Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 13 /16:39

Po protestų Sakartvele – Tbilisio ir Kyjivo žodžių dvikova: priekaištų sulaukė ir V.Zelenskis

Praėjusią savaitę Sakartvelą sukrėtus masinių protestų bangai dėl panašaus Rusijoje jau daugiau nei dešimtmetį taikomo „užsienio agentų“ įstatymo, vyriausybė priėmė sprendimą atšaukti jo projektą, tačiau pradėjo svaidytis kaltinimais Ukrainos ir jos lyderio adresu.
Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/ZUMAPRESS/„Reuters“ nuotr.

Anksčiau Sakartvelo žiniasklaida pranešė apie iš Ukrainos grįžusio kovotojo Nadimo Chmaladzės sulaikymą. Policija jį sulaikė kitą dieną po protestų pradžios, kovo 8 d., ir apkaltino nepaklusimu pareigūnams bei chuliganizmu.

VIDEO: Trečiadienio protesto pradžia Sakartvelo sostinėje Tbilisyje

N.Chmaladzė teigė nepadaręs jokio nusikaltimo. Po to, kai buvo paleistas iš ikiteisminio sulaikymo centro, jis kreipėsi į mitingo dalyvius prie parlamento ir paragino protestuotojus nesustoti bei pridūrė, kad po įstatymo projekto dėl „užsienio agentų“ atšaukimo turėtų būti „atšaukta“ dabartinė vyriausybė.

Leidinys „Kaukazo aidas“ pranešė, kad vienas iš valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“ lyderių Gia Volskis netruko surasti kaltų: jis supeikė Ukrainoje kovojusius buvusio prezidento Michailo Saakašvilio šalininkus, kurie, pasak politiko, grįžo į šalį, kad paskatintų jaunimą kurti revoliucinį scenarijų.

„Galime tvirtai pasakyti, kad iš Ukrainos atvyko tam tikra grupė M.Saakašvilio šalininkų, Nacionalinio judėjimo šalininkų, tai kovotojai, kurie bandys panaudoti šią jaunimo energiją, kad revoliucinis procesas išliktų darbotvarkėje“, – sakė G.Volskis.

Tačiau tuo Sakartvelo vyriausybės kaltinimai Ukrainai nesibaigė. Sekmadienį šalies ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis televizijos kanalo „Imedi“ eteryje paragino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir Ukrainos politikus nesikišti į Sakartvelo vidaus reikalus.

„Padėtis Ukrainoje yra sudėtinga. Tikimasi eskalacijos. Mūsų duomenimis, Ukraina rengia kontratakas, tikėtina, kad Donecko srityje apskritai vyks labai sunkūs mūšiai, o po Bachmuto žlugimo situacija greičiausiai dar labiau pasunkės“, – sakė I.Garibašvilis.

„Reuters“/„Scanpix“/Sakartvelo parlamentas
„Reuters“/„Scanpix“/Sakartvelo parlamentas

Kartu jis kritikavo V.Zelenskį už tai, kad jis išreiškė palaikymą protestuotojams, kovojantiems prieš įstatymą dėl „užsienio agentų“.

„Kai asmuo, kuris kariauja, išeina ir reaguoja į destruktyvią akciją, kurią čia, Sakartvele, vykdo keli tūkstančiai žmonių, tai yra tiesioginis įrodymas, kad šis asmuo yra įsitraukęs, motyvuotas kažką čia padaryti. Išėjo V.Klyčko, išėjo M.Feiginas, išėjo kažkokie nežinomi žmonės, Ukrainos politikai, D.Arachamija ir kažkokie nešvarūs nevykėliai, sakydami, kad mums reikia permainų, perversmo, o tai yra tiesioginis kišimasis [į šalies politiką]“, – piktinosi Sakartvelo premjeras.

VIDEO: V.Zelenskis: palaikome Sakartvelą ir norime, kad jis įstotų į ES

Sakartvelas kartoja rusų propagandą

Sakartvelo parlamento atstovų pareiškimai neliko neišgirsti Ukrainoje. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenko pareiškimus pavadino „nedraugiškais“ ir prilygino rusų propagandai.

„Beveik meistriškai kartodami Rusijos propagandos tezes, Sakartvelo valdžios atstovai apkaltino Ukrainą rengiant perversmą Gruzijoje, įtraukiant ją į karą su Rusija, siunčiant pajėgas pilietiniam karui įžiebti... Kategoriškai atmetame tokias insinuacijas, neturinčias nieko bendra su tikrove“, – asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė O.Nikolenko.

„AP“/„Scanpix“/Protesto Tbilisyje akimirka
„AP“/„Scanpix“/Protesto Tbilisyje akimirka

„Sakartvelo valdžios institucijos ne ten ieško priešo“, – pridūrė jis.

Ministerijos atstovas pridūrė, kad yra įsitikinęs, jog šie netaktiški pareiškimai nepaveiks „tvirtų Ukrainos ir Sakartvelo tautų santykių“.

VIDEO: Sakartvele per protestus sulaikyti 66 žmonės, sužeista 50 policininkų

„Labai vertiname kartvelų paramą ukrainiečiams kovojant už savo nepriklausomybę. Savo ruožtu Ukraina buvo ir liks kartvelų tautos, kuriai linkime nesustoti kuriant Europos ateitį, draugė“, – į kaltinimus atsakė O.Nikolenko.

Į Sakartvelo politikų kritikos lauką pakliuvęs frakcijos „Tautos tarnas“ lyderis Davidas Arachamija pareiškė, kad demokratijos išsaugojimas Sakartvele yra „pagrindinis visos tarptautinės bendruomenės uždavinys“.

„Sakartvelo žmonės tai supranta, dešimtys tūkstančių jaunų žmonių šalyje tai supranta, o premjeras apsimeta, kad nesupranta. Manau, kad jis pradės suprasti, kai bus paviešintos jo artimiausios aplinkos sąskaitos ir sandoriai“, - asmeniniame susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale rašė D.Arachamija.

„Reuters“/„Scanpix“/Frakcijos „Tautos tarnas“ lyderis Davidas Arachamija
„Reuters“/„Scanpix“/Frakcijos „Tautos tarnas“ lyderis Davidas Arachamija

Jis apgailestavo, kad „Sakartvele nebus kam to ištirti, nes „viena ranka plauna kitą“.

Politikas taip pat patikino, kad Ukraina neturi jokio noro, kad Sakartvele prasidėtų karas. Anot jot, Ukraina nori įstoti į Europos Sąjungą „kartu su broliais kartvelais, ir labai skaudu žiūrėti, kaip Sakartvelo valdžia eina priešinga kryptimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?