Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Sakartvele bandoma „pramušti“ antrą rusišką įstatymą: parlamentas nori įgrūsti LGBT bendruomenę „į spintą“

Praėjus mažiau nei mėnesiui po masinių protestų, kilusių prieš įstatymą dėl „užsienio agentų“, valdančioji Sakartvelo partija „Sakartvelo svajonė“ per pirmąjį svarstymą priėmė įstatymo projektą, kuriuo neva siekiama „saugoti šeimos vertybes“, tačiau iš tikrųjų juo apribojamos LGBT+ bendruomenės teisės, skelbia BBC Rusijos naujienų tarnyba.
Protestas prieš homofobiją ir transfobiją Tbilisyje, 2017 m.
Protestas prieš homofobiją ir transfobiją Tbilisyje, 2017 m. / „Reuters“/„Scanpix“

Kritikai šią iniciatyvą laiko Sakartvelo valdžios institucijų, kurios manipuliuoja LGBT+ tema, skatina homofobiją ir dar labiau atitolina šalį nuo galimos narystės Europos Sąjungoje, rinkimų kampanijos dalimi.

Nors Sakartvelo sostinės centre veikia „Tbilisi Pride“ biuras, jo pastatas išmargintas organizacijos darbuotojus ir aktyvistus įžeidžiančiais užrašais. Negana to, daugumoje Europos šalių vykstant eitynėms už lygias teises, vietos LGBT bendruomenė priėmė sprendimą nerengti jokių renginių, spėdama, kad prieš šių metų spalį vyksiančius rinkimus gali kilti homofobijos proveržio banga.

Ketvirtadienį Sakartvelo parlamento nariai per pirmąjį svarstymą priėmė įstatymo „Dėl šeimos vertybių ir nepilnamečių apsaugos“ projektą ir 18 kitų galiojančių įstatymų pataisas.

Sakartvelo teisės aktuose santuoka jau ir taip apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga. Inicijuojamose pataisose nurodoma, kad tai turėtų būti skirtingos biologinės lyties asmenys.

Žmogaus teisių ir pilietinės integracijos komiteto vadovė Rati Ionatamišvili, viena iš įstatymo projekto autorių, pristačiusi iniciatyvą parlamente, pavadino „LGBT propagandą ir populiarinimą“ dideliu iššūkiu ne tik Sakartvelui, bet ir kitoms šalims.

„Tradicines ir šeimos vertybes puoselėjančios valstybės turi atkreipti dėmesį į šiuos klausimus ir prevencijos tikslais priimti pagrindinius mechanizmus, kurie, viena vertus, neapribotų žmogaus teisių – šį klausimą noriu ypač pabrėžti – ir, kita vertus, apsaugotų būsimąją kartą, nepilnamečius nuo žalingos įtakos ir tokios informacijos, kuri neatitinka tradicinių vertybių, skleidimo“, – kalbėjo ji.

Grės baudos ir laisvės atėmimas

Priimto įstatymo projektas draudžia tos pačios lyties asmenų santuokas, taip pat santykių registravimą, jei bent vienas iš poros partnerių „identifikuoja save kaip kitos biologinės lyties asmenį“.

Kaip tai bus tikrinama, nenurodyta.

BBC pastebėjo, kad Sakartvelo teisės aktuose, įskaitant Konstituciją, santuoka jau ir taip apibrėžiama kaip vyro ir moters sąjunga. Inicijuojamose pataisose nurodoma, kad tai turėtų būti skirtingos biologinės lyties asmenys.

Įstatymo projekte taip pat teigiama, kad homoseksualiems žmonėms bus draudžiama įsivaikinti vaikus, o gydytojai negalės atlikti operacijų ir kitų manipuliacijų, palengvinančių transseksualų transformaciją.

Už tokias procedūras bus numatyta baudžiamoji atsakomybė – bauda su trejų metų profesinės veiklos draudimu arba net laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Socialinių tinklų nuotrauka/Tbilisio LGBT bendruomenė
Socialinių tinklų nuotrauka/Tbilisio LGBT bendruomenė

Atskiras pakeitimų paketas susijęs su draudimais, susijusiais su informacijos sklaida.

Nurodoma, kad draudžiama reklamuoti, įtraukti į švietimo programas ar skleisti švietimo įstaigose ir laidose informaciją, kuria siekiama „populiarinti“ transseksualumą ir tos pačios lyties asmenų santykius. Bus draudžiama sudaryti sąlygas nepilnamečiams susipažinti su tokia informacija.

Tuo pačiu tikslu nuo šiol bus draudžiama rengti viešus susirinkimus, t.y. mitingus ir eitynes.

Televizijos transliuotojams taip pat bus draudžiama transliuoti scenas, kuriose vaizduojami tos pačios lyties asmenų intymūs santykiai. Tame pačiame punkte nurodyta, kad draudžiama transliuoti ir incesto scenas. BBC pastebėjo, kad galima daryti prielaidą, jog Sakartvelo valdžios institucijos faktiškai prilygina LGBT+ bendruomenės narių intymius santykius incestui.

Dokumento tekste nepaaiškinama, ką tiksliai reiškia „populiarinimas“, tačiau jame numatytos didelės baudos už šių draudimų pažeidimą ir baudžiamoji atsakomybė už pakartotinį pažeidimą.

Rinkimų triukas

Iniciatyvos kovoti su „LGBT propaganda“ Sakartvelo parlamente buvo pasirodžiusios ir anksčiau, tačiau jos niekada nebuvo svarstomos.

Dar prieš metus valdančioji partija teigė, kad net neketina jų svarstyti. Tačiau šį pavasarį jie patys inicijavo konstitucijos pataisas, kad „apsaugotų šeimos vertybes ir nepilnamečius nuo pseudoliberalios propagandos“.

Birželio 25 d. Venecijos komisija paragino Sakartvelo valdžios institucijas visiškai persvarstyti šią iniciatyvą ir nepradėti jos svarstyti.

Socialinių tinklų nuotrauka/Tbilisio LGBT bendruomenė
Socialinių tinklų nuotrauka/Tbilisio LGBT bendruomenė

Manoma, kad valdančioji partija neturės pakankamai balsų konstituciniam įstatymui priimti, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad parlamentinė dauguma turi daugiau nei 80 deputatų iš 150, nebus sunku patvirtinti vėliau parašytą panašų įstatymo projektą.

„Tai žaidimas gyventojų jausmais prieš rinkimus ir neegzistuojančių problemų išradinėjimas“, – prieš įstatymo projekto svarstymą parlamente sakė opozicijos deputatas Romanas Gotsiridzė.

Nevyriausybinės organizacijos „Socialinio teisingumo centras“ atstovė Tamta Mikeladzė mano, kad, jei anksčiau buvo kalbama apie LGBT asmenų teisių pažeidimo praktiką, tai šiandien politinė homofobija kaip diskursas tapo pagrindiniu „Sakartvelo svajonės“ ir šalies patriarchato siūlomo nacionalizmo valdymo ramsčiu.

„Tai reiškia, kad jie savo valdžią grindžia neapykanta, pasibjaurėjimu ir LGBT žmonių dehumanizacija. Tai turės labai skaudžių pasekmių šių žmonių kasdieniam gyvenimui“, – pareiškė ji.

T.Mikeladzė: Jie bando rinkėjams įteigti, kad ES reikalauja, jog jie pripažintų LGBT teises, jie to negali padaryti ir neva todėl nusigręžia nuo ES, o ne todėl, kad keičia šalies užsienio politikos kursą.

T.Mikeladzė taip pat pabrėžė, kad tokia iniciatyva prieštarauja ir konstituciškai pripažintoms teisėms, ir tarptautiniams susitarimams, įskaitant Europos žmogaus teisių konvenciją.

Jos teigimu, Sakartvelo valdžios institucijų tikslas yra ne tik gauti konservatyvios visuomenės dalies paramą rinkimuose, bet ir pakenkti šalies europiniam kursui.

„Jie žino, kad įstatymai, kurie įtvirtina cenzūrą ir pažeidžia lygybę, yra nepriimtini ES. Taip būtų pažeisti vizų liberalizavimo principai, ta pati antidiskriminacinė politika ir teisės aktai. Todėl jie bando rinkėjams įteigti, kad ES reikalauja, jog jie pripažintų LGBT teises, jie to negali padaryti ir neva todėl nusigręžia nuo ES, o ne todėl, kad keičia šalies užsienio politikos kursą“, – komentavo nevyriausybinės organizacijos atstovė.

Tai jau antras įstatymas, kurį Sakartvelo valdžia naudoja savo geopolitiniais tikslais, siekdama sustabdyti šalies europeizacijos procesą ir atrišti rankas atviram bendradarbiavimui su Rusija ir Kinija.

Rondeli fondo Europos studijų centro direktorius Kacha Gogolašvilis BBC žurnalistams teigė manantis, kad šalies valdžia šiandien daro viską, kad pati ES atstumtų Sakartvelą.

„Valdančioji partija turi stabilų elektoratą – žmones, kurie nuo jų priklauso ekonomiškai, dirba biudžetinėse organizacijose. Ši dalis visiškai nesidomi politika, jiems svarbus materialinis stabilumas. Tačiau yra ir patriarchalinių idėjų paveiktas gyventojų sluoksnis, ir valdžia matė, kad jų daug, ypač regionuose.

Valdžia nori suvilioti šias konservatyvias jėgas ir paversti jas savo rinkėjais... Trečiasis segmentas yra prorusiški elementai, kuriems jie siunčia signalus, kad yra su Rusija“, – mano ekspertas.

„Shutterstock“/LGBT bendruomenė
„Shutterstock“/LGBT bendruomenė

Praėjusių metų gruodį Sakartvelui buvo suteiktas kandidatės į Europos Sąjungą statusas. Kitas etapas turėtų būti derybų dėl narystės ES pradžia, tačiau įstatymas „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“ (dar žinomas kaip įstatymas dėl užsienio agentų) kelia grėsmę šiam procesui.

Vašingtonas ir Europos sostinės ne kartą įspėjo Tbilisį apie neigiamas tokio įstatymo priėmimo pasekmes, tačiau nei šie įspėjimai, nei masiniai protestai įstatymų leidėjų nesustabdė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius