Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų pensininkai padeginėja karinius komisariatus: jiems tą liepia daryti telefoniniai sukčiai

Liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje Rusijoje mažiausiai 28 kartus buvo bandyta padegti karinių komisariatų pastatus. Daugiau nei pusę bandymų įvykdė vyresni nei 50 metų rusai. Sulaikyti jie vienbalsiai tvirtino, kad tapo telefoninių sukčių aukomis. Nepažįstamieji, prisistatę banko darbuotojais ar teisėsaugos pareigūnais, liepė jiems mėtyti Molotovo kokteilius į vietos karinius komisariatus – ir žadėjo grąžinti pavogtus pinigus arba nurašyti skolas. Apie tai pasakoja portalas meduza.io.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“

Liepos pabaigoje „Telegram“ kanalas „SHOT“ pranešė apie bandymą padegti karinį komisariatą Kryme: 51 metų rusų kalbos ir literatūros mokytoja priėjo prie pastato, iš rankinės išsitraukė Molotovo kokteilį ir metė jį į duris. Moteris nepataikė, o darbuotojams pavyko ją sulaikyti.

Vietos žiniasklaidai pavyko išsiaiškinti, kad kaltinamoji šioje byloje nuo daugelio ankstesnių karinių komisariatų padegėjų skyrėsi viena detale: ji ne tik nesipriešino karui, bet net palaikė Rusijos kariuomenę.

Kartu su vyru jie „rinko humanitarinę pagalbą Rusijos kariams“. „Telegram“ kanalo „Baza“ duomenimis, moteris nusprendė padegti komisariatą, gavusi tokius nurodymus telefonu iš paslaptingo „kuratoriaus“.

Po šio, pasirodė ir daugiau pranešimų apie naujus atvejus: rusai iš įvairių regionų bandė padegti karo prievolės įstaigas, nors nė vienas prieš tai nedeklaravo antikarinių pozicijų.

Kaip skaičiuoja portalas „Verstka“, nuo liepos 29 d. įvyko mažiausiai 28 tokie incidentai. Dažniausi užpuolikai su Molotovo kokteiliais buvo moterys – jų buvo dvigubai daugiau nei vyrų. Pusė „padegėjų“ yra vyresni nei 50 metų.

Beveik visi tie, kurie mėtė padegamuosius mišinius į karinius komisariatus, po suėmimo prisipažino, kad veikė pagal nepažįstamų asmenų nurodymus.

Pavyzdžiui, 76 metų Severodvinsko gyventojas tyrėjams pasakojo, kad su juo susisiekė kažkoks „ukrainiečių kuratorius“ ir pareikalavo padegti karinį komisariatą, kad „nubaustų“ ten esančius žmones, kurie neva „dalyvavo valstybės išdavystėje“.

Tačiau pastatas galiausiai nenukentėjo – užsidegė tik žolė prie karinio verbavimo centro. Ją užgesino objektą saugojęs policijos pareigūnas.

Telefoninių sukčių aukomis tapo ne tik pagyvenę žmonės: pavyzdžiui, yra žinoma, kad du padegimus Kazanėje įvykdė 30 ir 23 metų rusės.

Omske karinio komisariato pastatą bandė padegti 21 metų studentas, Podolske – 22 metų greitojo maisto restorano darbuotojas.

Aginsko kaime nepilnametis į vietos karinės įskaitos tarnybos pastatą metė butelį su Molotovo kokteiliu.

Portalo meduza.io žurnalistai ištyrė šių žmonių paskyras socialiniuose tinkluose ir nepastebėjo antikarinių šūkių ar opozicinių ar proukrainietiškų puslapių prenumeratų.

Incidentų, kai kariniai komisariatai padegami dėl sukčių skambučių, būta ir anksčiau: portalo „Mediazona“ duomenimis, nuo 2022 m. vasario iki 2023 m. balandžio mažiausiai septyni rusai bandė padegti karinių komisariatų pastatus, išprovokuoti nežinomų asmenų skambučių.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Dar septynis kartus nežinomų asmenų skambučių spaudžiami rusai mėtė Molotovo kokteilius į bankų skyrius ir bankomatus, vieną kartą – į policijos nuovadą, kartą – į Gynybos ministerijos pareigūno automobilį.

Iš viso, portalo skaičiavimais, nuo karo pradžios įvyko daugiau kaip 110 išpuolių prieš karinius komisariatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas