Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Kurzas pasiūlė V.Putinui Rusijos ir JAV viršūnių susitikimą surengti Vienoje

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas per pokalbį telefonu su rusų prezidentu Vladimiru Putinu pasiūlė jam potencialų JAV ir Rusijos viršūnių susitikimą surengti Vienoje, penktadienį pranešė Kremlius.
Vladimiras Putinas ir Sebastianas Kurzas
Vladimiras Putinas ir Sebastianas Kurzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Federalinis kancleris pasiūlė svarstyti Vienos, kaip galimos Rusijos ir Amerikos viršūnių susitikimo vietą, kandidatūrą, jei bus pasiektas atitinkamas susitarimas“, – nurodoma pranešime.

Remiantis juo, per pokalbį taip pat buvo svarstomi „kai kurie aktualūs Rusijos ir Austrijos santykių klausimai, įskaitant sąveiką kovojant su koronavirusinės infekcijos plitimu, taip pat įvairių dvišalio bendradarbiavimo mechanizmų aktyvinimo perspektyvas“.

VIDEO: Kompasas: kaip po šimto J.Bideno dienų keičiasi Amerika?

„Kurzo prašymu Putinas paaiškino Rusijos požiūrį į Ukrainos vidaus krizės sprendimą, pabrėždamas, kad Kijevo valdžiai būtina visiškai ir besąlygiškai vykdyti Minsko susitarimus“, – pažymėjo Kremlius.

„Aptariant padėtį Baltarusijoje, Rusija pabrėžė, kad kištis į šios šalies vidaus reikalus yra nepriimtina“, – rašoma pranešime.

Ten pat priduriama, jog „buvo paliestas ir [Rusijoje kalinamo Kremliaus kritiko] Aleksejaus Navalno klausimas“.

Pasak Kremliaus, S. Kurzas „padėkojo už anksčiau išsiųstą kvietimą į Sankt Peterburgo tarptautinį ekonomikos forumą, vyksiantį šių metų birželį, ir patvirtino savo, kaip vieno pagrindinių svečių, dalyvavimą vaizdo formatu pagrindinėje plenarinėje sesijoje“.

VIDEO: V.Zelenskis ragina karių neprarasti budrumo: Rusijos kariai gali sugrįžti „bet kurią akimirką“

Tarp Rusijos ir Vakarų smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos konflikto, naujų sankcijų Maskvai ir A. Navalno sveikatos būklės, JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau šį mėnesį pasiūlė V. Putinui susitikti neutralioje šalyje.

Balandžio viduryje suomių laikraštis „Iltalehti“ pranešė, kad Helsinkis pasisiūlė priimti abu lyderius. Pasak leidinio, analogišką siūlymą pateikė ir Austrija bei Islandija.

V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas praėjusį savaitgalį pareiškė, jog viršūnių susitikimas gali įvykti birželį.

Tačiau ketvirtadienį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad JAV „nedraugiški žingsniai“ trukdo Maskvai išnagrinėti J. Bideno siūlymą surengti viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas