Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Cichanouskaja: baltarusiai nesutinka, kad jų tėvynė taptų agresore Ukrainoje

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja dėkoja tautiečiams, išsakiusiems nepritarimą, kad Baltarusija taptų agresore. Jos teigimu, po metų baltarusiai vėl išėjo į gatves ir parodė savo nepritarimą karui Ukrainoje. Sekmadienį Baltarusijoje vyko referendumas dėl konstitucinės reformos.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sekmadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje Vilniuje kreipėsi į savo tautiečius: „Brangūs baltarusiai, aš matau, kad šiandien diena yra naujas atspirties taškas. Tai, kas įvyko, yra mūsų judėjimo prieš karą pradžia.

Aš dėkinga kiekvienam, kuris šiandien atėjo į balsavimo vietas, prie generalinio štabo, norėdamas išsakyti savo nesutikimą su tuo, kad mūsų tėvynė taptų agresore Ukrainoje.“

Jos teigimu, opozicinės struktūros dirba jau savaitę „be miego“. Ir to rezultatas – Baltarusijos geležinkelių vidinis tinklas atakuojamas kiberpartizanų ir kitų judėjimų, taip siekiama blokuoti ešelonus su karine technika, kuri judėjo link Ukrainos sienos, tačiau saugant keleivius.

„Baltarusių išeiviai organizavo protesto akcijas visame pasaulyje, rodydami, kad palaiko ukrainiečius. Informaciniai kanalai dirbo sklandžiai kaip niekada, bet svarbiausia – baltarusiai Baltarusijoje nugalėjo savo baimę ir išėjo į gatves pirmą kartą po metų pertraukos.

Antrą valandą žmonės susirinko į didžiules eiles balsavimo vietose, penktą valandą prie generalinio štabo buvo masinis protestas. O vakare Minsko gyventojai surengė pačių organizuotą akciją Niamihoje. Miestai gatvėse, balkonuose ir languose kabėjo baltarusiškos ir ukrainietiškos vėliavos. Miestai dūzgė, o žmonės vėl pamatė vieni kitus. Ne mažiau svarbu, kad Ukraina šiandien pamatė mūsų palaikymą, mūsų protestą prieš karą ir prieš Baltarusijos karių siuntimą į karą.

Šiandien aš raginu jus grįžti namo ir įvertinti šitą dieną. Tai reiškia, kad mes vėl vieninga jėga, vieningas judėjimas ir mes jokiu būdu negalime praleisti šito momento. Dabar prasideda derybos tarp Rusijos ir Ukrainos delegacijų. Tai šansas sustabdyti karą tarp Rusijos ir Ukrainos, bet Baltarusija ir mūsų nepriklausomybė negali tapti mainoma moneta. Mes turime būti, kad baltarusių balsas bus išgirstas ir išklausytas. Tam mums reikia tęsti protestus.

Aš kviečiu rytoj, 18 val. Minske ir kituose Baltarusijos miestuose išeiti į akcijas prieš karą aikštėse prie stočių“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

Baltarusijos koordinacinės tarybos narys Pavelas Latuška teigė, kad protestuose yra ir sulaikytųjų, ko greičiausia ir galima buvo tikėtis, tačiau esą tai negali demotyvuoti, kaip tik turi skatinti veikti toliau.

„Mūsų tikslas aiškus – sustabdyti karą. Negalime žiūrėti, kaip diktatorius naudoja Baltarusijos teritoriją atakoms prieš broliškąją Ukrainą. Mes galime pasipriešinti šitam masiniam veiksmui tik masiškai, konsoliduotai, gausiai susirinkę. Vienas iš diktatorių – įsiklausykite į šituos žodžius – jau pakėlė ranką virš raudonojo mygtuko. Dabar, šitoje situacijoje nusikaltimas bus tylėti. Dabar nusikaltimas neveiklumas.

Kreipiuosi į visus baltarusius – veikite, kovokite, išeikite rytoj, 18 val., Minske ir savo miestuose į stočių aikštes. Tik mes kartu galime sustabdyti karą ir diktatorių režimą Baltarusijoje“, – sakė P.Latuška.

Jis taip pat sakė, kad jau oficialiai agresoriumi vadinamas Europos Sąjungos lyderių Aliaksandras Lukašenka veda šalį į tokią būseną, kokia Baltarusija netrukus ištiks: svarstoma apie SWIFT atjungimą.

„Jau turime uždarytą dangų, sankcijos bus išplėstos daugybei Baltarusijos ekonomikos sričių. Toks sprendimas laukiamas artimiausiu metu ir iš JAV, ir iš Europos Komisijos. Dėl to diktatorius savo siaubingais nusikaltimais mus meta į feodalizmo laikus, į XIX, XVIII, XVI amžius. Ir mums spręsti, ar mes norime eiti į XXI amžių, statyti ir vystyti mūsų šalį.

Todėl visa atsakomybė dėl sankcijų, kurios įvedamos dabar Baltarusijos režimui ir, deja, mūsų šaliai, gula vien tik ant agresoriaus A.Lukašenkos pečių. Būtent jis prisiima atsakomybę už sprendimus dėl sankcijų“, – kalbėjo P.Latuška.

Jis ragino kovoti baltarusius, esą kuo stipriau bus veikiama, tuo bus lengviau nugalėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas