Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų kaliniai kankinami už atsisakymą kariauti Ukrainoje – jokio pasigailėjimo

Paskelbti vaizdo įrašai išduoda, kaip rusai žiauriai elgiasi su savo kaliniais. Kalugos pataisos kolonijoje teisėsaugininkai kankino nuteistuosius, kurie priešinosi verbavimui į karą Ukrainoje. Vienas tokių vaizdo įrašų buvo perduotas žiniasklaidai, skelbia ukrainiečių naujienų agentūra UNIAN.
Rusų kaliniai kankinami už atsisakymą kariauti Ukrainoje – jokio pasigailėjimo
Rusų kaliniai kankinami už atsisakymą kariauti Ukrainoje – jokio pasigailėjimo / Videokadras ir AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žmogaus teisių gynėjai Gulagu.net skelbė, kad kaliniai buvo mušami ir kankinami už tai, kad atsisakė kovoti fronte.

Teisėsaugininkai tai vadino „auklėjamuoju darbu“ su nuteistaisiais, kurie dėl savo įsitikinimų atsisakė vykti į karą prieš Ukrainą ir nepritarė kitų nuteistųjų siuntimui į karą.

Žmogaus teisių organizacijos vadovas Vladimiras Osečkinas teigė, kad yra regionų, kuriuose „įteisinti vagys“ bendradarbiauja su specialiosiomis tarnybomis, verbuodami nuteistuosius, o kitose kolonijose kriminaliniai autoritetai mano, kad „nepriimtina imti ginklą, kai tai daryti jiems įsako uniformuoti žmonės“.

Užverbuotieji dėl to pasiskundė, o saugumo tarnyboms buvo nurodyta „susidoroti“ su nepaklusniais kaliniais.

Filmuoja patys kaliniai

„Mūsų šaltinis mums pateikė nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuos patys kaliniai nufilmavo, norėdami pateikti ataskaitą vadovams. Už kadro liko kankinimų ir mušimo scenos, kurios, suprantama, nebuvo filmuojamos. Visa tai rodo, kad valdžia tyčia blogina nuteistųjų padėtį kolonijose ir sudaro tokias sąlygas, kad jie būtų priversti eiti į fronto skerdyklą“, – teigia V.Osečkinas.

Gulagu.net paviešintoje filmuotoje medžiagoje matyti keturi kaliniai. Du iš jų sėdi surakinti antrankiais, prispaudę galvas prie stalo, o trečiojo galvą prie stalo spaudžia uniformą ir šalmą dėvintis vyras. Ketvirtasis kalinys pastatomas veidu į sieną.

VIDEO: Rusų kaliniai kankinami už atsisakymą kariauti Ukrainoje – jokio pasigailėjimo

Vaizdo įraše matyti, kaip du kaliniai stovi pasilenkę, užlaužtomis atgal rankomis ir yra verčiami kartoti, kad neigia „vagių tradicijas“.

Kaliniai kare prieš Ukrainą

Rusija atvirai verbuoja kalinius karui prieš Ukrainą. Anksčiau UNIAN pranešė, kad „Wagner Group“ vadovas Jevgenijus Prigožinas asmeniškai keliauja į baudžiamuosius izoliatorius ir „motyvuoja“ rusus tapti „patrankų mėsa“.

Rusijos Federacijos vadovybė neslepia, kam kaliniai reikalingi.

Nuteistieji sąmoningai siunčiami į kovą be maisto davinių. Tokį sprendimą lėmė aiškus supratimas, kad tokie mobilizuoti vyrai ilgai negyvena. Tų, kurie pasiduoda, taip pat laukia liūdnas likimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Kaip skelbia UNIAN, socialiniuose tinkluose neseniai paplito vaizdo įrašas, kaip esą buvo kūju užmuštas buvęs kalinys, kuris išėjo į karą, bet pasidavė ukrainiečiams, o vėliau tikriausiai pateko į apsikeitimą karo belaisviais.

„Telegram“ kanale, kuris yra artimas „Wagner Group“, buvo paskelbtas buvusio šios grupuotės samdinio Jevgenijaus Nužino egzekucijos vaizdo įrašas. Pats J.Prigožinas, komentuodamas įrašą, teigė, kad J.Nužinas „sutiko labai blogų, bet teisingų žmonių“.

Ukrainos nacionalinio pasipriešinimo organizacija skelbia, kad iš viso užverbuota 23 tūkst. kalinių, kurie puolime naudojami kaip „patrankų mėsa“. Taip yra todėl, nurodo valstybinė organizacija, kad tokių „karių“ žūtys šalies visuomenėje nesukelia atgarsių.

„Puolimo daliniai formuojami iš belaisvių, puolimo metu naudojama oro žvalgyba, kurios dėka grupių vadai stebi „pavaldinių“ veiksmus. Kartu šie nuostoliai nedemoralizuoja „Wagner“, nes puolime nedalyvauja kvalifikuotas personalas ir vadovybė“, – teigiama toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito