sesuo Alina, kurios abi paliko savo darbus technologijų srityje ir prisijungė prie kovos, kai pernai į Ukrainos teritoriją įsiveržė Rusijos pajėgos, naujienų portalui sakė, kad įklotų ar sauskelnių trūkumas yra „mažiausia iš mūsų problemų“.

Ukrainos karės vilki keliais dydžiais per dideles uniformas ir dažnai yra priverstos mūvėti „milžiniškas“ kelnes, kurios kritiniais momentais mūšio lauke gali trukdyti jų greičiui ir judrumui, pasakojo moterys.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karė fronto linijoje
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karė fronto linijoje

„Sunkiausia bėgti su standartine, 30 kilogramų sveriančia neperšaunama liemene, kuri niekada nepriglunda prie kūno su tokiomis krūtimis kaip mano, – sakė Alina. – Jei nusivilksiu šarvus ir būsiu sužeista arba žūsiu, nei man, nei mano šeimai nebus išmokėta jokia kompensacija. Mūsų gyvenimas, mūsų saugumas dažnai priklauso nuo to, ką dėvime ant kūno ir kojų.“

Runa, 28 metų savanorė, anksčiau Kyjive dirbusi gėlininke, o dabar vadovaujanti artilerijos daliniui, sakė, kad ji dėvi uniformas, kurios yra keturiais dydžiais per didelės jos smulkiam ūgiui.

Pasak „Daily Beast“ tyrimo, nuo karo pradžios žuvo daugiau kaip 100 moterų kariškių – tiesioginėse kovose, evakuacijų metu arba per žiniasklaidos misijas.

Tačiau atrodo, kad daugelio pagrindinių problemų, trukdančių moterims dalyvauti kare, galima išvengti. Ekspertai ir kiti kariai naujienų portalui teigė manantys, kad galimybė gauti moterų poreikiams pritaikytas uniformas, medikamentus ir įrangą lemtų didesnę sėkmę mūšio lauke.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karė
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karė

Anksčiau Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas tvirtino, kad šiuo metu koviniuose daliniuose išbandomi papildomi moterims skirtų neperšaunamų liemenių ir šalmų modeliai, o gynybos ministerija netrukus planuoja jų užsakyti daugiau.

Ukrainoje dedamos papildomos pastangos spręsti trūkumo problemą, pastebėjo naujienų portalas ir atkreipė dėmesį į labdaros organizacijos „Zemliachky“ surengtą renginį, skirtą Ukrainos moterų kariškių paramai. Grupė neseniai debiutavo su ribotos apimties naujų uniformų kolekcija, sukurta specialiai kariaujančioms moterims, pasižyminčioms lengvesnio sudėjimo kūnu už vyrus.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įteikia medalį Ukrainos gynėjai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įteikia medalį Ukrainos gynėjai

Tačiau grupės įkūrėjas Andrijus Kolesnykas nuogąstavo, kad šiuo metu „Zemliachky“ turi lėšų tik 10 proc. iš 9 000 moterų, kurioms reikalingos uniformos.

„Mūsų šalis nuolat puolama, todėl net nėščios moterys, kartais ir iki septintojo mėnesio kovoja su rusų okupantais, – sakė jis naujienų portalui. – Šiuo metu turiu bent 10 nėščių karių prašymų dėl specialiai sukurtų uniformų ir kitų svarbių daiktų. Mums trūksta visko, o kol kas niekas stipriai neprisidėjo, kad išspręstume problemą“, – sakė A.Kolesnykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas