Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nobelio premijos laureatės N.Mohammadi sveikata kalėjime blogėja

Įkalintos Nobelio taikos premijos laureatės Narges Mohammadi sveikata kalėjime pablogėjo, ketvirtadienį pranešė jos šalininkai, reikalaudami ją paleisti ir nedelsiant suteikti būtiną medicininę pagalbą.
Nobelio taikos premijos laureatas. / Reihane Taravati / AP
Nobelio taikos premijos laureatas. / Reihane Taravati / AP

52-ejų žmogaus teisių aktyvistė N.Mohammadi, kalinama nuo 2021 metų lapkričio, didžiąją pastarųjų dviejų dešimtmečių dalį praleido kalėjime.

N.Mohammadi, kuriai 2023 metais buvo paskirta Nobelio premija „už kovą prieš moterų priespaudą Irane“, šalininkų grupė teigė, kad jiems buvo pranešta apie praėjusį mėnesį atliktų jos sveikatos tyrimų rezultatus, „kurie parodė nerimą keliantį jos sveikatos būklės pablogėjimą“.

„Koalicija „Išlaisvinkite Narges“ yra labai susirūpinusi dėl Narges Mohammadi sveikatos būklės blogėjimo kalėjime“, – teigiama grupės pareiškime, kuriame pažymima, kad N.Mohammadi gali kentėti nuo širdies ir kraujagyslių, virškinamojo trakto ir kitų sutrikimų.

Koalicija pridūrė, kad Teherano Evino kalėjime laikoma N.Mohammadi privalo būti paleista į laisvę ir jai nedelsiant turi būti suteikta medicininė pagalba.

Pastaruosius aštuonis mėnesius N.Mohammadi kentė ūmius nugaros ir kelio skausmus, taip pat ir nuo stuburo disko išvaržos, nurodė jos šalininkai.

N.Mohammadi tęsia savo kampaniją net už grotų ir aktyviai rėmė protestus, kurie kilo visame Irane po to, kai 2022 metais policijos areštinėje mirė Mahsa Amini. Ji buvo suimta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą musulmonišką aprangos kodą.

Pastarosiomis savaitėmis N, Mohammadi ir kitos kalinės Evino kalėjimo kieme rengė protestus prieš mirties nuosprendžius, paskelbtus dviem Irano kurdų aktyvistėms Pakhshan Azizi ir Sharifeh Mohammadi, nuteistoms už priklausymą neteisėtai ginkluotai grupuotei.

Nuo 2021-ųjų N. Mohammadi buvo nuteista jau penktą kartą – jai bendrai skirta 12 metų ir trys mėnesiai laisvės atėmimo, 154 kirčiai, dveji metai tremties ir įvairūs socialiniai bei politiniai apribojimai.

Birželį N.Mohammadi gavo naują vienerių metų laisvės atėmimo bausmę už „prieš valstybę nukreiptą propagandą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi