Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Alepo agonija: egzekucijos civiliams ir gyventojų atsisveikinimas su pasauliu

Alepo kančia pastarosiomis dienomis aukščiausią tašką – miestą baigiančios užimti Sirijos provyriausybinės pajėgos, kurias iš oro remia Rusija, vykdo masines civilių egzekucijas, griuvėsiuose tebėra įkalinti vaikai, o gatvės nusėtos žuvusiųjų kūnais.
Alepas gruodžio viduryje
Alepas gruodžio viduryje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Visiškas žmonijos žlugimas“

Vyriausybės pajėgos baigia užimti visą Alepą, kurio didelę dalį nuo 2012 metų buvo užėmę sukilėliai, kovojantys su prezidento Basharo al Assado režimu.

Sirijos provyriausybinės pajėgos pastarosiomis dienomis egzekucijos stiliumi nužudė mažiausiai 82 Alepo civilius, tarp jų – moteris ir vaikus, antradienį paskelbė Jungtinės Tautos. Jiems padėjo ir sąjungininkai iš Irako.

Kai kuriais atvejais Basharo al Assado kariai įžengdavo į gyventojų namus ir iššaudydavo visus juose rastus žmones. Bėgančiuosius sušaudydavo tiesiog gatvėje. Kūnai tebeguli gatvėse – dėl smarkaus bombardavimo jų paimti niekaip negalima.

„Visiškas žmonijos žlugimas“, – taip šiandienos situaciją Alepe įvardijo JT žmogaus teisių biuro atstovas Rupertas Colville'is.

Pirmadienio vakare surengtoje Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje deramasi dėl paliaubų ir humanitarinio koridoriaus iš Alepo.

Griuvėsiuose palikti vaikai

Rytų Alepe, dėl kurio kaunasi opozicijos pajėgos, yra įkalinti apie 80 tūkst. žmonių. UNICEF antradienį pranešė, kad po smarkių kovų beveik šimtas vaikų yra įkalinti apgriuvusiame pastate.

Baltųjų šalmų gelbėtojas Ibrahimas abu al-Leithas „The Telegraph“ sakė, kad visoje teritorijoje iš po griuvėsių girdimi vaikų ir motinų verksmai ir pagalbos šauksmai.

Girdime dejones, bet negalime jų gelbėti, nes nuolat vyksta atakos, – sakė jis. – Mirusiųjų kūnai baigia užpildyti visas gatves.

„Girdime dejones, bet negalime jų gelbėti, nes nuolat vyksta atakos, – sakė jis. – Mirusiųjų kūnai baigia užpildyti visas gatves.“

Net jeigu ir galėtų civilius ištraukti iš po griuvėsių – teritorijoje nebelikę nei greitosios pagalbos automobilių, nei veikiančių ligoninių, nei medikų, kurie galėtų sužeistuosius gydyti.

„Tai jūsų paskutinis šansas mus išgelbėti“, – žinutėje rašė Baltųjų šalmų darbuotojas, maldaudamas pasaulio sustabdyti Alepo bombardavimą.

Gyventojai atsisveikina su pasauliu

Daug gyventojų pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose skelbia atsisveikinimo žinutes. Jie sako nebesitikintys ilgai išgyventi. Dažnai net ir tie, kuriems pavyksta evakuotis iš pragaru virtusio Rytų Alepo, vėliau mįslingai dingsta Sirijos vyriausybės pajėgų kontroliuojamose teritorijose.

VIDEO: Alepe įstrigę civiliai maldauja padėti ir atsisveikina su pasauliu

Sirai maldauja, kad jų žudynes sustabdytų pasaulis, tačiau daugelis rašo nebetikintys, kad jų likimai kam nors rūpi.

„Per kitas žudynes ir per kitus karus, pavyzdžiui, Srebrenicoje, jie galbūt galėjo aiškinti, kad nieko nežinojo, – rašė vienas aktyvistas Montheris Eatky. – Jie negali to teigti šiuo atveju. Mes fiksavome kiekvieną karo nusikaltimą, kiekvieną cheminio ginklo panaudojimo atvejį. Tai vyko realiu laiku tiesiai prieš pasaulio akis. Bet jie vis tiek nieko nedarė.“

Architektė Lina al-Shami, esanti Rytų Alepe, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sako, kad šiame mieste vykdomas genocidas. Jos teigimu, civiliai įstrigę nedidelėje teritorijoje, kuri neviršija dviejų kvadratinių kilometrų. „Išgelbėkite Alepą, išgelbėkite žmoniją“, – kreipiasi ji.

Buvęs mokytojas Abdulkafi Alhamdo taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuris, jo paties teigimu, gali būti jo paskutinė žinutė pasauliui. Sunkiai rinkdamas žodžius jis kalbėjo apie košmarą Alepe – pastatuose įstrigusius ir mirštančius žmones, gatvėse gulinčius kūnus.

„Nebetikiu Jungtinėmis Tautomis... nebetikiu tarptautine bendruomene. Jie yra patenkinti, kad mes esame žudomi, kad prieš mus vykdomos siaubingiausios žudynės šiuolaikinėje istorijoje. Rusija nenori, kad mes gyventume, jie nori matyti mus negyvus. Assadas nori to paties“, – sakė jis.

„Aš tiesiog norėjau, kad mano dukra paragautų banano. Jai patinka toks maistas, bet ji banano nėra ragavusi. Tikriausiai nebegalėsiu juo jos pavaišinti“, – vėliau parašė A.Alhamdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito