Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo valdančioji partija turėtų laimėti rinkimus – daliniai rezultatai

Sakartvelo valdančioji partija turėtų įveikti provakarietiškų opozicinių jėgų aljansą atidžiai stebėtuose šeštadienį vykusiuose parlamento rinkimuose, parodė daliniai balsavimo rezultatai, kurie taip pat rodo, kad šalies siekiui įstoti į Europos Sąjungą iškilo naujų kliūčių.
Kostya Manenkov / AP
Kostya Manenkov / AP

Politikos analitikai šiuos rinkimus pietinėje Rusijos kaimynėje buvo apibūdinę kaip esminį pasirinkimą tarp Sakartvelo ateities Europoje ir glaudesnių ryšių su Maskva.

Suskaičiavus balsus 70 proc. rinkimų apylinkių, vyriausioji rinkimų komisija nurodė, kad valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pirmauja surinkusi 53 proc. balsų, o opozicinis aljansas pelnė 38,28 proc. balsų.

„Kaip rodo vyriausiosios rinkimų komisijos paskelbti rezultatai, „Sakartvelo svajonė“ užsitikrino tvirtą daugumą“ naujajame parlamente, žurnalistams pareiškė valdančiosios partijos vykdomasis sekretorius Mamuka Mdinaradzė.

Briuselis griežtai kritikuoja „Sakartvelo svajonės“ politiką ir yra įspėjęs, kad rinkimai nulems šalies galimybes prisijungti prie bloko.

Po balsavimo 4 mln. gyventojų turinčioje šalyje paskelbtos rinkėjų apklausos parodė prieštaringus rezultatus – vienos iš jų duomenimis, pirmauja valdančioji partija, o kitos – opozicija.

Vienai iš apklausų parodžius, kad pirmauja opozicija, prezidentė Salomė Zurabišvili, palaikanti opoziciją, pasveikino su „europietiškojo Sakartvelo“ pergale.

O kitai rinkėjų apklausai parodžius, kad laimėjo valdančioji partija, Vengrijos ministras pirmininkas nacionalistas Viktoras Orbanas pasveikino „Sakartvelo svajonę“ ir socialiniuose tinkluose pareiškė, kad ji pasiekė „triuškinamą pergalę“.

Įtariami pažeidimai

Tbilisyje rinkėjai reiškė skirtingus požiūrius į šalies ateities kryptį.

„Žinoma, aš balsavau už Europą. Nes noriu gyventi Europoje, o ne Rusijoje. Taigi balsavau už pokyčius“, – sakė aštuoniolikmetis studentas Aleksandras Guldani (Aleksandras Guldanis).

Tačiau stačiatikių patriarchato valdomame vaikų darželyje dirbantis Giga Abuladzė sakė: „Mes turėtume draugauti su Rusija – ir su Europa.“

„Yra opozicija, ir tebūnie, bet ji neturi būti destruktyvi. Turime padėti vieni kitiems“, – kalbėjo 58 metų vyras, gyręs „Sakartvelo svajonės“ įkūrėją milijardierių Bidziną Ivanišvilį.

Opozicinės partijos teigė, kad per balsavimą būta balsavimo biuletenių klastojimo ir bauginimo atvejų.

S. Zurabišvili sakė, kad kai kuriuose balsavimo punktuose buvo „didelį nerimą keliančių smurto atvejų“.

Socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip prie vienos rinkimų apylinkės Tbilisio priemiestyje mušasi kelios dešimtys vyrų.

Kitame vaizdo įraše matyti susistumdymas prie „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ – pagrindinės Sakartvelo opozicinės jėgos, kurią įkūrė įkalintas buvęs prezidentas Michailas Saakašvilis – rinkimų kampanijos biuro Tbilisyje.

Taip pat buvo nufilmuotas įtariamas balsavimo biuletenių klastojimo incidentas pietrytiniame Sadachlo kaime.

Antivakarietiška retorika

Kampanijos metu „Sakartvelo svajonė“ teigė, kad norėtų gauti tokią daugumą, kad galėtų priimti konstitucinį visų pagrindinių opozicinių partijų draudimą.

Paskelbus rinkėjų apklausos rezultatus, rodančius vyriausybės pergalę, B. Ivanišvilis pasidžiaugė partijos „sėkme tokioje sudėtingoje situacijoje“.

„Užtikrinu jus, kad per ateinančius ketverius metus mūsų šalis pasieks didelę sėkmę. Mes daug nuveiksime“, – sakė jis.

Nuo 2012 metų valdanti „Sakartvelo svajonė“ iš pradžių vykdė liberalią provakarietišką darbotvarkę, bet per pastaruosius dvejus metus pakeitė kursą.

Rinkimų kampaniją partija grindė sąmokslo teorija apie „pasaulinę karo partiją“, kontroliuojančią Vakarų institucijas ir siekiančią įtraukti Sakartvelą į Rusijos karą prieš Ukrainą.

Šalyje, kur dar neužgijo Rusijos 2008 metų invazijos žaizdos, „Sakartvelo svajonė“ siūlo rinkėjams baisias istorijas apie priartėjusią karo grėsmę ir tikina, kad jai kelią užkirsti gali tik ši partija.

Televizijai neseniai duotame interviu B. Ivanišvilis piešė groteskišką Vakarų, kur, anot jo, „orgijos vyksta tiesiog gatvėse“, vaizdą.

„Sakartvelo svajonei“ anksčiau šiais metais priėmus prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos įstatymą“, nukreiptą prieš pilietinę visuomenę, prasidėjo kelias savaites trukę gatvių protestai, o teisės aktas buvo kritikuojamas kaip Kremliaus stiliaus priemonė, kuria siekiama nutildyti kitaminčius.

Dėl šio žingsnio Briuselis įšaldė Sakartvelo stojimo į ES procesą, o Vašingtonas įvedė sankcijas dešimtims Sakartvelo pareigūnų.

Valdančioji partija taip pat vykdė kampaniją prieš seksualines mažumas. Ji priėmė priemones, kuriomis draudžiama LGBTQ „propaganda“, pripažįstamos negaliojančiomis užsienyje sudarytos tos pačios lyties asmenų santuokos ir draudžiamas lyties keitimas.

Opozicinė koalicija yra pasirašiusi proeuropietišką politinę platformą, kurioje numatytos plataus masto rinkimų, teismų ir teisėsaugos reformos.

Aljansui priklausančios partijos susitarė, kad jei laimės daugumą, suformuos laikinąją daugiapartinę vyriausybę, kuri įgyvendins šias reformas prieš skelbiant naujus rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai