Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 07 /22:54

Sakartvele – protestas prieš „užsienio agentų“ įstatymą, prezidentė pažadėjo vetuoti

Tbilisyje – masinis protestas prieš parlamento per pirmąjį svarstymą priimtą įstatymą dėl „užsienio agentų“, panašus įstatymas galioja Rusijoje. Gruzijos prezidentė pažadėjo vetuoti šį įstatymą.
Protestas Sakartvele
Protestas Sakartvele / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia leidinys „Georgia Today“, prie Sakartvelo parlamento pastato susirinko „užsienio agentų“ įstatymo projekto, galinčio apriboti nevyriausybinių organizacijų laisvę šalyje, priešininkai.

Į įvykio vietą buvo išsiųstos specialiosios pajėgos.

Protestuotojai minėtą įstatymą vadina „rusišku“ ir keliančiu grėsmę šalies europinei integracijai. Jie ragina užkirsti kelią jo priėmimui.

Skelbiama, kad protestuotojai išskleidė Europos Sąjungos vėliavas ir skandavo „Ne Rusijos įstatymui“. Jų bandymai priartėti prie parlamento pastato prieigų baigėsi susirėmimais su teisėsaugos pareigūnais.

Pareigūnai paragino protestuotojus prie parlamento išsiskirstyti, o po to pradėjo juos vaikyti ašarinėmis dujomis, vandens patrankomis.

Tai įvyko šalia parlamento esančiose Čičinadzės ir Čitadzės gatvėse.

Vėliau ministerija pareiškė, kad tokių priemonių prieš protestuotojus priežastis esą buvo tai, kad akcija tapo smurtinė.

Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili iš Niujorko paskelbė pareiškimą, palaikė protestuotojus ir pažadėjo vetuoti „užsienio agentų“ įstatymą.

„Gruzija savo ateitį mato Europoje. Ir ji niekam neleis atimti Europos ateities. Šią ateitį parengė ankstesnės kartos. Niekas neturi teisės jos atimti. Nuo pat pirmos dienos buvo aišku, kad vetuosiu šį įstatymą. Man nereikia jo peržiūrėti, man nereikia jo lyginti su Amerikos įstatymu. Mes atvesime Gruziją į Europą. Šį pažadą sau daviau jau seniai. Tai pažadu ir jums“, – sakė S.Zurabišvili.

15min primena, kad kovo 7 d. Sakartvelo parlamentas per pirmąjį svarstymą priėmė įstatymo projektą „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“. Kad įstatymas būtų priimtas per pirmąjį svarstymą, reikėjo 76 balsų, būtent tiek deputatų palaikė įstatymo projektą.

Įstatymas skelbia nevyriausybines organizacijas ir dalį žiniasklaidos priemonių „užsienio įtakos agentais“. Panašus veikia Rusijoje ir jau leido valdžiai apriboti daugelio žiniasklaidos priemonių ir organizacijų veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas