Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 08 /17:53

Sakartvele esanti lietuvė papasakojo, kas šiuo metu vyksta šalyje: atsidūrėme tarp Rytų ir Vakarų

Antradienį Sakartvelo parlamentui pirmuoju balsavimu priėmus itin kontroversišką įstatymo projektą, primenantį daugiau nei prieš dešimtmetį Rusijoje priimtus įstatymus demokratinėms laisvėms apriboti, proeuropietiškai nusiteikę tūkstančiai sostinės gyventojų išėjo į gatves protestuoti, siekdami parodyti, kad „Sakartvelas renkasi Europą“. Įvykių šalyje vertinimais su portalu 15min pasidalino daugiau nei dešimtmetį Sakartvele gyvenančios lietuvės.
Protestas prieš įstatymą Tbilisyje, Sakartvele
Protestas prieš įstatymą Tbilisyje, Sakartvele / „AFP“/„Scanpix“

Protestai Sakartvelo sostinėje antradienį prasidėjo po to, kai parlamentas pirmuoju svarstymu priėmė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“, pagal kurį žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio šaltinių, būtų registruojamos kaip „užsienio įtakos agentai“.

Protestuotojų skanduotės su įžeidimais, nukreiptais tiek į Sakartvelo politikus, tiek į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, pabrėžia nuogąstavimus, kad įstatymo projektas prieštarauja demokratinei krypčiai, kuria jau daugiau nei dešimtmetį bando sekti Sakartvelas.

Antradienio vakarą prie parlamento pastato buvo galima pamatyti tūkstančius protestuotojų, laikančių ne tik Sakartvelo, bet ir Europos Sąjungos bei Ukrainos vėliavas, nes ilgalaikė įtampa šalyje, kurios dalis yra okupuota Rusijos, iškilo į paviršių.

Tačiau šis protestas nebuvo vienintelis, didžiųjų Sakartvelo miestų gyventojai taip pat pasiryžę pademonstruoti valdžiai savo nepasitenkinimą. Šalies politikas Nika Melija pakvietė žmones kasdien susirinkti į protestus.

Sakartvelo pilietė, menininkė Eka Kartsivadzė su 15min redakcija pasidalino vaizdo įrašais, kuriuose vaizduojama, kaip žmonės renkasi trečiadienio protestui šalies sostinės pagrindiniame Rustavelio prospekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas