Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų propagandininkų taikinyje – naikintuvai F-16

Propagandistai manipuliuoja JAV oro pajėgų Europoje vado žodžiais, bandydami įtikinti Rusijos auditoriją, esą Ukrainai perduoti F-16 yra įprastiniai Šaltojo karo laikų naikintuvai, o jų efektyvumas mūšio lauke – Ukrainos propagandos sukurta melagiena.
Naikintuvai
Naikintuvai / Cover Images/Scanpix

Daugiau nei dvejus metus Ukraina nuolat prašė Vakarų sąjungininkų perduoti JAV gamybos naikintuvų, kurie ilgą laiką buvo laikomi vertingiausiu ilgo karinės technikos, kurios Kyjivas siekė gauti iš Vakarų rėmėjų, sąrašo brangakmeniu.

2023 m. rugpjūtį Danija ir Nyderlandai gavo JAV leidimą perduoti Ukrainai kelis naikintuvus.

Vėliau prie vadinamosios naikintuvų koalicijos prisijungė Belgija ir Norvegija, ir bendras Kyjivui pažadėtų orlaivių skaičius priartėjo prie 80.

Beveik po metų, 2024 m. liepos 31 d., agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad į Ukrainą atvyko pirmoji ilgai lauktų F-16 partija.

Po kelių dienų žurnalas „The Economist“ patikslino, kad kalbama apie dešimt lėktuvų, o likusieji ukrainiečių žinion bus perduoti iki 2025 m. pabaigos.

Nenuostabu, kad šių orlaivių perdavimas Ukrainai nuolat kelia Rusų valdžios ir propagandininkų susierzinimą.

Melagienomis vadina neįtinkančius faktus

Rusijoje pastaruoju metu suaktyvėjo propagandinis metodas – skleisti prokremlišus naratyvus, juos pristatant faktų patikros (angl. fact check) publikacijomis.

Kremliaus ruporu laikomis Rusijos televizijos KOKIOS eteryje po pertraukos vėl pasirodė laida, kurioje, kaip teigiama, patikrinamos Vakarų skleidžiamos melagienos.

Realybėje taip tiesiog bandoma paneigti Vakarų žiniasklaidos pateikiamą informaciją bei tyrimus, stiprinti „apsiaustos tvirtovės“ įspūdį tarp žiūrovų.

Yra ir nemažai rusiškų „Telegram“ kanalų, kurie taip pat esą užsiima faktų tikrinimu.

Vienas tokių neseniai išplatino „paneigimą“, kad Ukrainai jau perduoti daugiafunkciniai naikintuvai F-16 galėtų pakreipti karo eigą, esą jais dabar naudotis būtų pernelyg pavojinga, nes pilotai nėra pakankamai įgudę.

Pranešimo autoriai informaciją apie šių lėktuvų pajėgumus apskritai vadina Ukrainos ir Vakarų klastote.

Propagandininkai remiasi JAV oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vado generolo Jameso Heckerio pareiškimu Oro ir kosmoso pajėgų asociacijos (AFA) konferencijoje, kuriame jis neva teigė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nesiųs F-16 naikintuvų į rizikingas operacijas, nes pilotai dar nepasirengę.

Išsakė nuomonę

Tačiau Amerikos generolo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto.

Iš tiesų, generolo J.Heckerio manymu, Ukraina galėtų kurį laiką nenaudoti F-16 rizikingose misijose, tačiau jis akcentavo, kad tai jo subjektyvus vertinimas, o pasirinkimo teisė priklauso Ukrainai.

„Pilotai yra naujokai, todėl jie nesiruošia siųsti juos vykdyti rizikingiausių misijų“, – rugsėjo 17 d. AFA oro, kosmoso ir kibernetinės erdvės konferencijoje žurnalistams sakė JAV oro pajėgų Europoje ir NATO sąjungininkų oro pajėgų vadavietės vadovas generolas Jamesas J.Heckeris.

„Galiausiai tai yra Ukrainos sprendimas. Tačiau manau, kad jie laikosi būtent tokio požiūrio“.

J.Heckeris toje pačioje konferencijoje pridūrė, kad Ukrainos techninės priežiūros specialistai sėkmingai dirba. „Apmokėme daug ukrainiečių techninės priežiūros specialistų, ir, kalbant su juos mokančiais instruktoriais, jie labai greitai įsisavina lėktuvus“, – sakė Heckeris. „Žinau, kad jie skraido. Tai gera žinia.“

Antra, F-16 lėktuvai, kuriuos Ukraina gauna iš savo partnerių, nėra pasenę. Pasak Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto pirmininko pavaduotojo ir Ukrainos nuolatinės delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje vadovo Jehoro Černievo, šalis gavo modernios modifikacijos F-16 su naujausia avionika, raketų nutaikymo radarais ir kt.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16

Aprūpinti naujausia įranga

Antra, F-16 lėktuvai, kuriuos Ukraina gauna iš savo partnerių, nėra pasenę.

Pasak Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto pirmininko pavaduotojo ir Ukrainos nuolatinės delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje vadovo Jehoro Černievo, šalis gavo modernios modifikacijos F-16 su naujausia avionika, raketų nutaikymo radarais ir kt.

Pasak laidos „Mūšio lauko“ redaktoriaus Aleksandro Matonio, būtent šio modelio orlaiviai per 4 dešimtmečius yra numušę daugiausia sovietų gamybos lėktuvų. Skaičiuojama, jų numušta apie 40, o kai kuriais skaičiavimais, net 70 sovietinių naikintuvų.

VIDEO: V.Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Ukrainos pilotų mokymai su F-16 naikintuvais

Buvęs Lietuvos Karinių oro pajėgų vadas atsargos pulkininkas Jonas Marcinkus teigė 15min, kad šis naikintuvas nuolat tobulinamas.

„Tai yra pats populiariausias universalus naikintuvas pasaulyje, turintis daugybę modifikacijų. Jis sukurtas prieš 40 metų ir iki šiol vystomas. Keičiasi įranga, ginkluotė, tobulėja varikliai, o pats lėktuvo valdymo principas lieka tas pats“, – pasakojo pašnekovas.

Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio
Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio

15min verdiktas: melas. J.Heckerio pareiškimas ištrauktas iš konteksto, jis neteigė, kad F-16 Ukrainoje neskraidus, nes misijos pernelyg pavojingos. Taip pat netiesa, kad sąjungininkų Ukrainai perduoti naikintuvai pasenę.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas