Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 25 /17:01

Šaltiniai: derybininkai sutarė dėl kandidatūrų į aukščiausius ES postus

Derybininkai sutarė dėl Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen, buvusio Portugalijos premjero Antonio Costos ir estų ministrės pirmininkės Kajos Kallas kandidatūrų į aukščiausius Europos Sąjungos postus, antradienį pranešė šaltiniai, kuriuos cituoja portalas „Politico“ ir naujienų agentūra AFP.
Ursula von der Leyen, Antonio Costa ir Kaja Kallas
Ursula von der Leyen, Antonio Costa ir Kaja Kallas / Scanpix/15min koliažas

Anot jų, U.von der Leyen turėtų antrą kadenciją dirbti EK vadovės poste, A.Costai numatyta Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko vieta, o K.Kallas turėtų tapti ES diplomatijos vadove.

Kitas žingsnis – ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiantis ES vadovų susitikimas. Valstybių ir vyriausybių vadovams bus pateiktos kandidatūros, kurias jie turės patvirtinti. Reikalingas bent 15 lyderių pritarimas.

Postų dalybos vyksta po anksčiau šį mėnesį įvykusių rinkimų į Europos Parlamentą.

Šešių ES šalių lyderiai, veikiantys kaip vyriausieji derybininkai, sutarė paskirstyti pagrindinius postus tarp EP dominuojančio aljanso atstovų: centro dešiniosios Europos liaudies partijos (ELP) ir jos partnerių Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos (S&D) bei centristų „Atnaujinkime Europą“.

U. von der Leyen, A.Costos ir K.Kallas pavardės buvo minimos ir per neformalų pirmąjį susitikimą Briuselyje praėjusią savaitę, bet lyderiams tąkart nepavyko pasiekti susitarimo.

Vyriausieji derybinininkai buvo Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis ir Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas iš ELP, S&D atstovai Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, bei Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte iš „Atnaujinkime Europą“.

Vokietijos krikščionių demokratų vadovas Friedrichas Merzas patvirtino lyderius pasiekus susitarimą prieš savo partijos, kuriai priklauso U.von der Leyen, posėdį.

„Tai geras sprendimas, jis atspindi rinkėjų valią“, – sakė jis.

Tačiau yra ir nepritariančių balsų.

Italų premjerė Giorgia Meloni mano, kad jos Europos konservatorių ir reformistų frakcijos, kuri tampa trečia didžiausia EP jėga, sėkmė rinkimuose turėtų atsispindėti bloko vadovybėje.

Ji siurrealistiniu pavadino faktą, kad derybose dėl aukščiausio posto nebuvo atsižvelgta į Europos konservatorių ir reformistų frakcijos atstovus.

Vengrijos lyderis nacionalistas Viktoras Orbanas taip pat pasisakė prieš centristų aljanso susitarimą.

„Susitarimas, kurį ELP sudarė su kairiaisiais ir liberalais, prieštarauja viskam, kuo buvo grindžiama ES“, – antradienį parašė jis socialiniame tinkle „X“.

„Vietoj integracijos jis sėja susiskaldymo sėklą. ES aukščiausi pareigūnai turėtų atstovauti kiekvienai valstybei narei, ne tik kairiesiems ir liberalams!“ – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius