Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltis kausto Europą: vieni liūdi, kiti džiūgauja

Tokios šaltos žiemos metų pradžioje po rekordiškai šilto gruodžio tikėjosi nedaug kas ir kai kuriose šalyse ji pridarė sunkumų. Bet kitose pagaliau atėję šalčiai pradžiugino žiemos mėgėjus.
Ilgai laukta žiema
Ilgai laukta žiema / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Šaltis Žiema

Atrodo, kad nuo šalčio „verda“ visas Helsinkio uostas. Tokiais vaizdais suomiai gali pasimėgauti, kai oro ir vandens temperatūra skiriasi bent jau keliolika laipsnių, ir staigiai atšalus orams Suomijoje toks skirtumas tapo vėl įprastas, nors dar gruodį sostinė fiksavo rekordinę dešimties laipsnių šilumos temperatūrą. Dabar žiemos išsiilgę gręžia eketes ant užšalusių vandens telkinių ir mėgaujasi poledine žūkle. Toliau į Šiaurę, Laplandijoje, žvejoti jau būtų pavojinga. Temperatūra ten kelis kartus krito žemiau keturiasdešimties laipsnių šalčio.

Nuo šalčio „užvirė“ ir per Rumunijos sostinę Bukareštą tekanti ilgiausia Europos Sąjungos upė Dunojus. Kai temperatūra praėjusią savaitę krito žemiau 20 laipsnių, ir čia skirtumas tarp oro bei vandens temperatūros rumunus galėjo pamaloninti gražiais vaizdais.

Rusijoje tikriausiai svarbiau ne gražūs vaizdai, bet ekstremalios pramogos, kurių šalčio nebijantys randa lediniame vandenyje. Sveikuolių klubas, pasivadinęs „Sostinės Ruoniai“, savo pramogą net nutarė nufilmuoti pasikvietę tarptautinių naujienų korespondentus. Juk tikrai neįprasta, kai tokios maudynės – penkiolikos laipsnių šaltyje.

Ne taip smagu Lenkijoje, kur praėjusią savaitę kai kuriose vietose temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių šalčio, pareigūnai ėmė skelbti apie sušalusius, jų – mažiausiai devyni. Policija įspėjo gyventojus verčiau iš anksto pranešti apie žinomus benamius ir kur jie glaudžiasi, kad pareigūnai galėtų nelaimei užkirsti kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento