Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:31 /12:21

Sakartvele prasidėjo parlamento rinkimai, vadinami pasirinkimu tarp Rusijos ir ES

Sakartvelo gyventojai šeštadienį balsuoja parlamento rinkimuose, kurie, kaip manoma, bus reikšmingi jaunos demokratijos likimui ir šalies europiniams siekiams.
Salomė Zurabišvili / Maria Giulia Molinaro Vitale / ZUMAPRESS.com
Salomė Zurabišvili / Maria Giulia Molinaro Vitale / ZUMAPRESS.com

Šeštadienį vyksiančiuose parlamento rinkimuose valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kaltinama, kad, Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, kreipia Tbilisį į glaudesnius ryšius su Maskva, rungiasi su provakarietiškų opozicinių jėgų aljansu.

Briuselis įspėjo, kad nuo šio balsavimo rezultatų priklausys Sakartvelo stojimo į Europos Sąjungą (ES) perspektyvos. 

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad opozicinės partijos greičiausiai surinks pakankamai balsų, kad galėtų sudaryti koaliciją ir iš valdančiųjų gretų išstumti „Sakartvelo svajonę“. 

Su valdančiąja partija nesutarianti provakarietiška prezidentė Salomė Zurabišvili, atidavusi savo balsą, sakė: „Šį vakarą laimės visas Sakartvelas.“

„Esu įsitikinusi, kad ši diena nulems Sakartvelo ateitį, dėl kurios aš asmeniškai grįžau į šią šalį prieš 22 metus“, – sakė Prancūzijoje gimusi Sakartvelo lyderė.

Savo balsą atidavęs Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė sakė esąs įsitikinęs, kad valdančioji partija gaus tvirtą daugumą, ir paragino sutelkti kuo daugiau šalininkų. 

Centrinės rinkimų komisijos atstovė spaudai Natia Ioseliani teigė, kad praėjus dviem valandoms nuo balsavimo pradžios rinkėjų aktyvumas siekė 9 procentus. 

Balsavimas Sakartvele prasidėjo 8 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku. 

„Balsavimo procesas vyksta ramiai“, – pridūrė atstovė spaudai. 

Tbilisio meras ir „Sakartvelo svajonės“ generalinis sekretorius Kacha Kaladzė opoziciją pavadino „radikaliomis jėgomis, pasmerktomis žlugti“, kurios „visomis išgalėmis stengsis eskaluoti įtampą.“

„Dabartinė vyriausybė tolina nuo Europos“

Tbilisio centre esančioje rinkimų apylinkėje 48-erių muzikantas Giorgi Kipšidzė naujienų agentūrai AFP pareiškė: „Aš balsavau už opoziciją ir esu įsitikinęs, kad šiandien jie laimės.“

„Dauguma kartvelų suprato, kad dabartinė vyriausybė tempia mus atgal į Rusijos pelkę ir tolina nuo Europos, kuriai Sakartvelas iš tiesų priklauso“, – pridūrė vyras. 

Sakartvelo strateginės analizės centro analitikas Gela Vašadzė įspėjo, kad „jei valdančioji partija bandys išlikti valdžioje nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų, gali kilti neramumų po rinkimų.“

Dabartinė vyriausybė sako norinti užsitikrinti „superdaugumą“ parlamente, kad galėtų konstituciškai uždrausti provakarietišką opoziciją.

Nuo 2012 metų valdanti „Sakartvelo svajonė“ iš pradžių vykdė liberalią provakarietišką darbotvarkę, bet per pastaruosius dvejus metus pakeitė kursą.

Rinkimų kampaniją partija grindė sąmokslo teorija apie „pasaulinę karo partiją“, kontroliuojančią Vakarų institucijas ir siekiančią įtraukti Sakartvelą į Rusijos karą prieš Ukrainą.

Šalyje, kur dar neužgijo Rusijos 2008 metų invazijos žaizdos, „Sakartvelo svajonė“ siūlo rinkėjams baisias istorijas apie priartėjusią karo grėsmę ir tikina, kad jai kelią užkirsti gali tik ši partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai