Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų propagandininkai bando teisinti „Hamas“: muzikos festivalio užpuolimą vadina teisėtu

Socialiniuose tinkluose plinta iš prokremliško „Telegram“ kanalo pasiskolinta žinutė, kurioje teigiama, kad Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) yra pripažinusi Palestinos valstybę, o „Hamas“ teroro išpuolis muzikos festivalyje „Tribe of nova“ yra teisėta partizaninė akcija, nes festivalis esą vyko palestiniečių žemėse. Tačiau tokiems teiginiams nėra pagrindo.
Festivalyje užfiksuotas „Hamas“ įsiveržimas
Festivalyje užfiksuotas „Hamas“ įsiveržimas

Žinutėje skelbiama:

„Net didžiausi Palestinos šalininkai šiomis dienomis, kaip įprasta, šurmulyje pamiršta pagrindinius žodžius.

Nedaug kas iš esmės pabrėžia, kad spalio 7 d. išpuolio metu „Hamas“ nekirto Palestinai priklausančių teritorijų. Jos priklausė Palestinai ir filistinams dar nuo žydų karalysčių laikų.

Priklausė jiems per visus užkariavimus. Priklausė 1948 m. ir priklausė po 1988 m., jos pripažintos 138 šalių ir de facto pripažintos JTO. Palestinos valstybę Izraelio okupuotose ribose pripažįsta JTO.

Izraelio muzikos festivalis vyko okupuotose Palestinos žemėse. Tai tiesa. Ir daugybė žmonių atvyko šokti svetimoje žemėje...

Palestiniečiai savo veiksmus vykdė savo teritorijoje, kurią pripažįsta JTO, Palestinos valstybę pripažįsta daugiau nei šimtas šalių.“

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Izraelyje
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Izraelyje

Iškraipyti faktai

Pagal JT Chartiją, tik Saugumo Tarybos rezoliucijos yra privalomos, o Generalinės Asamblėjos rezoliucijos yra patariamojo pobūdžio.

Teiginys, kad Jungtinės Tautos pripažino Palestinos valstybę, nėra visiškai tikslus.

Nei vienoje Saugumo Tarybos rezoliucijoje Palestina nėra apibrėžiama kaip jau egzistuojanti valstybė – tik nurodoma, kad tokia turi būti įkurta (pavyzdžiui, 2009 m. rezoliucija Nr. 1860 ir 2016 m. rezoliucija Nr. 2334.

Taigi, JTO nėra pripažinusi Palestinos valstybės jau egzistuojančia politine realybe, tačiau toliau laikomasi pozicijos, kad valstybingumas būtinai turi būti įsteigtas.

Tuo pat metu 2012 m. Generalinės Asamblėjos sprendimu būtent Palestinos valstybei buvo suteiktas JT valstybės stebėtojos statusas.

Be abejo, tai rodo didelį palaikymą, tačiau reikia pažymėti, kad JT Chartijoje nėra nuostatų dėl nuolatinių stebėtojų, todėl šis statusas grindžiamas tik praktika nuo 1946 m., kai Šveicarija pateikė paraišką
būti stebėtoja (2002 m. ji tapo valstybe nare).

Šiuo metu Palestinos nėra JT valstybių narių sąraše.

Teritorijų klausimas

Žinutėje tvirtinama, esą „Hamas“ galėjo užpulti muzikos festivalio dalyvius, nes jis vyko ne Izraelio teritorijoje, tačiau tai nėra tiesa.

Toje pačioje Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje, kuria Palestinai suteiktas valstybės stebėtojos statusas, yra tokia tezė:
„taikaus Artimųjų Rytų susitarimo, kuriuo būtų užbaigta 1967 m. prasidėjusi okupacija ir įkūnyta dviejų valstybių sprendimo vizija – nepriklausomos, suverenios, demokratinės, teritoriškai vientisos ir gyvybingos Palestinos valstybės, taikiai ir saugiai gyvenančios greta Izraelio ir turinčios sienas pagal iki 1967 m. buvusias sienas, – pasiekimas.“

Be to, Izraelis ir Palestinos išsivadavimo organizacija (PIO) sudarė susitarimą dėl taikaus sureguliavimo – 1993 m. rugsėjo 13 d. Deklaraciją dėl laikinųjų savivaldos priemonių principų, kurioje numatyta nemažai priemonių, neleidžiančių naudoti jėgos.

Deklaracija, dar vadinama Oslo susitarimais, pagal kuriuos PIO oficialiai atsisakė smurto bei pripažino Izraelį kaip valstybę, o Izraelis pripažino Palestinos išsilaisvinimo organizaciją oficialia palestiniečių tautos atstove.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai tarp griuvėsių Rafoje, pietinėje Gazos Ruožo dalyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai tarp griuvėsių Rafoje, pietinėje Gazos Ruožo dalyje

Šiuo susitarimu taip pat buvo nustatytos Palestinos ribos – pagal iki 1967 m. buvusias sienas.

Tačiau Reimo kibucas, kuriame vyko muzikos festivalis, yra už Vakarų kranto ir Gazos Ruožo ribų, t.y. už 1967 m. Palestinos teritorijų ribų.

Todėl teiginys, kad „Hamas“ kovotojai veikė „savo teritorijoje“, pagal tarptautinę teisę yra akivaizdžiai klaidingas.

Jau nekalbant apie tai, kad smurtas prieš neginkluotus civilius gyventojus, juo labiau jų žudymas, yra tiesioginis ir šiurkštus 1949 m. Ženevos konvencijos pažeidimas.

15min verdiktas: Iš dalies melas. Kai kurie faktai pateikti be konteksto ir tendencingai. Sakinys, kad „Hamas“ turėjo teisę „savo žemėje“ žudyti civilius, prieštarauja tarptautinei teisei.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas